Det er lysere, det er varmere, folk smiler……det er vår i luften. Når det begynner å spire og gro i åkrer og enger begynner til og med grytene mine å smile når jeg putter i………
Blomster og skudd.
Her i Italia er folk utrolig flinke til å bruke det naturen har å by på, og nå er det blomster som står i skuddet. Eller er det skuddene som blomstrer ? Det er iallefall utrolig godt, sunt og pent. Det er på denne tiden av året at de italienske konene gir en blomsterbukett til mannen sin, en blomsterbukett både for øyet og magen. Ikke for det….mannen blir gjerne med på “jakten” etter naturens skatter, og finnes det noe koseligere enn å gå en tur sammen?For meg er det umulig å være sur når man er ute på tur. Når jeg er “hjemme” i Norge tar jeg meg alltid en tur i skogen enten alene eller sammen med broren min. Det gir meg en glede og en indre ro som jeg ikke finner andre steder, og hvis jeg finner noe spiselig på veien er jeg snar til å fylle lommene mine. Er det litt utenom sesongen for skudd, bær eller sopp finner jeg alltid noen fine kvister, røtter eller stener som jeg kan ta med meg hjem. Som denne lille roten som ble den flotteste stammen til det blå treet mitt.
Men nå var det blomster og skudd jeg skulle fortelle deg om.
Jeg vasker dem godt i vasken, som jeg fyller med kaldt vann fra springen. Dette må jeg nesten gjøre tre ganger for å få vekk all jorden, jorden synker på bunnen av vasken. Derfor løfter jeg dem opp og legger dem i et dørslag, tar proppene ut og skyller vasken godt for all sand og jord før jeg fyller vasken på nytt. Dette fortsetter jeg med helt til jeg ser at vannet er klart og at det ikke ligger igjen noe “grums” og jord. Det er dette som egentlig tar lengst tid og er kjedeligst med disse skuddene, etterpå går alt som en lek.
Noe jeg alltid lager er en “Frittata” som er den italienske omeletten. Husker du at jeg forklarte hvordan jeg lagde den ? Eller skal vi ta en liten oppvarming ?
«La frittata » den italienske Omeletten!
Men ikke tilsett skvetten med vann siden skuddene allerde er fuktige etter at du vasket dem. Smelt smøret i pannen og hell i “eggeblandingen” etter 1-2 minutter legger du rikelig med blomster og skudd på toppen før “omeletten har stivnet på toppen. Strø en pitteliten klype med salt på toppen.
Når “frittata’en” er såpass stiv at du kan snu den…..snur du den. Den skal ikke legges sammen….begynner du å kaldsvette mens du tenker “hvordan i hellsike skal jeg klare å snu den uten at den går i stykker, eller at skuddene samler seg i en liten haug”? Hjelp til med bunnen på et lokk uten kanter eller en tallerken som er større enn stekepannen. Skli “frittata’en” over på tallerknen, legg pannen over og med en rask bevegelse snur du hele greia opp ned. Da sitter du igjen med frittata’en i stekepannen med tallerknen oppå. Sett stekepannen tilbake på den varme platen og etter 2 minutter er den ferdig stekt. Du skal ikke koke skuddene på forhånd, da vil du “miste” mye av smaken for ikke å snakke om alle vitaminene og mineralene. Og de skal heller ikke bli dvassene, men holde igjen litt av spenstigheten.
Hvis du ikke vil spise egg kan du “dampkoke” dem. Da tar jeg frem den dype wokpannen min, har du ikke bruker du den stekepannen som du har. Når du har vasket dem ferdig tar du dem direkte dryppende av vann over i stekepannen, tilsett et par spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje og en klype salt.
Over middels varme lar du alt vannet fordampe, det tar ikke mere enn 10 minutter. Legg dem over på en tallerken og server det som tilbehør til kjøtt eller fisk. Eller spis dem sammen med en ostebit og et stykke brød som Maurizio og jeg gjør til lunsj.
Tilsett gjerne et par dråper med “aceto balsamico” Blir det noe igjen har du noe av det beste som finnes til matpakken din dagen etter…..sammen med pålegg.
Skal jeg hviske deg en hemmelighet ? Men ikke si det til noen ? Grønnsakshandleren min er alltid på farten i åker og enger….og hos han får jeg kjøpt disse skattene. Er jeg ikke heldig ? Og enda heldigere var jeg da jeg fikk en rosévin av Trond og Roald som de produserer her i Piemonte, som passet som hånd i hanske.
❤️
Vi skal ta vare på vår natur og med den deres skatter som mange ganger går i glemmeboken. Mange mener at vi er kommet fremmover i verden, men har vi egentlig det ? For meg virker det som at vi har “glemt” mye i all hastværket vi har for å komme videre…til hvor ?
Så kom dere ut i solen på skattejakt.
❤️