Pastificio Da Virgilio

La pasta fresca con la «P» maiuscola la trovi a Torino. Non hai nessuna buona scusa per non poter servire un pranzo coi fiocchi dopo che hai conosciuto …….

Fersk pasta med stor P får du kjøpt i Torino. Du har som sagt ingen god unnskyldning for ikke å kunne servere den beste søndagsmiddag etter å ha blitt kjent med…….

Virgilio. Perche Virgilio sa quello che fa.

Virgilio. Virgilio er en som kan yrket sitt.

image

 

La sua «avventura» e iniziata quasi per un scherzo del destino. Fino all’anno 1999 lavorava presso una casa fermaceutica dove faceva manutenzione degli impianti. Ma era la pasta fatta in casa la sua vera passione. E grazie a una ragazza che faceva lo stage nella ditta fermaceutica, a un treno perso dalla stessa, grazie all’acquisto di una macchina per fare gli gnocchi imagee al successivo ritorno in questo negozio per capirne il funzionamento uscendone con un’ulteriore macchina per la pasta fresca….Virgilio si ritrova con due macchine per fare la pasta senza un posto dove metterle, il portafoglio abbastanza vuoto ma con degli amici che credevano in lui….e con un cognome che segnava il suo destino….Cucini. Con il suo amore per la pasta, il suo sorriso è l’energia che ha in sè, Virgilio ora ha aperto tre punti vendita a Torino. La pasta di Virgillio «parla». Almeno è quello che mi è sembrato quando sono entrata nel suo negozio con le idee poco chiare su cosa potessi preparare per cena. Alle fine ho scelto gli capelletti ai pistacchi e mascarpone visto che uno dei miei ospiti non mangiava carne.

Det hele startet nesten som en spøk. Virgilio var fast ansatt helt til 1999 i et stort firma som produserte medisiner. Mens han jobbet der dagrømte han å lage fersk hjemmelaget pasta. Takket være en pike som var på stage i det samme firmaet og et tog som hun ikke rakk, kjørte Virgilio henne hjem. På veien kjørte de forbi en fabrikk som solgte pastamaskiner….. Virgilio stoppet der på veien hjem igjen bare for å ta en titt. Han var ikke lite forbauset over seg selv da han kom ut sammen med en maskin for gnocchi, disse herlige fløyelsmyke potetputene. Han ante ikke hvor han skulle ha den og han hadde glemt å spørre om hvordan den virket. Derfor dro han tilbake dagen etter for å høre som han kunne levere den tilbake……han kom ut igjen med en slunken lommebok og enda en pastamaskin ! Dette var starten på eventyret, to pastamaskiner, ingen steder å ha dem, en slunken lommebok…..men med gode venner som visste hva han var god for og et etternavnet som viste han veien. Han heter nemmelig Cucini i etternavn som betyr å lage mat ! Med hans kjærlighet for hjemmelaget pasta og hans vinnende vesen og smil har han nå åpnet tre butikker i Torino.

Det er nesten som om den ferske pastaen til Virgilio «snakker», det var iallefall det jeg synes da jeg kom inn i butikken hans uten å ane hva jeg skulle servere til middagsgjestene som skulle komme om kvelden.. Til slutt kjøpte jeg «capelletti» som er pastaputer fyllte med pistasj og mascarpone siden en av gjestene ikke spiste kjøtt.

 

image

Volevo servire un primo gustoso e bello, senza che nessuno si sentisse in «castigo» ! E con questo piatto di capelletti nessuno ha fatto il muso…..anzi…..tutti si leccavano i baffi!

Jeg hadde lyst til å servere noe som var kjempegodt og litt utenom det vanlige men uten at noen skulle sitte med følelsen av å sitte i «skammekroken». Noe som lett kan skje hvis det er noen som ikke spiser kjøtt. Men denne gangen var det heldigvis ingen som ble sittende misfornøyde å rynke på nesen 

image

Visto che ci pensa Virgilio a preparare gli capelletti devi solo pensare al condimento, e lo fai in 5 minuti ! imageVa beh…..diciamo in 10 visto che ti tocca tagliare i pomodorini e il baccalá ! Ti servono cipollotti, pomodorini ( datterini o ciliegini ) pomodori confit, olio extra vergine di oliva, baccalá e prezzemolo. puoi aggiungere anche qualche oliva e qualche pistacchio tritato sopra. Inizia a tagliare i cippollotti a rondelle e i pomodorini a dadini. In una padella versi un pochino di olio insieme ai cipollotti. A fuoco medio lo fai andare finché i cipollotti risultano morbidi ( 1-2 min. ), aggiungi i pomodori e fai andare per 2-3 min finché non si forma un «sughettino» senza che i pomodori si spappolino. Aggiungi il baccalá e dopo 2 minuti il sugo é pronto ! Un pochino di sale se serve ( ricordati che il baccalá è già salato ) Cuoci gli capelletti al dente, li condisci con un pochino di olio e versi il condimento sopra.

Siden det er Virgilio tar jobben med å lage pastaputene behøver du bare å lage «sugoen» noe som du gjør på 5 minutter…..ok, 10 minutter da, siden du må skjære klippfisken i skiver og tomatene i fire ! Det du trenger er klippfisk, sherrytomater, jomfruolivenolje, vårløk, confittomater (     ) og hvis du vil noen oliven. Jeg strødde noen hakkete usaltete pistasjnøtter på toppen da jeg serverte retten. Begynn med å skjære vårløken i skiver og tomatene i fire etter at du har vasket dem. Hell et par spiseskjeer med en god olivenolje i stekepannen din sammen med vårløken. På middels til svak varme lar du vårløken bli myk, det tar ikke mere enn et par minutter. Tilsett tomatene og la det fortsette å surre et par minutter til, du vil se at det danner seg en slags «saus» i bunnen på pannen men uten at tomatene blir til «lapskaus». Tilsett klippfisken, «sugoen» er ferdig etter at den har fått surret videre i et par minutter til. Smak til med salt hvis det trengs, men husk at klippfisken allerde kan være salt. 

E voila’, Tutti a tavolaaaaa…il pranzo è servito con la pasta fresca di Virgilio»

Dett var dett……»Til boooords, Middagen er servert» , med den ferske pastaen til Virgilio som «hedergjest»

image

Mentre tu mangi, io ti «porto» nel laboratorio di Virgilio. Si «respira» passione e professionalità dei suoi collaboratori…. Lavorano duro e senza sosta con rispetto per gli ingredienti. Loro non hanno bisogno di andare in palestra perché qui devono usare i muscoli nelle preperazioni per fare la pasta con una velocità e una precisione che mi ha stupito.

Mens du nyter denne retten skal jeg ta deg med inn i laboratoriet til Virgilio. Her inne kan man neste kjenne kjærligheten og respekten som også hans ansatte har til pasta . Her går det unna i høyt tempo, de slipper til og med å dra på helsestudio etter endt arbeidsdag siden det skal muskler til for å lage fersk pasta. 

Guarda solo quanto lavoro c’è dietro prima di servire gli capelletti: prima bisogna fare la pasta, tirarla finché non ha lo spessore perfetto, tagliarla, ruotarla, attacare i rulli di pasta sulla macchina, riempire la stessa con il ripieno per poi farla «ballare» fuori dalla macchina.

Bare se hvor mye arbeid som det ligger bak før du kan servere disse «capelletti». Først må de lage «deigen», så må de kjøre den gjennom maskinen til den blir tynn nok, dele den opp, rulle den, fylle maskinen med fyllet….Og vips så kommer de dansende ut av maskinen.

image

Fuori dalle macchine volavano tutti i tipi di pasta che puoi immaginare, con o senza ripieno. Qui vengono seguite le stagioni con quello che la natura offre, come zucca, carciofi, asparagi, ortica, melanzane, pomodori etc etc. Ma non dimenticare gli ottimi plin e agnolotti con i tre arrosti, preparati con l’antica ricetta piemontese che Virgilio ha nel cuore.

Fra maskinene kommer det flyvende pasta ut i alle slags forskjellige former som du kan tenke deg. Her blir pastaen produsert etter det de forskjellige årstidene byr på som gresskar, artiskokker, asparges, brennesle, auberginer, tomater osv. osv. Men du må for all del ikke glemme den typiske pastaen fra Piemonte som heter «Plin». Det er bittesmå pastaputer som er fylt med tre forskjellige slags kjøtt som blir forbredt etter den tradisjonelle oppskriften fra Piemonte.

Hai detto che sei vegano ? Nessun problema, Virgilio pensa a tutti con la sua pasta vegana.

Sa du at du er vegano ? Ikke noe problem her siden Virgilio tenker på alle. Han lager også fersk pasta som ikke inneholder egg eller noe annet fra dyreverden.

Provate anche gli agnolotti con ripieno di pomodoro e melanzane serviti con la burrata e per gli amanti che aspettano i tartufi, taglierini al burro con nuvole di formaggio al tartufo nero che si scioglie mentre lo mangi.

