Følg meg!

Spezzatino, Kjøttgryte med tomater

Spezzatino fra Italia er vel det man kommer nærmest en norsk lapskaus. I denne har jeg tilsatt urter og tomater.

Spezzatino, Kjøttgryte med tomater

Italias svar på lapskaus! Akkurat som det finnes lys lapskaus og mørk lapskaus i Norge, har Italia også sine to varianter. Men her er det snakk om «spezzatino in bianco» og «spezzatino in rosso». Den som blir best ute på mitt kjøkken er…..

«Spezzatino in rosso» som er med tomater. Dette er skikkelig husmannskost. Og for å være helt ærlig…. så synes jeg at den er like god som den Norske brune lapskausen, med litt mere futt av lukten og smaken av urtene.

image

Handleliste for 4 personer:

 • 800 gr. Oksekjøtt
 • 2 ss ekstrajomfruolivenolje
 • en klatt meierismør
 • 1 boks hermetiske «polpa» tomater fra «Mutti»
 • Rosmarin
 • Salvia
 • 2 ganske store hvitløkbåter
 • 1/2 glass tørr hvitvin
 • litt hvetemel
 • 4 store poteter
 • salt

Hvis du har kjøpt et helt kjøttstykke som jeg gjorde.

image

Skjærer du det i biter. Jeg gjør dette fordi jeg liker å se hvilken del jeg bruker, men også fordi både Maurizio og Thomas hater sener og fett når det gjelder denne retten. De vil ha det magert men da er det også lett at kjøttet blir tørt. Derfor velger jeg dette stykket som blir kallt for skulderfiletten.

Jeg renser det for alt fett og sener, som jeg koker til Stella ( hunden vår ) slik at også hun kan få litt lapskaus i skålen sin i kveld.

image

Ta en litt vid gryte, helst med lave kanter og sett den på ganske høy varme. Hell i oljen og smørklatten og la det smelte. Ellers bruker du rett og slett den største stekepannen din. Er stekepannen din liten, da steker du kjøttet i flere venninger for at du skal få den fine brune stekeskorpen. Har du får mye kjøtt i pannen din har det lett for å bli «kokt» og ikke stekt.

image

Strø litt mel på kjøttbitene før du legger de i gryten når smøret begynner å «bruse» i gryten, men pass på at det ikke blir brent før du legger i  kjøttet.

image

Stek det til det blir brunt i alle krinkler og kroker. Når det har fått fin farge strør du rikelig over med rosmarin og salvie. Jeg hakket fint friske urter, har du ikke det kan du bruke tørket, men ta litt mindre da de er mere konsentrert i smaken.

image

La det surre et par minutter før du tilsetter de pressete hvitløkbåtene. Rør godt rundt nå i ca 30 sekunder før du tilsetter hvitvinen. Du må passe på at ikke hvitløken brenner seg. Kok inn, til halvparten av vinen har «forduftet»

Nå tilsetter du boksen med «polpa di pomodoro». Fyll boksen halvfull med vann, la det få et oppkok for så å sette kjelen på den svakeste varmen. Det skal stå der og småputre i 1 – 1/2 time, til kjøttet er mørt. Du skal ikke salte det ennå.

image

Når kjøttet er mørt kan du legge i poteter og salt, ikke bruk for mye salt, da retten virker saltere enn den er til slutt med alle urtene sine. Ser det litt tørt ut tilsetter du litt vann fra springen før du legger i potetene.

image

La det fortsette å småputre til potetene er myke, pass på å ikke røre for hardhendt ellers vil potetene bli ødelagte og du vil ende med en ny norske versjonen….nemmelig….en rød lapskaus. Ta gryten vekk fra platen når potetene er ferdige.

image

Akkurat som den norske lapskausen er også denne ‘Spezzatinoen» bedre dagen etter. Og for å være helt ærlig lagde jeg denne i går mens jeg lagde «La Tagliata» Jeg kjøpte et ekstra stort kjøttstykke slik at jeg hadde nok både til «La Tagliata» og til «Spezzatino» Siden jeg stod der over grytene var det like greit å sette en ekstra gryte på komfyren for morgendagens middag. Dette er vel en av hemmelighetene på kjøkkenet når man lager maten fra bunnen av ……å tenke langt og å organisere måltidene. Lager du en rett kan den gjerne bli til andre retter uten for mye bry. Og du vil se at det ikke er så innviklet å lage maten fra bunnen av.

La Tagliata.

Og vips……hadde jeg middagen ferdig til dagen etter. Så da kan jeg gå en laaaaang kveldstur med Stella før både Maurizio og hun får hver sin versjon av den italienske lappskausen!

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

6 hendelser på “Spezzatino, Kjøttgryte med tomater”

 1. Tilbakeping: «Spezzatino in bianco | Carolines Gourmet «

 2. Kari Sevberg Haagenrud

  Åh som jeg gleder meg til å lage denne. Også så flott detaljert oppskrift med supre bilder! Tusen takk🍲❤️🇮🇪!

 3. May-Britt D'Este

  Nam nam. Svigermor fra Venezia lagde denne retten titt og ofte 🙂 Takk for at du delte oppskriften 🙂 Nå fikk jeg lyst å lage Spezzatino.

 4. Kjøpte høyrygg her om dagen, tenkte på kjøtt i mørke. Tror faktisk det skal bli Spezzatino i istedenfor.
  fortsatt bouna Domenica

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen