"Verdurine" Grønnsaker

Med disse grønnsakene blir livet som en dans…..i kjøkkenhagen. Lag ekstra mye når du først er i gang, spis dem som de er eller server dem sammen med……. Fisk, kjøtt eller ost som jeg gjorde. Den første dagen serverte jeg dem slik som de er etter at jeg hadde blandet inn saften fra en halv sitron og serverte dem sammen med noen grissinier. Det som ble igjen satte jeg i kjøleskapet, dagen etter blandet  jeg grønnsakene sammen med fetaost som jeg skar i like små biter. Med en grissini lenende over kanten. Men vi får vel nesten begynne på begynnelsen ? Handleliste for 4 -5 porsjoner : 1 rød paprika 1 aubergin 4-5 små squash eller 2 mellomstore 2 stilker…

Med disse grønnsakene blir livet som en dans…..i kjøkkenhagen. Lag ekstra mye når du først er i gang, spis dem som de er eller server dem sammen med…….

Fisk, kjøtt eller ost som jeg gjorde. Den første dagen serverte jeg dem slik som de er etter at jeg hadde blandet inn saften fra en halv sitron og serverte dem sammen med noen grissinier.

image

Det som ble igjen satte jeg i kjøleskapet, dagen etter blandet  jeg grønnsakene sammen med fetaost som jeg skar i like små biter. Med en grissini lenende over kanten.

image

Men vi får vel nesten begynne på begynnelsen ?

Handleliste for 4 -5 porsjoner :

  • 1 rød paprika
  • 1 aubergin
  • 4-5 små squash eller 2 mellomstore
  • 2 stilker stangselleri
  • 1 rød løk
  • 4-5 tomater
  • 1 sitron
  • 1 chili ( jeg tok ut frøene for at det ikke skulle bli for sterkt )
  • 2-3 fedd hvitløk
  • Maisolje til steking

Begynn med å skjære alle grønnsakene i små biter etter at du har vasket dem godt. Jeg tar nesten alltid av skallet på paprikaen siden jeg er litt følsom når det gjelder paprika. Hvis jeg spiser den med “skallet” blir jeg sittende å gulpe paprika resten av dagen. Derfor bruker jeg potetskrelleren min for å ta bort det tynne skallet. Hadde jeg brukt en kniv hadde halve paprikaen havnet i søpplekassen, noe som hadde vært synd. I samme slengen fikk auberginen også gjennomgå, ved at jeg tok vekk skrellet på den også……med potetskrelleren. Auberginskallet har lett for å bli litt hardt og tørt i tanngaren etter at de er frityrstekte…..Jeg slipper til og med å legge salt over skivene for å få bort den bitre smaken.

Ta frem wokpannen din, en dyp tallerken, kjøkkenpapir, en sil av stål, en øse med huller i, en fjel, en skarp kniv og maisoljen. Begynn med å skjære auberginen i små biter, og hell halve flasken med maisoljen i wokpannen.

image

Når oljen er varm, men den må ikke ryke eller ose, noe som betyr at oljen er for varm, prøv deg frem med en liten bit, hvis det “bruser” rundt den betyr det at oljen er varm nok. Nå kan du begynner du å steke auberginen, Jeg måtte gjøre dette i to vendinger. Auberginen er som en svamp, den tiltrekker til seg all oljen hvis de har lite olje i pannen, mens hvis det er mye vil den ikke gjøre det. Derfor har jeg rikelig med olje i panna, ikke spør meg hvorfor dette skjer, for det vet jeg ikke….Jeg bare vet at sånn er det etter at jeg har prøvd meg frem mange, mange ganger ! Når du ser at de er gyldne tar du dem opp med hulsleiva di og legger dem oppi silen som du holder over wokpannen ( du har sikkert tatt pannen bort fra den varme platen mens du gjør dette ? ) På denne måten blir du kvitt ganske mye overflødig olje, som renner direkte tilbake i wokpannen…..ig du slipper å tilsette mere olje.

image

Legg et par trekk av kjøkkenpapiret i den dype tallerknen før du legger auberginbitene der….du bare snur silen…så ramler de ut av seg selv !

På samme måte fortsetter du med stangsellerien.

image

Paprikaen.

Og squashen.

image

Nå som du er ferdig med å steke grønnsakene kan du begynne å flå tomatene. Sett over en kjele med vann til koking. Vask tomatene og skjær et kryss i skallet på dem, legg dem i vannet ca 1-2 minutter. Ta dem opp og legg dem på fjelen, når de har avkjølt seg litt, drar du av skallet og skjærer dem i fire. Ta vekk “innmaten” med frøene. I mellomtiden har du hakket opp løken din.

image

Hell ca. 3 ss ekstrajomfruolivenolje i en gryte sammen med løken, hvitløken og chilien. Sett gryten på middelsvarme.

image

Etter et par minutter tilsetter du tomatene som du har skåret i små biter. Du behøver ikke å være så nøye her, siden den vil “forsvinne” i grønnsakene.

image

Etter et par minutter tilsetter du alle grønnsakene som du allerede har stekt.

image

To minutter igjen over varmen ….og vips er grønnsakene dine ferdige. Ikke la det koke/steke lenger, da vil det bli til en grøt. Smak til med salt, ta vekk de hele feddene av hvitløken og press saften fra 1/2 sitron over.

image

Tips: hvis du ikke skal spise den med en gang venter du med å tilsette saften fra sitronen til akkurat før du skal spise den. Jeg lagde litt ekstra mye slik at jeg hadde lunsjen klar dagen etter også. Da blandet jeg den med feta som jeg skar i små biter. Disse grønnsakene kan du også servere sammen med “Tagliata” som du kan lese om her :

«La Tagliata»

Eller du kan blande noen av grønnsakene i en salat.

Tips: rydd kjølekapet for alle grønnsaker…og lag denne retten.

Mange ganger kjøper man inn for mye grønnsaker…..som har lett for å bli liggende igjen i kjøleskapet. Du kan bruke poteter, gulrøtter, mais, grønnebønner( haricotverts ) etc etc……bruk det du har.

Du kan også servere dem sammen med noen piadinier og en omelett. Oppskriften på piadini finner du her :

«Piadine»

 

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Enkel lunsj med en iskrem på pinne”

Innlegg fra 28 februar 2016. Av og til må jeg legge fra meg tresleiva for å ta deg med på en rundtur i Torino.  Da pleier jeg å lage noe enkelt med det jeg har.  Restene etter gårsdagens middag ‘La Tagliata’ og den dampede Mangolden lå i kjøleskapet, mens jeg tok det ut fikk jeg øye…

Carolines Risotto med jordbær. Il Risotto di fragole della Caroline

Det var mote på 80 årstallet å spise jordbærrisotto, og som så mange andre ganger kommer moter tilbake. Sett deg godt til rette så skal jeg fortelle deg hvorfor akkurat denne……

"Il pranzo di Natale " Julelunsjen.

Dette er den mest smakfulle Julen jeg har spist noen sinne sa….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top