En deilig fløyelsmyk ostepai som får til og med alle musene til å tro at det er selveste Juleaften.
Har du noen osterester i kjøleskapet som ingen har tenkt å spise opp? Du aner ikke hva du skal gjøre med dem……lag ostepai da vel !
Maurizio er utrolig glad i ost, samme hvor vi er eller hva vi gjør klarer han å få med seg hjem noen ostebiter. Men som min farmor alltid sa “Magen blir mett før øynene” slik er det hos meg også, etter et par dager er ikke de nyinnkjøpte ostene noe særlig av interesse. De som faller i smak har dessuten allerde forsvunnet, de som er igjen ser enten litt triste ut eller lukter så intense at jeg gruer meg for å åpne kjøleskapsdøren! Når jeg “rydder” opp i alle disse ostene som ser triste på meg der jeg står med neseklype å ser hvem av dem som kan bli vårt neste herremåltid, pleier jeg å lage en pastarett med forskjellige oster. Nå er det så varmt og klamt her at jeg tror Maurizio hadde snudd i døra hvis han hadde kommet hjem til en dampende tallerken med en svett ostepasta, for ikke å snakke om hvor svett han hadde sett ut hvis han hadde spist den.
Jeg vet ikke helt om dere allerde har forstått det, men jeg er faktisk blitt mere italiensk enn norsk med årene, selv om jeg tviholder på min opprinnelse. Drømmen min er at jeg en gang kan få mulighet til å komme tilbake til Norge. Som “en” ekte italiener står jeg grytidlig opp for å få gjort unna det meste før det blir for varmt. Kanskje ikke uten grunn at jeg ble kalt Carmela Coppola fra Salerno i det strøket hvor restauranten min var. De mente det var umulig at jeg er 100% Norsk
Nok om min historie, vi stod midt i kjøleskapet, gjorde vi ikke? Etter å ha luktet, pakket ut, skåret bort osv. satt jeg igjen med dette.
Det var:
- 120 gr gorgonzola naturale
- 70 gr robiola ( tror den ligner litt på snøfrisk)
- 20 gr ceddar
- 20 gr gauda
- 60 gr provolone piccante
- 30 gr revet parmasan
Dette var altså de ostene som jeg fant, men bruk det du finner gjemt heeeelt innerst i kjøleskapet hvis det er en liten osteelsker hos deg åsså!
Men først må vi lage paideigen eller paiskallet som det kanskje heter
Du trenger:
- 40 gr hvitvin
- 120 gr vann
- 3 gr salt
- 2 gr ekstra jomfruolivenolje
- ca 280 gr hvetemel + litt ekstra til utbaking
Bland det våte i en bolle sammen med saltet, rør i hvetemelet. På denne måten er det lettere å ha kontroll over deigen. Hvis du begynner med det tørre kan deigen mange ganger bli for tørr og den blir vannskelig å arbeide med og sluttresultatet blir en litt hard paideig når den er ferdigstekt. Del den opp i to, legg dem på en melet fjel, strø mel over og til slutt dekker du det hele med plastfolie. La de ligge der til du har gjort alt det andre, den må hvile.
Jeg lagde en litt stor porsjon siden jeg trengte mere deig til en annen ting……nysgjerrig ? Bare vent du skal få se hva det ble til……en annen dag!
Jeg får vel lage en Handleliste for det ser litt rotete ut her:
- 350 gr hvetemel
- 40 gr Hvitvin
- 2 gr ekstra jomfruolivenolje
- Salt
- Vann
- 320 gr ost eller helst oster
- 4 egg
- 2 dl helmelk
- 2 dl kremfløte
Smelt osten over svak varme sammen med 2 dl kremfløte.
Hell den over i en bolle og la den avkjøle seg litt. Når den er lunken kan du tilsette 2 dl kald helmelk, 3 hele egg og en eggehvitte.
Bland det godt for så å begynne med deigen som skal ligge både over og under paien som en myk dyne.
Smør en form med lave kanter, min var 26 cm. Strø mel på bordet og ta frem kjevla. Legg en av deigene direkte på bakebordet uten å elte den,
kjevl den ganske tynn og pass på at den ikke klistrer seg fast hverken til bordet eller kjevlen. Nå skal du arbeide med håndbakkene dine for at den skal bli ekstra tynn. På denne måten går den ikke i stykker. Hvis du bruker håndflaten og fingrene vil det gå hull på den. Og husk øvelse gjør mester
Nå legger du den fort, uten å tenke for mye, over den smurte formen. Løft litt opp på kantene etterpå slik at deigen legger seg pent inntil kantene på formen. Hell i ostekremen.
Ta eggeplommen som ble til overs i en liten bolle med en skvett melk, da blir den letter å “male” med. Pensl kantene med eggeblandingen og kjevl ut den andre deigklumpen din på samme måte som isted. Legg den pent over, trykk deigene sammen på kantene, du bare klemmer dem ned mot kanten på formen. Nå tar du en kniv som du bruker for å skjære bort overflødig deig. Skjær mot kanten, men på utsiden av formen.
Du vil se at kantene på deigen legger seg pent nesten av seg selv på paien, hvis den sitter litt fast i kantene hjelper du til med fingertuppene, men pass på at det ikke går hull på den ellers vil ostefyllet flyte over og under deigen.
Pensle overflaten med eggeplommen……..opssss…..der gikk det et lite hull på overflaten på den tynne deigen. Sånn går det når man skal vise andre hvordan det skal gjøres !!! Men jeg får passe på at det ikke skvetter på undersiden av paien når jeg setter den i ovnen. Inn på midterste rille i varm ovn på 180 C , over og undervarme ikke varmluft i ca 30 – 40 min, eller til du ser den er gylden.
Prontoooooooooo, guardate che bellooooooo
Chi vuole una fetta?
Hvem vil ha et stykke eller to? Server den lunken eller nesten kald sammen med tomater.
Tips: bruk den osten som du har eller den du liker best, du bare summerer opp all vekten på ostene som jeg brukte. Synes du at det ser innviklet ut å dekke paien behøver du ikke det, den er like god for det. Eller kanskje den er enda bedre, skriv og fortell meg hvordan det gikk.
❤