Vegetarisk couscous.

Vi kan ikke reise fysisk, vi kan reise med fantasien rundt middagsbordet.

Vi kan ikke reise fysisk men vi kan reise med fantasien rundt middagsbordet.  På lørdag hadde vi avtalt å lage couscous på vår felles middag med venner. Hver og en lagde sin egen versjon, dette er min.

Jeg bestemte meg for å skjære grønnsakene i ganske store biter. Vanligvis skjærer jeg de i mindre biter men så kom jeg på forskjellige couscouser som jeg er blitt servert av marokinere. Det var alltid store biter av grønnsaker og den var alltid i ‘bianco’ ( hvitt) som vi kaller det her i Italia. ‘In bianco’ betyr at det ikke er tomater i retten.

Nå hadde jeg ikke så mange grønnsaker som jeg kanskje skulle hatt men jeg kan love deg at det var supergodt. Du kan godt bruke litt blomkål hvis du har.

4 porsjoner couscous med grønnsaker:

  • 1 rød paprika
  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 middelstore faste poteter ( ikke melne!)
  • 1 stilk stangselleri
  • 2-3 fedd hvitløk
  • aspargesbønner ( en neve )
  • 1 boks hermiserte kikerter
  • 1 listen squash ( Jeg vet at dere har kjemper i Norge)
  • 3-4 cherrytomater ( ikke flere!)
  • 1 purre
  • 1 liten chili
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk kanel
  • 1 -2 tsk spisskummen
  • 2 tsk curcuma
  • 1 tsk koriander
  • 5 ss Jomfruolivenolje
  • 1 ss smør

I en middelstor gryte med lave kanter stekte jeg løken som jeg skar opp i båter sammen med hele fedd av hvitløk, stangselleri, gulrøtter og olivenolje.

Siden jeg ville ha mye smak på retten uten å bruke buljong eller kraft bestemte jeg meg for å starte med å surre disse grønnsakene på middels varme i ca 10 minutter uten at de fikk farve.

Etterpå dyttet jeg grønnsakene mot kantene av gryten før jeg la en klatt med smør på midten i gryten . ( Ta gjerne gryten vekk fra platen når du gjør dette for å være sikker på at krydderiene ikke blir brent og bitre.)

Når smøret begynte å smelte tilsatte jeg alle krydderiene midt oppi..smørøyet! Satte gryten tilbake på stekeplaten og lot krydderiene få utvikle sin smak og aroma…. uten at de ble brent. På denne måten kommer krydderiene til sin rett. De trenger direkte varme for å “utvide seg” Hvis du bare strør krydder i en saus eller gryterett vil du ikke oppleve de samme smakene…ikke duftene heller for den slags skyld!

Nå tilsatte jeg ca 1/2 liter med vann. Skrelte potetene, skar de i båter som jeg tilsatte i gryten sammen med aspargesbønner, når det begynte å koke.

Tok vekk skallet på paprikaen med en potetskreller og skar den i store biter. Delte suashen i to og så i fire på langs ( mine var veldige små, det kan være at du må skjære den i fire før du igjen deler hvert stykke i fire på langs!) Dette tilsatte jeg i gryten etter ca 5-10 minutter.

For all del du må ikke tilsette salt ellers blir det en grønnsaksmos. Grønnsakene var nesten dekket med væske, hvis du synes at det er lite væske tilsetter du litt kokende vann. La det stå sånn å småputre til potene er kokt. Nå kan du tilsette salt i gryten men du må være superforsiktig når du blander siden grønnsakene har lett for å mose seg opp. Ta gryten vekk fra platen og start med selve cuoscousen.

Jeg brukte den som er “ferdigkokt” eller heter den snarkokt? Jeg bruker en del couscous og to deler væske. Du kan godt bruke bare vann men jeg synes at det blir litt mere piff i retten hvis jeg tilsetter kurkuma og grønnsakskraft sammen med rosiner som jeg legger i bløt. Bruk gjerne pinjenøtter, mandler eller noe lignende.

Legg couscousen i en stekepanne og bland den med 3-4 ss Jomfruolivenolje olje med hjelp av en gaffel. Tilsett den kokende væsken før jeg legger et lokk på stekepannen. La det stå der i 10-15 minutter mens jeg dekker bordet.

Ta av lokket og mos opp couscousen på middels varme.

Velg selv hvordan du vil servere. Enten ved at du legger couscousen i en haug på et fat ( jeg brukte min Tajingryte, da holdt den seg også varm) på toppen danderte jeg grønnsakene og lot kraften renne ned i selve couscousen.

Eller du kan ha couscousen i en bolle og sette Grønnsaksgrateng direkte på bordet sånn at hver og en serverer seg selv. Jeg lagde også arabisk brød. Det er supergodt med noen dråper av en god Jomfruolivenolje og litt flaksalt på toppen mens de fremdeles er varme.

Hvordan jeg lager det kan du se her: https://carolinesgourmet.no/stek-brodene-i-stekepannen/

Det ble en ordentlig hyggelig kveld i godt selskap med venner og skravla gikk over nettet siden vi ikke har lov til å besøke hverandre.

Dette bildet er fra da vi drev restauranten i Liguria. Vi hadde en musikkfestival hver sommer i 15 år, med kjente musikere fra hele verden. Denne gangen kom gruppen fra Marokko og vi tok imot våre gjester kledd i tradisjonelle kjoler fra Marokko og serverte de et helt måltid med retter fra Marokko.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Il pranzo della domenica. Den italienske Søndagslunsjen

Det er her du får følelsen av å få Italia “under huden”eller rettere sagt i magen!

Pizza napoletana……a Torino

Dette er vårt stamsted i Torino. Det eneste negative er at man ikke kan spise pizza 7 dager i uken……..de har stengt på onsdager!

Asiago

På nye veier til nye steder med nye smaker,retning Asiago.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top