Tarte Tatin med ovnsbakte grønnsaker

Du kjenner kanskje til den franske eplekaken som heter Tarte tatin

Tarte Tatin med ovnsbakte grønnsaker

Du kjenner kanskje til den franske eplekaken som heter Tarte tatin, en slags oppnedkake med karamelliserte epler?
Iden er den samme bortsett fra at dette er en salt versjon med grønnsaker så da har du helt rett hvis du nå sitter å tenker « Jammen da har det jo ikke noe med eplekaka å gjøre!»

Denne er perfekt til å servere som en forrett eller vil du servere noe godt foran peisen sammen med et glass vin. Du kan også bruke grønnsakene som ble til overs etter gårsdagens middag eller sett fantasien i sving med å bruke dine favorittgrønnsaker eller det som sesongen tilbyr.
Hva om du bare bruker løk og serverer den sammen med en lun ostesaus? Jeg tror faktisk at den vil smake godt med de fleste grønnsakene. Det viktigste er at de blir «karamelliserte» før du brer deigen over.
Om du bruker grønnsakene som ble til overs etter gårdagens middag så steker du de godt i smør eller olje…eller begge deler, til de får farge.  Det gjør du ved at du ikke rører rundt i grønnsakene men lar de få en fin gylden/brun farge på den ene siden i stekepannen før du snur de med hjelp av to skjeer.
Jeg skal fortelle deg etterpå hvordan jeg hadde gjort det om jeg hadde brukt ferdigkokte grønnsaker men først skal jeg fortelle deg hvordan jeg lage min ellers blir det mye rot.

Min form var 20 cm, men bruk den formen som du har bare det ikke er en kakeform med løse kanter siden det vil sive ut.

Fyll :

  • 2 små tynne gulrøtter
  • 1 rød paprika
  • 1 rød løk
  • 4 ss olivenolje, Ekstra vergin
  • salt

Deig :

  • 150 g hvetemel
  • 75 g smør
  • 1 knivsodd salt om du da ikke bruker ekstra salt smør
  • 3/4 dl kokende vann

Sett stekeovnen på 200 grader med over og undervarme uten varmluft.

Vask grønnsakene godt og del de i staver, ikke for tynne og ikke for brede bare sånn akkurat passe.
Smør en ildfast form med olivenolje pluss et par spiseskjeer på bunnen av formen. Min form var ikke større enn 20 cm. Bruker du større form må du også bruke flere grønnsaker og beregne en halv porsjon ekstra av deigen.
Legg i grønnsakene.

Strø salt på toppen og bland de godt sammen med en ekstra spiseskje med olivenolje. Du kan sikkert bruke smør eller margarin hvis du foretrekker det, også for å smøre formen.

Sett formen inn på nest nederste rille i ovnen i 30 min. Nå vil du se at grønnsakene er blitt myke og at de har gitt ifra seg væske. Grønnsakene skal få farge og det skal danne seg en slags sirup i bunnen av formen. Er det for mye væske vil det renne over sine bredder når du skal hvelve «kaka».

Derfor fortsatte jeg å steke de en halvtimes tid til de hadde fått fin farge og at det omtrent ikke var væske i bunnen.

Mens grønnsakene koser seg i ovnen har du laget deigen siden den har godt av å hvile seg. Ha melet i en bolle og tilsett kaldt smør som du har skåret i biter.

Nå skal du smuldre smøret i melet med fingertuppene. 

Lag en grop i midten av melblandingen hvor du tilsetter kokende vann. Bland det rask sammen med en gaffel før du knar deigen raskt sammen på bordet. Legg deigen på en tallerken og dekk den med en dyp tallerken som du setter på hode. Eller legg deigen i en plastpose.
Deigen skal være myk men ikke klissete, om den er klissete knar du den raskt med litt mere mel. Du skal ikke stå der å kna og kna, deigen skal bare samle seg.

Kjevl deigen ut sånn at den er noe større enn formen.

Hvil formen på toppen av deigen og skjær rundt ved at den er ca 2 cm større enn selve formen.

Løft deigen og legg den forsiktig over grønnsakene.

Nå skal du trykke deigen ned mot bunnen slik at grønnsakene blir «foldet inn under» deiglokket. Akkurat som om deigen skulle vært en dyne som du dytter litt under grønnsakene. Dra litt her og der for at deigen blir jevn uten for mange «rynker» ved at deigen blir tjukkere noen steder.
Pass på at det ikke danner seg luft mellom grønnsakene og deigen. Derfor trykker du lett over det hele før blir ferdig med å stappe deigen ned mot bunnen.
Det kan godt være at det «tyter» litt veske rundt kanten som det gjorde hos meg.

Sett formen inn på nest nederste rille på 190 grader med over og undervarme uten varmluft i ca 20-30 minutter. Litt avhengig av tykkelse på deigen og ovnen din.
Du skal ikke pensle deigen med egg eller noe lignende.

Ta formen ut fra stekeovnen og la den avkjøle seg litt før du snur den oppned.
Det kan være at den sitter litt fast i kantene og i bunnen. Bruk en kniv for å løsne kantene fra siden av formen og beveg den litt ved at du legger hånden din på toppen og beveger den forsiktig litt frem og tilbake. Da vil du også skjønne bedre om hvor den eventuelt henger fast og hvor du må lirke litt mere.

Legg en tallerken eller fat på toppen av formen og snu formen raskt men bestemt sånn at Tarte tatin blir liggende direkte på fatet.

Jeg hadde litt «straciatella» på toppen, som er en litt flytende mozzarella. Du kan også bruke burrata om du får tak i det. Men den er like god akkurat slik som den er.

Så da er det bare å ønske deg Buon appetito og god fornøyelse. Håper det smaker.

Hadde jeg brukt ferdigkokte grønnsaker så hadde jeg lagt en liten ekstra smørklatt i bunnen av formen og lagt grønnsakene jevnt på toppen og stekt de i ovnen i ca 10 min før jeg hadde dekket den med deigen.
Du kan gjerne tilsette litt friske urter i grønnsakene som du hakker opp. Om du bruker kål passer det også med litt chili en en liten dasj med nypresset sitronsaft

Ved at du bruker varmt vann vil deigen bli litt «sprøere» og ikke så kompakt. Jeg vet at det kan høres merkelig men prøv det, jeg tror ikke du vil angre.

Hvis du er redd for at den vil henge fast i formen kan du jo godt bruke en form av teflon eller noe lignende.

Siden det tar såpass lang tid å steke grønnsakene kan du like gjerne legge i noen bakte poteter. Vipps har du middagen ferdig sammen med en god salat ….til og med kjøttfri uten at det var selve tanken bak.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Nocino, Valnøttlikør

Her forleden var jeg ute tur for å finne nye steder for mine mat og vinturer som jeg arrangerer i Piemonte og Liguria. 

Carolines sjokoladelinser

Carolines sjokoladelinser.

Av og til kommer barndomsminnene hivende på en, jeg husker ikke akkurat hva jeg tenkte, hvor jeg var eller hva jeg snakket om da bildet av norske linser kom som lyn fra klar himmel. At det ….

Det ukjente!

En tankevekker på en helt vanlig søndag.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top