Cheese a Bra – Ostefestivalen

Byen Bra i Piemonte, et paradis for alle som elsker ost med festivalen Cheese som går av stabelen hvert annet år.

Er du også osteelsker? Da er ostefestivalen “Cheese” i byen Bra det riktige stedet for deg, eller rettere sagt det “farligste” stedet. Her kommer det produsenter av ost fra…

Sei un amante dei formaggi? E allora per te c’è “Cheese” la manifestazione più “pericolosa….”,con produttori di formaggi da

 hele verden. Hva sier du om vi begynner med Norge? For endelig har italienerene fått øynen opp for vår Geitost.

tutto il mondo. Che dici di iniziare dalla Norvegia con il famoso Geitost. Un formaggio fatto con il siero di capra cotto per 7-8 ore.

Her ser du “boden” fra Norge den lå sammen med mange andre boder av små osteprodusenter fra forskjellige land som produserer biologiske oster på en annderledes måte “Biodiversita” Eller kanskje retter sagt slik som oster en gang ble produsert før industriene tok over.  Tenk at vi har sånn hastværket at vi må lære om igjen det forfedrene våre allerde kunne. Da jeg kom hit var det bare disse tre små “båtene” igjen med hvit Geitost som ble snappet unna før jeg fikk sukk for meg, så jeg fikk desverre ikke smakt på den. Og jeg som hadde gledet meg sånn til å få kjøpt en ekte Geitost med meg hjem!

Questo era il loro stand nella via delle biodiversita’, insieme ai altri piccoli produttori. Quando sono arrivata c’erano rimaste solo questi tre “barchette” con il formaggio di Capra norvegese. Ma anche loro sono sparite prima che abbia potuto respirare e ragionare. Quindi niente Geiost per me quest’anno!

Så da var det bare å hoppe til mitt andre moderkand siden klokken var 13.30 og magen begynte å romle. Den Norske delen av meg satt med tårer i øynene og det fikk jaggumeg den Italienske delen også. Men denne gangen var det tårer av latter og glede.

Quindi ho dovuto “saltare” la parte norvegese che c’è in me per andare nella parte italiana ( che c’è sempre in me!) Lo stomaco ha iniziato a protestare visto che erano le 13.30. Il mio lato Norvegese era rimasto con lacrime nei occhi, e anche il lato Italiano mi ha fatto venire le lacrime. Ma questa volta per le risate e la goia

Disse var frityrstekte med bøffelmozzarella og tomat. Om de var gode………nei……de var himmelske!

Questi erano fritti con interno mozzarella di bufala e pomodoro. Se erano buoni?…..no…..erano meravigliosi!

På denne Ostefestivalen som blir arrangert annet hvert år kan man gå og tusle rundt hele dagen uten å klare å se alt og smake på alt før du ruller hjem med poser fulle av ost for å arrangere et osteparty med fyrverkeri.

Puoi girare qui tutto il giorno senza che riuscire a vedere o assaggiare che una piccola parte di quello che c’è’, prima di rotolare verso casa con le borse piene di formaggi per una cena di con i fiocchi.

Har du noen gang smak bøffel melk? Det er noe av det mest delikate jeg har smak. Den fylte munnen med sin sødme slik melk egentlig skal gjøre. Og begynte du først å smake fikk du mersmak til et lite glass til, og enda et, og end…..Det stod en prest å smakte og han ble bare mere og mere hellig etterhvert som melkeflasken ble tommere.

Hai mai assagiato latte di bufala? Era dolce e delicato e ti riempiva la bocca con tutto il suo sapore. Quando l’ho assagiato mi veniva voglia di bere ancoraaa… Come questo prete che diventava sempre più spirituale mentre la bottiglia si svuotava.

Det virket som om alle ble glade midt oppi alle ostene. Det var iallefall den følelsen jeg fikk av å være her.

Sembra che tutti diventano piu buoni e allegri in mezzo a tutti questi formaggi

Du kunne “kjenne” kjærligheten og stoltheten som lå i luften mens osteprodusentene “passet” på at alle ostene ble behandlet med den respekten de fortjente.

Lo potevi “sentire” nell’aria tutto l’amore e l’orgoglio dei produttori di formaggio mentre trattavano i loro prodotti con il rispetto che si meritano

Har du noen gang smakt en “gorgonzola” med granberry? En opplevelse både for øyet og gane.

Hai mai assagiato un “gorgonzola” con i mirtilli rossi canadesi? Una goia per la vista e la gola.

Vi stopper alltid opp ved boden til England med sine utrolige cheddarer som smelter i munnen som fløyel. Disse cheddarene er også biologiske, og produsert på den “gamledagse måten” Her er det enkelt og greit med tre forskjellige typer allerde ferdig innpakket med prisen skrevet på. Og med små smakebiter i begynnelse av hver rad. Man skulle nesten tro at de var engelske der alt står ryddig på rad og rekke som små tinnsoldater.

Ci fermiamo sempra allo stand delle biodiversita’ inglesi con i suoi Cheddar. Uno più buono dell’altro che ti riempie la bocca come morbido velluto. Qui è tutto in ordine con tre righe di tre tipi diversi, già divisi, impacchettati e prezzati. Al inizio di ogni fila ci sono dei pezzettini da assaggiare. Semplice, chiaro e veloce…come dei soldatini. Sembra quasi che siano inglesi!

Sammen med all denne osten kan det jo ikke mangle aceto balsamico og forskjellige syltetøy som tilbehør.

Fiken “syltetøyet” var så godt at det gikk hull på skjeen!

“La marmellata” di fichi era così buona che si è bucato persino il cucchiaio!

I hele byen var det boder med ost fra alle verdensdeler,  her bør du kanskje være et par dager for å få med deg alle. Og hvis du har muligheten er ukedagene de beste da det er litt mindre folksomt. På lørdager og spesielt søndager er det som å være på ostefest hos en musefamilie med alle slektningene fra nært og fjernt.

Tutta la città e allestita con stand dei produttori dei formaggi da tutto il mondo. Ci vorrebbero almeno due giorni per visitarli tutti, e se hai la possibilità vieni durante la settimana. Come si sa sabato e specialmente domenica c’è una vera rissa. Un po come essere nella tana dei topi alla festa dei formaggi quando vengono tutti parenti da vicino e da lontano!

Men denne byen er ikke bare en osteby. Den er først og fremst berømt for at det var her hele Slowfood historien begynte. Og det er også her den berømte “pølsen” salsiccia di Bra kommer fra. Den skal helst spises rå og er utrolig god, så ikke gå glipp av den eller byen hvis du er i nærheten.

La città di Bra e sopratutto famosa perché è da qui che tutta la storia di Slowfood è partita. E uno dei prodotti di Slowfood e la salsiccia di Bra con il suo delicato gusto che dovresti preferibilmente mangiare cruda.

Den gamle delen av byen er veldig pen med sine trange gater og plasser. Bare se på denne plassen hvor rådhuset er.

Il centro storico e molto carino con le sue vie strette e la piazza con le vecchie casa e il municipio

Før vi reiste hjemmover tok vi en kaffe på denne baren, og det kan jeg love deg at vi ikke angret på. Sammen med kaffen tok vi en liten petitfour, og det er noe av det beste jeg noen gang har smakt. Sitter allerde her og studerer på hvordan jeg kan herme etter den. Så hvis du er på visitt i Bra får du IKKE lov til å reise før du har vært innom dette historiske konditoriet.

A questo punto ci voleva un caffè prima di tornare a casa. E con il caffè ci vuole anche un pasticcino…..e che pasticcino! Sto già pensando a come posso copiarlo. Se sei a Bra è VIETATO andarsene prima che hai fatto un salto in questa caffetteria storica. Il giorno dopo ho provato a copiare questi bignè favolosi. Secondo me sono abbastanza vicino, la ricetta puoi trovare qui sotto:

Fikk du like mye lyst som meg til å prøve å bake disse små munnfullene? Her kan du lese oppskriften med forklaringen på de som jeg bakte dagen etter.

 Il giorno dopo ho provato a copiare questi bignè favolosi. Secondo me sono abbastanza vicino, la ricetta puoi trovare qui sotto.

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Santarcangelo di Romagna

Har du har mistet en knapp? Kanskje du finner den igjen hos Giorgio, på det ukentlige markede eller i grottene i Santarcangelo di Romagna!

Plumcake, Formkake med sitron

Min enkleste oppskrift på formkake eller Plumcake som engelskmennene sier.

Crudo di baccalà Klippfisktartar

I går lå det en pakke å ventet på meg i postkassen. Avsenderene er 15 glade og fornøyde gjester som jeg hadde servert en typisk italiensk lunsj til i Lavagna. Så i dag byr jeg Sibirgressløkoljen fra Nordlysmat opp til dans med klippfisken som kavaler. “oppvarmingen” er så enkel og går så fort at du…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Cheese a Bra – Ostefestivalen”

  1. Hihihi vi har vært der hver gang siden 2003. Ett høydepunkt uten like. Ei venninne har booka seg inn for hver festival i uoverkommelig fremtid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top