Zuppa di cavolfiore e patate, Blomkål og potetsuppe

Lag en suppe av sesongens grønnsaker, blomkål, brokkoli og poteter.

Zuppa di cavolfiore e patate, Blomkål og potetsuppe

Denne suppen er så enkel og god at du kan bli hekta. Hemmeligheten er at du til slutt tilsetter…….

Blåmuggost. Suppen inneholder ikke melk eller fløte, men er like silkemyk for det. Vil du ha den helt uten meieriprodukter tar du bare litt sprøstekt bacon istedenfor, og er du ekstra “godtesyk” tar du både blåmuggost og bacon.

 imageDette er kanskje en mere voksenvariant av blomkålsuppen for blåmuggost er en litt vannskelig smak for småtroll. Men siden du tilsetter osten helt på slutten er det jo bare å la være for å slippe sure miner under middagsbordet. Ja for småtrollene pleier jo å sette seg under bordet når de “lukter ugler i mosen”

image

Handleliste for 5-6 personer

  • 1 Blomkålhode
  • 1 liten purre
  • 3 ss ekstrajomfruolivenolje
  • 2 middelstore Poteter
  • ca 1 – 1 1/2 l kraft eller vann
  • Blåmuggost
  • Dagsgammelt brød

Pynt&Smak

  • 1 Brokkoli
  • En dasj med ekstrajomfruolivenolje

Begynn med å rense purren ( min var veldig liten ) og skjær den i skiver. Skrell potetene og skjær de i biter, det er viktig at potetene er melne ellers blir suppen som lim siden det blir for mye stivelse i de andre.  Hell oljen i gryten og sett den over på middels varme, tilsett purre og potet.

image

 La det surre ca 5 min mens du rører av og til for du vil se at potetene helst vil sette seg fast i bunnen på kjelen.

Men bare ta dem i øra og sleng dem på døra, som hun sure kjerringa skreik etter oss da jeg gikk på speideren som liten. Speidermøtene ble holdt i et rødt gammelt trehus på toppen av en liten bakke på Frogner. I samme huset bodde altså denne “damen” som var vår skrekk, i hvertfall var hun skrekken min.  Hvis vi ble alt for ivrige på møtene våre, kom hun og dunket på døren mens hun skrek “hvis dere ikke er stille tar jeg dere i øra og slenger dere på døra” Kanskje det var derfor jeg sluttet i speideren? Jeg grudde meg faktisk litt mens jeg gikk oppover bakken til det røde huset.

Men før jeg sluttet i speiderne fikk jeg iallefall med meg en flott telttur hvor jeg var maskot. Jeg var egentlig for liten men siden søsteren min som er eldre enn meg skulle være med, sa speidermor at jeg kunne være med som  mat…skotten. De andre ble satt til å slå opp telt, vaske opp, rydde, finne ved til kveldsbålet og alt det andre. Men jeg…….nei jeg var jo maskot så jeg slapp å gjøre noen ting. Ikke rart at jeg fikk mange sure blikk der jeg sang og svinset rundt, mens jeg ventet på at blomkålsuppen skulle bli ferdig. Men det beste av alt var at ingen truet med å ta meg i øra og slenge meg på døra.

Nå har det vel nesten gått fem minutter tror jeg, så nå må du tilsette ca. 1 liter vann, eller aller helst grønnsakskraft hvis du har det og blommkålen som du har delt opp. Jeg tok vekk det meste av midstilken, og la til side små mini buketter som jeg brukte som pynt.

image

Tilsett litt salt og la det koke til blomkålen og potetene er myke, ta frem “tryllestaven” og mos hele suppen.

image

Smak til med salt, og damp de små blomkålbukettene og brokkoli.

image

Da er suppen klar og du kan begynne med puslespillet…..eller vent litt, du må riste eller grille brødet først. Jeg tok mitt hjemmelagde “brette” brød (oppskriften finner du her:        Skar det i litt store biter med skorpen på, helte litt olivenolje på toppen og satte dem på stekebrettet for å grille dem et par minutter.

image

Pass på så de ikke blir brent…det gjorde faktisk mine, så jeg måtte skjære vekk den siden som var brent. Du må snu dem en gang siden de skal bli brune på alle sidene. Jeg var visst litt for opptatt med å tjusmake på blåmuggosten, hmmm….den var nydelig. Blåmuggost på brødet til Nøtteliten og Lille Rosin var bare knæsj. Men den lærepengen fikk brødbitene “smake”, så vent med å smake til brødet er ferdig grillet…..for de blir brent på et blunk hvis du ikke følger med !

Nååååå….kan du begynne å legge puslespillet.

image

Eller sett gryten på bordet med en skål hvor du legger biter av blåmuggosten og en annen med de risterte brødbitene. Da kan alle forsyne seg selv og hodene til småtrollene stikker frem for å se hva du holder på med. Og hvis du setter frem en skål med stekt bacon kommer de til å sette seg som små lys på stolene. Ikke glem pepperkverna, for finnes det noe bedre enn nykvernet sort pepper?

Tips: Blomkålen min veide 1 kg, potetene 280 gr. Og purren var veldig liten, derfor tok jeg med det grønne også. Hvis du synes suppen er for tykk tilsetter du bare litt mere grønnsakskraft, vann eller hvis du absolutt vil…..en dasj med melk eller fløte.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

En rett…..tre retter. "Un piatto…..tre piatti"

En rett som kan bli forvandlet til tre forskjellige retter. Det hele begynner med en delikat risotto med …….

Tanker om ditt og datt

Livet er ikke alltid en dans på roser.

Carolines sammalte hvetesnurrer med bacon og parmasan

Er det noe som slår duften av nystekt bakst ? Nja…duften av bacon og parmasan som tvinner seg i sammalte hvetesnurrer.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top