Følg meg!

La Venaria Reale og Kongelig weinersnitzel

Husk å tilsette hakkete hasselnøtter neste gang du lager weinersnitzel, en kongelig weinersnitzel.

La Venaria Reale og Kongelig weinersnitzel

Hvis du kommer til Torino…..retter sagt NÅR du kommer til Torino må du for all del ikke gå glipp av hverken……

Det kongelige slottet Venaria eller denne weinersnitzel som er selv en konge verdt.

Siden jeg er i Piemonte hvor en av verdens beste hasselnøttene vokser, fikk de bli med meg da jeg skulle lage wienerschnitzel. Jeg vendte kalvekjøttet i revet gammelt brød, parmasan og hakkete hasselnøtter.
Skjær kalvekjøttet, oksekjøttet eller kyllingbryst i tynne skiver. Eller be slakteren din om å gjøre det.

Vend de først i mel, så i sammenpisket egg og til slutt i gammelt brød som du har revet fint og blandet med 1/3 av parmasan og 1/3 hakkete hasselnøtter. Trykk det godt rundt kjøttet for at det ikke skal ramle av mens du gaffler det i deg! Det er også viktig at kjøttet ikke konmer direkte fra kjøleskapet eller kjøledisken men at det er romtemperert.

Det er alltid lov å jukse litt derfor kan du godt bruke kavringstrø istedenfor å male de tørre skalkene dine.

Sett en stor stekepanne på middels varme med tre, fire spiseskjeer olivenolje og en god klump med smør. Når det smelter og begynner å småbruse legger du i kjøttet til steking. Ikke salt kjøttet ennå!

Når de er stekt på den ene siden snur du dem. De blir best og saftigst hvis du ikke snur dem for mange ganger. I hvertfall ikke gjør det mere enn 4 ganger, det kommer også litt ann på tykkelsen av kjøttet. Strø salt over når du har snudd dem for siste gang.

Skal du steke mye kjøtt må du nesten steke i flere vendinger for at det ikke skal bli så trangt i saligheten og for at du skal få en knasende skorpe.

På balkongen har vi tre blomsterkasser med våre egne tomater ( som lyser i mørke !) det var det beste tilbehøret til disse kongelige schnitzelene ellers så smaker det jo alltid godt med potetmos av norske poteter fra Kongsgården!

Middagen spiste vi ute på terassen med utsikt til kirken Superga som ligger på toppen av åsen og som ruver over Torino, jeg tror du kan se omrisset av kirken i bakgrunnen. Visste du foresten at Torino var Italias første hovedstad? Senere ble den flyttet til Firenze og til slutt endte hovedstaden i Roma.

Så nå kan du lage en «kongelig» middag, bare du husker å tilsette hakkete hasselnøtter neste gang du lager weinersnitzel……..Og for all del ikke glem å lage din egen «kavringstrø» Du aner ikke hvor mye bedre det er i stedenfor det ferdigkjøpte, sammtidig er det myyyyye billigere og sunnere siden du da vet hva du maler/kverner opp.
Jeg pleier å gjemme på tørt brød og gamle skalker som jeg maler, legger det i en pose som jeg lar ligge i kjøleskapet for at det ikke skal mugne. Du kan ta en titt på hvordan jeg gjør det helt på slutten av innlegget…det er bare å skrolle forbi slottet…men pass deg for de kongelige jegerene!

Denne gangen skar jeg vekk skorpen og brukte bare loff og rundstykker ( da blir det som det beste japanske «kavringstrøet» som koster » flesk» i butikkene ). Men det er ikke noe i veien for at du maler grovt brød med skorpen for et grovere og sunnere resultat.

Men før du blir alt for sulten går vi en tur i dette kongelige jaktslottet som ble bygget i 1658 etter at Carlo Emanuele II hadde kjøpt opp to små landsbyer for dette prosjektet.

Det ble ikke bare bygget et slott, nei det ble bygget en hel liten landsby for de som jobbet på slottet. Den ligger på utsiden av slottet og er i dag en turistattraksjon sammen med selve slottet og slottsparken. Det var  Castellamonte og Garove som stod for arkitekturen. Det har vært mye ødeleggelser her i årenes løp, det startet i 1693 med invasjonen av franskmennene. Vittorio Amedeo II restaurerte slottet med hjelp av hans yndlingsarkitekt, Juvarra. Men under invaderingen av Napoleon ble det igjen nye ødeleggelser og forandringer, da ble også hagene  «forvandlet» til våpenplass og alle bygningene ble brukt som militærleir.

