Følg meg!

Pizza napoletana……a Torino

Dette er vårt stamsted i Torino. Det eneste negative er at man ikke kan spise pizza 7 dager i uken……..de har stengt…

Pizza napoletana……a Torino

Dette er vårt stamsted i Torino. Det eneste negative er at man ikke kan spise pizza 7 dager i uken……..de har stengt på onsdager!

Finnes det noe bedre enn en rykende varm napoletansk pizza og en kald øl eller et glass rødvin hvis du foretrekker det?

image

Når man tenker på Italia går tankene automatisk på Pizza. Tenker jeg på Pizza går tankene mine automatisk til Pizzeria A’Livella, som lager en av de beste pizzaene jeg har smakt. Dette er den napoletanske pizzaen, i Liguria lager de den som er syltynn…..litt for syltynn spør du meg. Jeg foretrekker den napoletanske. Men som sagt «smaken er som baken…den er delt i to» Bunnen er tynn mens kantene er høye, men du må ikke tro at de er harde eller tyggegummiaktige. De er luftige og lette og litt krispy.

 Med en gang vi kommer inn døren begynner pizzaioloen å lage pizzaene våre, vi spiser nesten alltid de samme. Jeg velger «Margherita» med oregano,  den orgianale versjonen er bare med basilikum. Mens Maurizio velger «Napoli» som er med salte ansjoser og kapers. Vi er litt «Ellinger», spesielt jeg da, i hvertfall når jeg slår om på norsk. Det går litt tregt og seint i svingene, ordene jeg bruker er kanskje litt gammeldags også. Skulle jeg glemme noen ord begynner jeg å fekte med armene som en italiener. For et par år siden skulle jeg handle noen julepresanger i Norge, da jeg kom til kassen for å betale sa jeg » Kan jeg få det»? Hun som stod i kassen bare stod og stirret på meg som om jeg var dum, så jeg gjentok setningen et par ganger helt til hun spurte «Du kan da ikke bare fåååå det»?  «Ja, jeg skal jo betale for det» svarte jeg. Aner fremdeles ikke hva jeg sa feil, kanskje jeg la for mye trykk på FÅ ? Eller skulle jeg sagt «Jeg skal ha det » men det høres jo litt frekt ut, er det ikke litt høfligere og hyggeligere å spørre om man kan «få» da ? Det lærte jeg da jeg var liten ! Jeg vet iallefall at søsteren min holdt på å knekke sammen av latter bak meg. Uff, du så flink jeg er til å rote meg bort, det var jo liksom pizza vi skulle snakke om!

Mens jeg har snakket om vær og vind, er han i farten med pizzaene våre.

 Det går veldig fort, selv om det alltid er masse mennesker her venter man aldri mere enn 10 min.

image

 Dette er pizzaen til Maurizio,  som snart ikke tåler meg mere, han må ALLTID vente på at «Elling» skal bli ferdig med å ta bilder. Du ser kanskje på skyggen til høyre at han er «litt» utålmodig, klar til å kaste seg over……pizzaen. Men, folkens se på min a, nå fikk Maurizio hakaglipp gitt, Thihihi .

image

Og som krone på værket hva kan jeg spørre om for at den blir enda bedre….hvis det går ann da å få den enda bedre, jo deres hjemmelagete «heksebrygg» av peperoncino. Det er mange her som lurer på hvorfor jeg er så glad i peperoncino siden jeg er oppvokst på fiskeboller i hvit saus og kokte poteter. Nei si det, det vet jeg ikke selv en gang, har alltid vært sånn. Kanskje jeg bare var født på feil sted !

image

Fargen på denne kroken sier alt!

Så hvis du også elsker pizza med litt futt i, spør om den magiske krukken.

De har også olje med hele peperoncinoer i, men det blir ikke det samme. Du må si «Påsså avere il baratålå aranciåne» Da kommer de til å stirre på deg, prøv å si det en gang til,  men nå føyer du til » kuello pikante» Pass på nå at ikke du også blir litt «Elling».

Det som er litt rart i Norge og med nordmenn er at når de spiser pizza vil de ha masse forskjellig ting på pizzaen sammtidig og gjærne i svære mengder. Men dette er den amerikanske pizzaen, det har ikke noe å gjøre med den italienske å gjøre. Hvis det er for mange ingredienter vil du jo ikke kjenne så godt smakene på de forskjellige ingredientene. Det blir heller en lapskausopplevelse, og det kan bli for tungt for pizzadeigen. Så prøv å spis en enkel pizza, da vil du kjenne smaken på deigen, tomatene og mozzarellaen. Og kanskje det vil til og med bli plass til en dessert.

Siden det er veldig varmt her nå og Elling har ferie, bestilte jeg en pizza med burrata, som er en mozzarella laget enten av kumelk eller bøffelmelk. Den er mykere og mere «rennende» enn mozzarellaen, selve navnet sier det «burro» betyr nemmelig smør. Små cherrytomater og rucola. Alt var lagt oppå den ferdigstekte pizzaen, en litt fresh&clean følelse. Den var kjempegod…..men jeg holder fortsatt en knapp på «Margherita» Du vet Elling er jo ikke så veldig begeistret for forandringer!

image

Stedet ligger litt utenfor sentrum av Torino, men som sagt det er verdt turen, og kanskje jeg møter deg der neste gang!  Ta bussen eller trikken, holdeplassen er rett utenfor. Eller ta bilen hvis du heller vil kjøre.

A’Livella

Corso Belgio, 50 Torino

Husk at det er stengt på onsdager!

Det skal være veldig lite gjær i pizzadeigen, den skal heves leeeenge uten at den vokser for mye. Du kan lage deigen om morgenen, da er den ferdighevet til middagen…..og vips hva skal vi ha til middag? …..PIZZA.

 ❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Carolines klippfisk. Baccalá della Caroline

Klippfisk og pistasjnøtter. En perfekt kombinasjon med ingredienter fra Norge og Italia.

Kalender 2019

På årets kalender finner du 12 av mine oppskrifter.

Vaffler i Piemonte

Italiensk feiring av Vaffeldagen. ❤

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen