Svinestek som småputrer i melk er en klassiker i mange italienske hjem. Selv italienere elsker saus når denne retten kommer på bordet.
Jeg valgte å bruke svinekjøtt men du kan godt bruke storfe eller kalv.
Handleliste til 4 personer :
- 800 g svinekjøtt ( jeg brukte svinekam )
- 1 stilk frisk rosmarin
- 1 liten chili
- 2 ss smør
- 1 liter H-melk
- salt
Tykne sausen :
- 2 tsk smør
- 2 tsk hvetemel
Ta kjøttet ut fra kjøleskapet en times tid før du skal begynne å steke sånn at det har romtemperatur. Gni svinekammen inn med salt.
I en stor gryte tilsetter du smør, chili og et par stilker med frisk rosmarin. Når smøret har smeltet legger du i svinesteken og bruner den på alle sider.
Pass på at varmen ikke er for høy sånn at smøret blir brent men heller ikke så svakt at kjøttet blir kokt. Snu kjøttet sånn at det får litt stekeskorpe over alt. Dytt kjøttet litt rundt i gryten mens det steker sånn at smøret og rosmarinen ikke blir brent.
Tilsett melken og pass på til det begynner å koke.
Ta vekk rosmarinen for at den ikke skal forvandle seg til harde gumminåler i sausen.
Hvis du ikke har frisk rosmarin kan du bruke tørr men da tilsetter du den når svinesteken nesten er ferdigstekt ig et par minutter før du heller i melken. Alle urter utvikler sin smak og lukt ved at den får direkte varme men du må passe på at de ikke blir brent. Derfor strør jeg tørkete urter helt på slutten når jeg steker kjøtt.
Sett gryten på svak varme sånn at det bare står å småputrer med lokket på. Du kan godt la det være et «pusterom» ved at du legger en sleiv mellom gryten og lokket. Det viktigste er at det ikke koker men småputrer i ca 1 1/2 time.
Ta lokket av og la det småputre videre i 30 min.
Legg steken over på et fat eller tallerken, du vil nå se at melken har «delt seg»
Jeg brukte en jevning ved at jeg smeltet smør, rørte inn hvetemel og tilsatte melken som jeg hadde most opp med en stavmikser.
Eller for å være helt ærlig så streika stavmikseren min i dag. Det skjer alltid noe som ikke skal skje når man nesten er i mål. Jeg har en liten elektrisk hakkemaskin som klarte jobben. Men jeg måtte passe på å ikke stå der å dure siden det var flytende væske.
La sausen tykne over varmen mens du rører. Smak sausen til med salt og eventuelt pepper. Du kan godt droppe chili og bruke bare pepper. Da gnir du steken med salt og pepper før du steker den. Men siden det er noen i familien min dom har et dprlig forhold til pepper så bruker jeg oftest chili hvis jeg vil ha den litt sterke smaken uten at det blir ‘hot”.
Skjær svinesteken i skiver.
Hell sausen over og server resten av sausen i en skål. Det blir faktisk ganske mye saus. Du vil se at sausen er litt kornete med duuuuuu hvor nydelig den er! Dette er en rett som man vanligvis lager hjemme, ikke så lett å finne den på en restaurangmeny.
Denne retten kan du også lage dagen før, varm skivene direkte i sausen i en vid stekepanne.
Hva du serverer til denne retten er helt opp til deg selv. Den passer perfekt sammen med kokte poteter og grønnsaker eller kanskje med ris?
Jeg lagde en stappe med poteter, sellerirot og svart kål men egentlig synes jeg at det ble litt mye stappe og saus. Hadde nok foretrukket litt tyggemotstand i grønnsakene.
Tips for versjon uten gluten og laktose/melkeprotein:
Bruk margarin, soyamelk, mandelmelk o.l for en variant uten laktose. For å tykne sausen kan du bruke potetmel / maizena eller mose opp en kokt potet direkte i sausen for en glutenfri variant.
Jeg stekte steken i margarin og olivenolje og brukte 1/2 liter med mandelmelk og 1/2 liter rismelk. Sausen ble fantastisk god og ikke så grynete som originaloppskriften.
Da jeg moste opp sausen tok jeg ikke ut chilien som gjorde at sausen ble ganske sterk, som for oss gjorde den perfekt.
På slutten tilsatte jeg ca 1 ss frisk presset sitronsaft og tyknet sausen med 1 ss potetmel som jeg blandet med litt vann.
Hvor mye kommer helt ann på hvor lenge steken din har kokt og hvor tykk du vil ha sausen.
❤️