“Torta di mele” Eplekake

Ingredientene er de samme……mens fremgangsmåten, og sluttresultatet fikk til og med epletrærne til å bli skjelvende i……røttene Maurizio blir ekstra glad når…

“Torta di mele” Eplekake

Ingredientene er de samme……mens fremgangsmåten, og sluttresultatet fikk til og med epletrærne til å bli skjelvende i……røttene

Maurizio blir ekstra glad når jeg begynner å bake kaker, men smilet blir litt trist når han skjønner at det er eplekakebaking på gang. Denne gangen kom det fornøyde smilet hans frem igjen etter første bit…..for dette er en Eplekake med stor E.

image

Men siden jeg hadde en haug med epler måtte det jo nesten bli …..eplekake da. Hmmmm…..men hvordan kan jeg lage den slik at til og med Maurizio kommer til å like den eller rettere sagt elske den ?

image

Det gjorde han faktisk da jeg servere han et stykke Eplekake med mascarponekrem.

 Handleliste til en Eplekake på 20 – 22 cm :

Mørdeig :

  • 280 gr. Hvetemel
  • 160 gr. Smør
  • 160 gr. Sukker
  • 1 Sitron
  • 3 Egg
  • 2 ts. Bakepulver

Fyll:

  • 1 1/2 kg Epler
  • 100 gr. Brunt sukker

Begynn med mørdeigen. Hell mel og sukker i en bolle, tilsett kaldt smør som du skjærer i små biter over melbollen. Og med fingertuppene “gnir” du raskt smøret ut i melet til du nesten ikke ser smøret. Sikt i bakepulver og lag en grop i bollen hvor du tilsetter et helt egg og to eggeplommer. Begynn å rør inni gropen og med en gang det ikke er alt for klissete samler du deigen sammen med hendene. Ikke overarbeide deigen, hvis den virker for klissete tilsetter du et par spiseskjeer mel mens du elter den rask sammen. Legg den i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet en times tid.

Skjær halvparten av eplene i biter og legg dem i en kjele med halvparten av sukkeret og saften fra en halv sitron. Ikke rør så ofte da sluttresultatet skal være “karamelliserte” epler, rører du for ofte blir det eplemost. Skal jeg hviske deg hemmeligheten min ? Men ikke si det til noen……jeg glemte at jeg hadde satt eplene til koking!!!!  Jeg begynte å kjenne litt karamell lukt der jeg stod og kjempet over strykehaugen som jeg hadde tenkt å ta has på. Jeg føk ut på kjøkkenet så fort jeg kunne……med gipset ben og hompene på krykker. Og da var eplene akkurat perfekte….snakk om epleflaks.

image

Jeg tror du kan se at det er fremdeles noen hele biter og litt brun karamell, det var litt dårlig lys derfor er bildet litt mørkt. Slik går det når man ikke er profosjonell fotograf.

Press saften fra den andre halvdelen av sitronen i en bolle og skrell eplene som er igjen. Del dem opp i ganske små biter, og bland dem sammen med sitronsaften og resten av sukkeret i bollen.

image

Ta frem mørdeigen fra kjøleskapet og strø litt mel der du skal kjevle den ut. Del deigen i to og kjevl den ut litt større enn kakeformen. For at den skal være akkurat passe pleier jeg å trykke kakeformen lett oppå og med en kniv skjærer jeg rundt kakeformen. Pass på at du har nok mel under deigen ellers kommer den til å sitte fast på bakebordet. Legg den i bunnen av kakeformen, trill en tynn pølse som du legger rundt kanten og med pekefingeren dytter du den mot og opp kantene på kakeformen. På denne måten får du et lite blondemønster.

image

Prikk bunnen med en gaffel og smør utover “karamell” eplene.

image

Ta den andre halvparten av deigen og kjevl den ut som du gjorde i stad og legg den oppå “karamell”eplene. Oppppssss…..min gikk i stykker i tusen biter…..hm, ble vel heller et slags lappeteppe dette, men det gjør ikke så mye for det er det ingen som vil oppdage..hehehehe.

image

Nå legger du eplebitene med sukkeret og sitronsaften over, triller ut tynne tynne pølser av deigen. Jeg hadde veldig lite deig igjen så mine ble skikkelige tynne. Skulle du være så uheldig å ikke ha noe deig igjen…..det gjør ingen ting. Da kan du kanskje strø litt brunt sukker på toppen sammen med noen hakkete mandler eller hasselnøtter. Og er du sånn at du drømmer om kanelboller om natten….ja da kan du vel strø litt kanel på toppen !

image

Sett den inn i varm stekeovn på 170 C med over og undervarme, men ikke varmluft i ca 50 min. På nest nederste rille.

image

La den avkjøle seg i formen, samme dag som den er ferdig er den litt sprø, mens dagen etter er den mykere. Og når du skjærer et stykke kan du se de forskjellige lagene.

image

Bruker du norske epler fra hagen kan den ikke bli bedre. Ta gjerne de eplene som er litt syrlige i smak…..siden du allerde er søt nok!

Una mela al giorno toglie il medico di torno!

Hvis du spiser et eple hver dag behøver du ikke å gå til legen !

Lær deg disse små italienske utsagnene, italienerene elsker dem og kommer til å elske deg mens du uttaler ” ona mela al gjiårnå tålje il medikå di tårnå “

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

"Nduja"

Hvordan kan jeg oversette dette? Nei, det blir for komplisert …..denne “pølsen” kommer fra Calabria, som er peperoncinoenes og de sorte grisenes fylke. Tenk deg selv…en eksplosjon av chili og….

Torta di patate, Potetkake

Server en potetkake til middag som ser ut som en eplekake.

Rødkål og julegaver

Julen nærmer seg i full fart og de fleste har kanskje bestemt seg for menyen til julaften.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on ““Torta di mele” Eplekake”

  1. Mamma mia! Jeg laget denne torta di mele i dag og tutta la famiglia er i ekstase. Mille grazie for en fantastisk oppskrift! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top