“Hvaaaaaa……skal vi ha eplekake til middag” spurte mannen min oppgitt da han satte seg ved middagsbordet. Vel…..han valgte jo selv å gifte seg med en nordmann som elsker…….
å gå på Standard i Oslo for å kjøpe narre saker når hun ( jeg) er hjemme i Norge. Og dette så faktisk ut som en eplekake med kanel. Neste gang skal jeg servere den med en kule potetmos på kakeskiven, da kommer det til å se ut som et stykke eplekake med vaniljeis!!! Så frem med pottittene, i dag blir det en litt artig vri på en helt vanlig dag!
Det hele begynte egentlig med at jeg skulle rydde opp i kjøleskapet. Og som du sikkert vet så finner man alltid noe, noen ganger blir det en god rett og andre ganger……ikke noe særlig å skryte av. Vel denne gangen var det godt og …..sist men ikke minst morsomt. Som moren min sier”du får ikke mere morro enn det du lager selv”. Så ha en riktig gooooood og festlig Søndag.
Jeg tror ikke du trenger Handlelisten en gang, du har sikkert noe av dette du også, og har du ikke det så bruker du noe annet til denne kaken som tar kaka. Det er poteter som er hovedpersonen her og det har du sikkert, hvis ikke stikker du en tur over til naboen, han har sikkert noen.
Dette brukte jeg:
- Poteter
- Kokt skinke
- Cheddar
- Ekstra jomfruolivenolje
- Bakepapir
Jeg satte over en kjele med vann mens jeg skrelte potetene for så å skjære dem i ganske tykke skiver som du kan se på bildet. Oppi gryta med dem sammen med litt salt, det er ikke så farlig om vannet koker eller ikke. Det eneste du må passe på at de blir kokt perfekt, er de overkokt blir sluttresultatet en lite pen potetmos som ingen vil spise. Og er de for lite kokt blir de ikke noe særlig mykere når “kaken” er ferdigstekt.
Min hemmelige metode for å kjenne om poteter er ferdigkokte er……………………å smake!!!!
Mens de kokte og jeg smakte….om de var ferdige, begynte jeg å hakke opp den kokte skinken som jeg hadde liggende.
Det samme gjorde jeg med osten og la dem begge to i en bolle hvor jeg tilsatte 2 ss ekstra jomfruolivenolje og noen dråper med Tabasco. Blandet godt. Helte de ferdigkokte potetene i et dørslag og blandet dem forsiktig i osteskinkeblandingen. Pass på at de ikke går for mye i stykker. Jeg la dem på høykant tett inntil hverandre i en rund kakeform som jeg fóret med bakepapir. Bare ta bakepapir og dytt det ned i formen. Av og til var det som om osten og skinken skle vekk fra potetskivene, men da er det bare å stappe litt mellom potetene. Til slutt så den sånn ut.
Inn i varm veldig stekeovn i 10 – 15 min. Og til slutt på med grillen slik at den blir litt gylden og sprø på toppen.
La den stå litt i formen før du tar den ut. Sett den på en tallerken og server den med en grønn salat eller som tilbehør til “dagens middag” Siden det er ganske forferdelig varmt her var denne kaken nok i seg selv. Det er jo både ost, skinke og poteter i ett. Hvis du ikke klarer å få av bakepapiret på undersiden river du det bare av rundt kaken. Det vil ikke synes at det er på undersiden, men siden du vet det pass på at det ikke henger med papir når du serverer “kakestykket”.
Tips: du kan lage denne med veldig fint hakket rosmarin og hvitløk. Da blander du presset hvitløk, hakket rosmarin med olivenoljen i bollen sammen med de kokte potetene. Og strø litt “Parmigiano dei poveri” som du har blandet med et par spiseskjeer Parmasanost og litt hakket rosmarin på toppen.
Bruk poteter med mye stivelse, de vil holde seg hele mens de melne vil bare smuldre opp. Skulle du være så uheldig å smuldre opp hele greia blander du ca 2 dl fløte og 2 egg som en kakedeig. Bre den ut i kakeformen og strø revet parmasan og litt hjemmelaget kavringstrø på toppen. Inn i ovnen på ca 200 C til den er gylden på toppen.
Jeg vet at mange av dere ikke er så veldig begeistret for olje og at dere foretrekker meierismør eller margarin. Men det som er så fint med olje er at når retten blir kjøligere vil den fortsatt skli, mens smøret blir litt hardere og grumsete og vil på en måte sette seg litt fast i ganen. Men du bruker akkurat det du selv synes er best og som smaker best.
Buoooona giornata
Ha en fiiiiiiin dag.
❤