Du burte også prøve»ravioliene»  som er fullt med tomater og auberginer. Da jeg kjøpte de serverte jeg dem med «burrata» som er en fløyelsmyk mozzarella. Maurizio og Thomas som elsker trøffler serverte jeg «taglierini al tartufo», en tynn fersk eggpasta som jeg kjøpte hos Virgilio. Etter at den er kokt blander du dem med smeltet smør og en dasj av kokevannet. Til slutt lot jeg dale på toppen av den rykende varme pastaen løvtynne skiver av en trøffelost som er laget av ku og geitemelk siden jeg ikke hadde trøffler. Osten smeltet i pastaen mens vi spiste.

Tutti condimenti semplici e veloci per non coprire il protagonista principale……La pasta di Virgilio.

Enkelt, raskt, greit og godt uten å ta fra Virgilio hovedrollen….nemmelig pastaen hans.

Ma se non hai tempo non ti preoccupare perché’ Virgilio pensa anche a te. Infatti nei suoi punti di vendita trovi tutto quello che ti serve per un pranzo da Re, dagli antipasti ai dolci e’ tutto di grande qualità.

Men du behøver ikke å bekymre deg hvis du ikke har tid til å sette over disse «sugoene». Selv det hjelper Virgilio deg med. I alle hans butikker får du nemmelig kjøpt alt det du trenger for å servere en Kongelig middag. Alt fra foretter, hovedretter….ja faktisk helt til desserten. Og jeg behøver vel ikke å fortelle deg at alt er «hjemmelagd og tipp topp kvalitet.

Quando sono entrata in cucina mi sembrava di entrare in quella di mia suocera, con tutti i profumi della domenica e con la radio come sottofondo mentre il cuoco cucinava.

Da jeg kom inn på kjøkkenet var det akkurat som å komme inn på svigermors sitt kjøkken en søndag morgen. Med alle de herligste duftene og med radioen som bakgrunnsmusikk. 

Questo è il primo negozio che Virgilio ha aperto 15 anni fa, prima era un negozio di frutta e verdura ormai chiuso da anni. Dire che si era un po’ spaventato quando è entrato qui per la prima volta …è dire poco. Non c’era neanche il pavimento, i vecchi proprietari avevano dato una mano di pittura sui muri… insomma un vero disastro. Ma Virgilio si tira su le maniche e inizia a ristrutturare questo locale abbandonato a se stesso per farlo diventare il gioiello di oggi.

Dette er den første butikken som Virgilio åpnet for 15 år siden. Det hadde vært en frukt og grønnsaksbutikk her, men den hadde stengt endel år tidligere. At Virgilio fikk bakoversveis da han kom inn hit første gang er kanskje mildt sagt. Det var ikke lagt gulv her heller. De hadde bare malt direkte på betongen !!! Hvordan resten så ut sier seg vel selv ? Men det skulle mere til for å skremme vettet av Virgilio så han bretta opp skjortearmene og startet med å rive ned….for så å bygge opp…..og som i dag er blitt forvandlet til en liten juvel.

Qui puoi trovare tutti tipi di pasta fresca, pasta secca e le golositá che vengono preparate con le sue ricette.

Her får du kjøpt alle slags typer forskjellige typer pasta som du kan drømme om, og mange delikatesser som blir forbredt etter hans personlige oppskrifter.

E Virgilio lo puoi trovare anche a bordo del suo camioncino dove prepara i suoi piatti nelle manifestazioni e fiere…..che ti serve insieme a un sorriso sincero e fiero come solo lui ha.

Du kan også treffe på Virgilio mens han farter rundt i sin lille lastebil på festivaler og markeder. Her koker og braser han, før han serverer deg en tallerken med rykende varm pasta med sitt store, ærlige varme smil.

Da Virgilio

Corso Casale 384 Tel. 011 237556 – 347 8896178

Mercato Giardini Martini ( Piazza Benefica)

Corso Brescia 22 Tel. 334 9145859

Via Mazzini 38

❤️

maestridelgusto.com

facebook.com/maestridelgustotorino

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Rosette, italienske rundstykker

Rosette er de typiske italienske rundstykkene som du får kjøpt hos de fleste bakerene over alt i hele Italia. De var faktisk de første rundstykkene jeg smakte da jeg kom til Italia  første gang for over 40 år siden.
Hvis du har tid og lyst kan du lese om min første tur i Roma når du skroller forbi oppskriften.

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Logg inn her

Pizza – «Norsk» hvit pizza

Min beste oppskrift på pizzabunn: Ikke bare pizza, men en norsk, hvit pizza som vi i Italia egentlig ikke skjønner hva er

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Logg inn her

Piemonte, Santuario di Vicoforte.

Ut på tur aldri sur, det går det ann å være sur når du reiser til Santuario di Vicoforte

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Skroll til toppen