«Ã… kavÃ¥lÃ¥»sier italienerene nÃ¥r de er overasket, irriterte eller nÃ¥r de ser min kÃ¥lrisotto, for cavolo betyr kÃ¥l. Hva passer bedre enn øl til kÃ¥l.? Men denne gangen skal du ikke drikke den, du skal….
Bruke den istedenfor hvitvin nÃ¥r risen plystrer. Bare vent til du hører kviteringen i det brusende skummet fra ølet….det skal ikke mere til for at risen blir beruset. Men siden du koker den inn forsvinner alkoholen…..hvis du da ikke vil gjøre som meg…….servere risen sammen med en ølskvett.
Her trenger du ingen kunstige farger for Ã¥ en fargerik…mid…dag.
Handleliste for 4 personer :
- 400 gr. Ris til risotto, Arborio eller Carnaroli
- 1/2 Rødkål ca. 600 gr.
- 1 liten Løk
- 3 ss Ekstrajomfruolivenolje
- 2 dl Øl
- 200 gr. Tilsitter eller annen myk sterk luktende ost.
- 50 gr. Smør
- Grønnsakskraft
- Olje til å frityrsteke kålen
Hvis du lager grønnsakskraften din selv begynner du med den. Sett over en gryte med vann hvor du legger i gulrot, løk, stangselleri, noen persillekvaster eller stilkene og hvis du har noen andre grønnsaker som du helst vil bli kvitt…bortsett fra paprika….den kan du grille i morgen og servere pÃ¥ en knasende myk Bruschetta.
Skjær kÃ¥len i strimler, hold av en god neve og legg de andre i en gryte med kokende vann, tilsett salt og la det koke til kÃ¥len er «al dente» som betyr at den har litt tyggemotstand, den skal ikke være vassen.
Â
Hold tilbake en neve med de kokte strimlene ogsÃ¥. De andre moser du opp med stavmikseren med litt av kokevannet, skjær osten i biter eller bruk ostehøvlen. NÃ¥ skulle «puslespillet ditt se omtrent sÃ¥nn ut :
Hell olivenoljen i gryten sammen med løken, over svak til middels varme steker du løken til den er myk…ca 5 minutter. Tilsett risen, nÃ¥r den prøver Ã¥ sette seg fast pÃ¥ bunnen mens den plystrer og «hopper»(2-3 min) heller du i ølen og lar det bruse inn til halvparten. NÃ¥ kan du tilsette et par øser av kokevannet til kÃ¥len mens du rører.
NÃ¥r risottoen begynner Ã¥ «tørkne»  tilsetter du et par øser med grønnsakskraft sammen med kÃ¥lpureen.
Sett over en gryte eller en liten wokpanne med maisolje for Ã¥ frityrsteke de rÃ¥ kÃ¥lstrimlene….ikke de kokte. NÃ¥r du gjør dette mÃ¥ du være veldig forsiktig med at du ikke er fuktig pÃ¥ hendene eller at du fÃ¥r noen drÃ¥per med grønnsakskraften som du fortsetter Ã¥ tilsette i risottoen, oppi den varme oljen. Da blir det en fargerik middag med fyrverkeri….men et skikkelig farlig fyrverkeri…som jeg helst ikke vil ha pÃ¥ kjøkkenet mitt og sikkert ikke du pÃ¥ ditt. Hvis du synes at dette er litt skummelt kan du frityrsteke den før du begynner med risottoen og holde den varm i stekeovnen ( med microbølgeovnen blir de myke ) Tilsett grønnsakskraft og kokevannet fra kÃ¥len vekselvis etterhvert som risottoen koker inn.
Når du ser at de fremdeles er en hvit prikk i riskornet tar du gryten vekk fra platen og rører inn smøret og osten.
Rør kraftig, det er dette som heter Ã¥ «Mantecare» en risotto. Det er slik du fÃ¥r den fløyelsmyke kremen som er sÃ¥ spesiell god i en risotto, den skal ikke være rennende eller fast….bare helt…pustende fløyelsmyk.
Legg risottoen over pÃ¥ tallerknene med de frityrstekte kÃ¥lstrimlene pÃ¥ toppen, som du holdt varme i ovnen. Lag en «grøft» i risottoen hvor du heller i en skvett med øl.
Eller server risottoen med en liten mugge med øl ved siden av, de kokte kålstrimlene på toppen og de frityrstekte ved siden av.
Lager du litt ekstra har du middagen i morgen klapper og klar……nesten ! Og hva serverer du til «riskaken» ?
KÃ¥l….hva annet ! Skjær en kÃ¥l akkurat som du vil selv….bare du skjærer den, og ikke slenger hele kÃ¥lhode i wokpannen din, hvor du har helt i 3 ss olje…..velg hvilken olje du vil…..bare det ikke er en dÃ¥rlig kvalitet….maisolje gÃ¥r ogsÃ¥ greit !
Tilsett en klype salt og rør litt til kÃ¥len begynner Ã¥ mykne men fremdeles er spenstige. Tilsett 2 ss sweetchili saus, noen drÃ¥per sesamolje eller 2 ss sesamfrø. Etter 4-5 minutter tar du pannen vekk fra platen og tilsetter soiasaus og saften fra en halv sitron. Lurer du pÃ¥ hvordan jeg lagde «riskaken» jeg blandet ett egg, et par spiseskjeer revet Parmasanost og en teskje meriam i den kalde risottoen som jeg hadde satt i kjøleskapet. I stekepannen smeltet jeg en ‘klatt» smør, nÃ¥r det begynte Ã¥ bruse, uten at det ble brunt la jeg «risottodeigen» oppi. Med hjelp av en gaffel «trykket» jeg den ut i hele pannen og snudde den nÃ¥r den var godt stekt under. Ikke fÃ¥ panikk nÃ¥r du skal snu den…..Du tar et lokk uten kanter eller en stor tallerken som er større enn stekepannen, hold lokket i en hÃ¥nd og stekepannen i den andre. La «riskaken» gli over pÃ¥ lokket, legg stekepannen over «kaken» og med en rask bevegelse snur du hele greia mens du holder fast pÃ¥ undersiden av lokket. Da vil du sitte igjen med lokket pÃ¥ toppen av stekepannen med den stekte siden av riskaken opp nÃ¥r du tar vekk lokket. Ikke noe søl eller «pyttipanneriskake». Server riskaken med den wookete kÃ¥len og tomater.
 Og hvorfor ikke mine varme hjemmebakte pitabrød og osten som ble igjen ?
Una cena del cavolo ! ( ona tschena del kavålå ) En idiotisk middag !
Tips : Selv om denne risottoen er ganske mektig kommer jeg til Ã¥ tilsette 30-40 cm med salsiccia neste gang jeg skal lage den. Den tilsetter du sammen med løken i begynnelsen. Med hjelp av den «bitre» smaken av ølet vil det hjelpe deg til til Ã¥ «rense» de fete smakene.