Blåbærpai. Torta di mirtilli

Blåbær og yogurt, et friskt pust på kakebordet.

Blåbærpai. Torta di mirtilli

Yogurtpai med blåbær var egentlig kaken som Thomas selv ville lage. Han har visst forvillet seg inn på sporet til Bakermester Harepus.

Han hadde skrevet en liste over alt det som han trengte fra en oppskrift på Internett som hadde inspirert han. Derfor lå alle ingredientene i kjøleskapet da jeg var hjemme en tur i Liguria ( den italienske rivieraen )  Det eneste problemet var at han hadde glemt å notere oppskriften, så da han skulle starte var hele kakeoppskrifter forsvunnet som dugg i solen.

Nå vet jeg jo hvordan det kan ende noen ganger med ting som blir stående i kjøleskapet en stund, derfor brettet jeg opp skjorteermene og satte i gang.
Jeg maste, spurte og gravde ( noe som de fleste mødre alltid gjør!) Thomas om hva slags kake det egentlig var, hvordan den hadde sett ut osv. osv.
Til slutt kom jeg fram til at det hadde vært en slags pai. Hmmmm…skulle fyllet stekes i paiskalllet eller skulle paiskallet stekes først tro?  “Neeeeei..det aner jeg ikke” svarte Thomas.

Nå har det seg sånn at jeg hater å steke paiskall på forhånd siden jeg synes at det blir så mye rot og mas med å kjevle ut deigen, legge den i formen, dekke den med bakepapir og fylle på med bønner eller ris for at paideigen skal holde seg på plass når man steker den.

Derfor tok jeg min variant som vil si at jeg steker alt sammtidig. Selvsagt hadde det vært andeledes hvis ikke fyllet også skulle vært stekt men siden han ikke hadde kjøpt gelatinplater eller noe lignende regnet jeg med at fyllet måtte ha vært stekt.
Uheldigvis eller rettere sagt heldigvis hadde jeg jo ingen oppskrift å gå etter og derfor kunne jeg gjøre akkurat som jeg selv ville.

Det var da jeg oppdaget at det ikke bare var oppskriften til Thomas som var forsvunnet, alle kakeformene mine var også forsvunnet. Eller for å være helt ærlig må jeg innrømme at de er i Torino siden det er der jeg baker mest kaker. Jeg trodde jo at Thomas ikke trengte de siden han aldri har vært noe særlig interessert i kakebaking.

Det startet som sagt prøvebaking som gikk over til kakeprøvesmaking hjemme hos meg og hos naboene.
Gjett om jeg ble glad og lettet ved at det klaffet ved første forsøk. Thomas, Maurizio og alle naboene våre var storfornøyd med resultatet.

Jeg fant som sagt ikke kakeformen min på 24 cm derfor endte det med en mellomstor og en liten kake.

En liten til oss og den litt større ble til prøvesmaking hos naboene.

Dessverre fikk jeg ikke tak i skogsbær men bare disse svære dyrkete blåbærene. Jeg er sikker på at om man bruker blåbær fra skogen blir denne paien enda bedre og vil smake akkurat som en dans i blåbærlyngen!

Paideig:

  • 200 gr Hvetemel
  • 100 gr. Smør
  • 100 gr. Sukker
  • 1 lite egg
Fyll:
  • 2 små Egg
  • 100 gr Sukker
  • 350 gr. Gresk Yogurt
  • 250 gr Blåbær.

170 grader med over og undervarme men uten varmluft på nest nederste rille i ca 50 min.

1) Legg alt til paideigen i en kjøkkenmaskin

2) La deigen samle seg.

3) Kna deigen lett sammen på bordet og kjevl den ut

4) Bland yogurt, sukker og egg.

5) Tilsett blåbærene og rør for hånd

6) Hell fyllet i paiskallet

7) Stek kaken i ca 50 minutter.

Har du noen ekstra blåbær liggende på lur tror jeg nesten at jeg hadde laget en blåbærsaus eller culis som det visst heter på kokkespråket.
Kok blåbærene med litt vann og sukker (smak deg til hvor søt du vil ha den) Tilett en skvett med nypresset sitronsaft ( ikke bruk den på flaske som jeg synes smaker og lukter som gulvsåpe. Jeg har aldri smakt på gulvsåpe men kan tenke meg at det smaker litt i den duren.)
Vil du ha den jevn presser du det hele gjennom en sil og hvis du vil ha den litt tjukkere så tilsetter du en ekstra dasj med vann og bittelitt potetmel eller maizena.

 

 

 

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Brød i stekepannen.

Tigelle, Batbout.

"Torta sabbiosa" Glutenfriformkake

“La torta sabbiosa” ( la tårta sabbiåsa ) oversatt betyr det “sandkaken” Dette er en typisk italiensk kake fra……

Torino, en smakfull by bokstavelig talt

Torino er en fascinerende by, går du og rusler litt rundt i smågatene, i smugene og de utrolige flotte bakgårdene finner du de utroligste “juvelene”

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Blåbærpai. Torta di mirtilli”

  1. Grete Kristiansen

    Min sønn plukker hvert år kilovis med Blåbær til meg.
    Takk for en super paioppskrift?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top