La Venaria Reale ble brukt som militærleir av det italienske forsvaret helt til 1978, så dere kan selv tenke dere hvor mange forandringer og ødeleggelser det har vært her i årenes løp. Restaureringen startet i 1998 og stod ferdig i 2007. Denne restaureringen er en av de største i Europa siden det ikke bare gjaldt arkitekturen av slottet, men hele den lille byen på utsiden, parker og området rundt som La Mandria

image

Når du kommer inn i denne store salen som heter Il salone di Diana blir du bare stående å se….og seeee. Det var iallefall det jeg gjorde.
For et par år siden ble det arrangert elegante middager i denne salen som var åpent for publikum. Det eneste du måtte gjøre var å ha en tykk lommebok, bestille bord på forhånd og kle deg elegant. Det må ha vært en fantastisk opplevelse som jeg desverre ikke fikk med meg.

 Mens du er der inne kan du se ut på hagen.

image

Og se på den «hagen» a folkens ! Tenk deg å bo her og våkne opp på dette stedet,  reise seg opp fra sengen for å åpne opp terassedørene og gå ut barbent til dette vakre «postkortet»

image

Hadde det vært meg hadde jeg åpnet terassedøren, gått ut for å fylle alle sansene mine med denne fantastiske utsikten og naturen.

image

Men siden hverken jeg eller du bor her må vi nok gå rundt hjørnet siden det ikke er lov til å åpne døren ut til terassen, men ikke for det mindre vakkert. Inne på slottet finnes det en bar hvor du får kjøpt kaffe, rundstykker, salater etc….I Norge kaller vi det vel heller for en kafè. Kvaliteten er ikke noe særlig å skryte over, men det går opp i opp med de vakre omgivelsene.

image

Her kan du vandre timesvis i den flotte slottsparken.

image

De beste årstidene å komme hit på er om våren eller om høsten. Om sommeren kan det bli litt for hett under den stekende solen mens du vandrer i slottsparken. Da jeg var her i mai var det fantastiske vakre farger med de truende hengende mørke skyer i horisonten. Men det er nok å se på innendørs, som dette kunstværket som er utskåret i tre….håper de ikke fyrer opp i peisen under ! Løft hodet og se opp, opp i de høye dekorerte takene mens du er rak i ryggen som en Konge.

Denne gangen skar jeg vekk skorpen og brukte bare loff og rundstykker ( da blir det nesten som det beste japanske «kavringstrøet» som koster » flesk» i butikkene ). Men det er ikke noe i veien for at du maler grovt brød med skorpen for et grovere og sunnere resultat.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Aperitivo med Thomas i Liguria

Familien og Liguria på sitt beste

Le Langhe i Piemonte

Piemonte, Le Langhe, La Morra og løk fylt med ost.

Pesto di cavolo nero. Sortkål pesto

Lag en pesto av sesongens grønnsak, sortkål. Eller cavolo nero som den heter i Italia.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 hendelser på “La Venaria Reale og Kongelig weinersnitzel”

  1. Morten Kielland Rygh

    Wienerschnitzel er en av favorittene mine og jeg skal prøve med hasselnøtter neste gang – blir sikkert enda bedre! Serverer du dem på den klassiske måten med ansjos, kapers og sitron eller bruker du et annet tilbehør? Jeg synes også det er godt med selskapserter til, men du har sikkert en egen vri på det 😉

  2. Jeg lurte også på om du serverer dem på den klassiske måten med ansjos, kapers og sitron. Ser at du har cherrytomater fra balkongen. Jeg bruker også selskapserter til wienerschnitzel.
    Hasselnøtter fra Torino får vi ikke tak i, men vanlige hasselnøtter går vel like bra? 🙂

  3. Bibi Løhren

    Vi skal faktisk ha schnitsel til middag denne uken. En av de rimeligste middagene vi har. Jeg kjøper et stykke svin ytrefilet, som jeg deler opp i porsjoner. Banker ivei, så naboene tror vi har startet opppussing av leiligheten😊. Vender stykkene i mel, egg og kavring. Serveres med sitronskive og kapers på toppen, og grønne erter og poteter ved siden. Med et glass Barbera vin fra Agliano, blir dette er godt måltid.😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen