Denne gangen skal vi ikke koke suppen på en spiker, vi skal bruke tørt brød. Kanskje det ikke høres så fristende ut men jeg kan love deg at dette er en god suppe og siden den er ganske nøytral kan du tilsette akkurat det du selv vil for at den skal bli mere smakfull, akkurat sånn som spikersuppen.
Denne gangen tilsatte jeg «spinat» og egg.
Men som sagt så kan du tilsette akkurat det du selv liker best som en pølsesnabb, kylling, reker, blåskjell, blåmuggost, gresskar osv. Det er bare å sette fantasien i sving.
Hvor mange er det som kaster brød som begynner å ha sett sine bedre dager? Jeg tror det er mange av oss som kaster noen skalker i ny og ne siden man ikke vet hva man egentlig kan gjøre med de. Her i bloggen finner du også «kjøttkaker» uten kjøtt men med gammelt brød.
Italienere er virkelig flinke til å forvandle rester til de mest smakfulle og fargerike måltider. Vel, når det gjelder farger så må jeg innrømme at denne suppen ikke akkurat er så fargerik….helt til det gikk hull på eggeplommen.
Om du foretrekker suppen mere fargerik kan du tilsette litt rødbeter men du kan også bruke gurkemeie for en påskegul suppe.Du kan tilsette curry med strimler av kylling, ( tilsett curry de siste sekundene når potetene er surret siden krydder utvikler både smak og aroma når den får direkte kontakt med varme, uten at det for det skal ikke bli stekt i flere minutter siden den da har lett for å bli «bitter»
Om du vil ha litt mere futt i den er det bare å slenge med en bit chili sammen med løken. Vil du at den smaker mere kan du gni de ristede brødskivene med et fedd hvitløk.
Jeg valgte å droppe hvitløken i dag siden jeg skal til tannlegen i morgen, skrekk og gru! Mens jeg valgte å riste brødet for mere smak.
Brødsuppe for 4 porsjoner :
- ca 50 g « gammelt» brød ( jeg brukte rundstykker, bruk det brødet du har også grovt )
- 1 løk ( 100 g )
- 1 middelstor Potet ( 150 g )
- 2 ss olivenolje
- 1-1.5 l grønnsakskraft
Skjær løken i skiver, stek den et par minutter sammen med olivenolje før du tilsetter poteten som du har skåret i bittesmå biter. La det stå å surre mens du rører av og til, til det karamelliserer seg på bunnen av gryten som rett og slett betyr at det setter seg fast i bunnen av kjelen.( se bilde ) Tilsett varm kraft ( 4-5 dl ) la det koke til potetene er møre.
Skjær brødet i skiver, rist de i ristemaskinen ( dette er valgfritt ) legg brødet i en skål og dekk det med 8 dl kraft. La det brødet bli mykt før du tilsetter det i suppen.
La det stå å småkoke i 5-10 min. Mos det hele opp med stavmikser. Smak suppen til med salt og pepper. Om du synes at suppen er for tjukk tilsetter du bare litt mere kraft.
Tips:
Jeg lagde kraften med 1 gulrot, 1 stilk stangselleri og 1 løk men du kan gjerne bruke kraft som er ferdiglaget.
Om du lager kraften selv og vil ha mere smak og farge på kraften kutter du grønnsakene i store biter og steker de i et par spiseskjeer med olivenolje til de får litt farge før du tilsetter 2 liter vann og salt. La det stå å småkoke, jo lenger kraften koker, ho mere smak.
Her i Italia servere vi grønnsakene som har kokt i kraften sammen med litt aceto balsamico, salt og en dasj med en god olivenolje.
❤️