Det er sesongen for den blomstrende kålen….blomkål.
En av hemmelighetene med å lage mat fra bunnen av uten å bli stående over gryten svett og frustrert med rumlende mage og ungeskrik siden ALLE er sultne, er at man lager flere retter ut av en ting, med en gang! Denne gangen var det blomkålen, en av sesongens grønnsaker som hadde hovedrollen.
Ikke slutt å lese ennå, la meg forklare meg nærmere før du gir opp og lukker linken, det er mye enklere, sunnere, billigere og bedre enn det du hadde drømt om. Jeg må innrømme at også jeg ble overrasket over hvor mange retter det ble av denne blomkålen min.
Nå har det seg sånn at vi bare er to hjemme hos meg og derfor kjøpte jeg en ganske liten blomkål. Men jeg klarte ikke å motstå en annen liten grønn blomkål da jeg var innom grønnsakshandlere min.
Har jeg noen gang fortalt deg om grønnsakshandlere min? Du kan lese litt om den etter oppskriften og forklaringen, hvis du gidder da!
Oppskriften som jeg gir deg nå passer til fire voksne mennesker pluss en til…i tilfelle det plutselig står noen på døren din.
Om du skal servere flere lager du bare litt mere og om du vil ha flere retter så dobler du bare ingrediensene og lager dobbelt porsjon. Det som blir igjen setter du i kjøleskapet som blir morgendagens middag, Blomkålsuppe!
Men det kan godt være at du liker denne retten så godt at du dropper hele suppa og lager spagettien om igjen.
Pasta med blomkål, sitron og purre til 4 personer :
- 1 liten purre
- 1 lite blomkålhode
- 1 liten løk
- 3 dl vann
- 2 ss smør eller margarin
- 4 ss olivenolje ( kan sløyfes og erstattes med 2 ss smør eller margarin )
- 400 g spaghetti
- 2 ss crème fraîche
- 2-3 ss revet Parmigiano
- 1 sitron
- Sort pepper
- Salt
Rens løken og skjær den i skiver. Legg den i en middels stor gryte sammen med smør og olje. Over svak til middelsvarme lar du den surre i ca 10 minutter til den er myk.
Vask purren og skjær den opp i skiver før du har den oppi gryten sammen med løken og la den surre i ca 5 minutter til den begynner å mykne.
Vask blomkålen og del den i to. Behold de innerste bladene hvis de er pene. Ta ut stilken på blomkålen og legg den i gryten sammen med bladene. Fortsett å la det hele få surre et par minutter.
Ved at du lar grønnsakene får surre før du tilsetter væske vil gjøre at «sausen» og eventuelt blomkålsuppen i morgen ( Jeg glemte visst å fortelle deg at det som blir til overs blir forvandlet blomkålsuppe? ) vil du på denne måten slippe å tilsette buljongterning eller ferdiglaget kraft for å få mere smak på retten.
Tilsett blomkålbukettene, bortsett fra noen som du skal hakke opp i kjøkkenmaskinen din sånn at det blir «blomkålcouscous»
Når blomkålen er ferdigkokt moser du det hele opp med stavmikseren din til det blir en slags krem.
Sett over en stor gryte med vann. Når vannet koker salter du vannet før du legger i spaghettien til koking.
I mellomtiden kjører du litt av blomkålen i kjøkkenmaskinen din til det blir en slags couscous eller lignende på ris.
Bestem selv hvor fint eller grovt du vil ha det….husk at det er du som er sjefen, kjøkkenmaskinen er bare en som hjelper til.
Hell ca 2 ss olivenolje eller om du foretrekker smør i en stekepanne. Når det er varmt….uten at smøret eller oljen har brent seg, rister du blomkålen et par minutter. Salt helt på slutten ellers vil blomkålen bli myk og miste sin spenstighet.
I en stor stekepanne, lav gryte eller i en wokpanne tilsetter du 2 ss for hver porsjon av blomkålkremen sammen med nypresset sitronsaft, pepper og creme fraise. Det vil si at om dere er fire personer har du 8 spiseskjeer av kremen i panna.
Spaghettien skal ikke være ferdigkokt siden den skal koke de siste minuttene i selve kremen. Derfor koker du den ca. fem minutter mindre enn det står på pakken Ha spaghettien over i pannen hvor blomkålmosen er sammen med et par øser av kokevannet til pastaen. For all del IKKE kast vannet hvor spagettien har kokt før du er ferdig.
Med hjelp av en matpinsett eller sleiv rører du pastaen rundt i mosen til spaghettien er ferdigkokt. Om du synes det ser litt tørt ut så tilsetter du bare litt mere av vannet hvor du har kokt spaghettien.
Ta pannen vekk fra varmen og rør inn parmasanen.
Sett pannen direkte på bordet eller dander et «reir» av pasta på hver tallerken.
Strø den ristede blomkålen på toppen. Den vil fremdeles være spenstig og gjøre retten bokstavelig talt knasende god.
Ja, så var det grønnsakshandlere min som heter Ivo og butikken heter VerdurIvo. Han er et fyrverkeri og en storsjarmør som får alle i godt humør. Om jeg er litt molefunken og trist så er det vannskelig at jeg ikke går humrende og smilende hjem med alle grønnsakene etterpå.
Det blir alltid ekstra mange grønnsaker og frukt i posene siden alt er frisk, innbydende og frister.
Her finner du det som sesongen byr på og om du skulle få lyst på noe annet så er det bare å sende han en melding på kveldingen.
Han hadde fast stilling som ingeniør men vantrives med å sitte bak skrivebordet, derfor banket han på døren til sjefen for å si opp. Sjefen trodde ikke sine egene ører siden ingen sier opp en fast og sikker jobb her i Italia.
Han ble til og med tilbudt lønnsforhøyelse men VerdurIvo hadde allerede bestemt seg. Han ville tilbake til åker’n og drømte om å åpne sin egen frukt og grønnsaksbutikk.
Moren hans hadde allerede en bod på det lille torvet hvor vi bor og jeg hadde vært fast kunde hos henne et par år før «fyrverkeriet» og kona hans åpnet sine dører.
Når du kommer inn hit blir du alltid hilst med et stort smil og noen hyggelige komentarer. Han kjenner alle kundene sine med navn, de diverse familiemedlemmene og gudene vet hva han ikke vet.
Det blir alltid kommentert med latter, glede og smil og jeg har faktisk en mistanke om at denne grønnsaksbutikken blir brukt som en slags terapi for «depresjon« og ensomhet. Når folk stiger over dørterskelen blir de automatisk forvandlet ved at hele ansiktsuttrykket mykner opp.
Om man skulle være sent ute er man faktisk heldig hvis det fremdeles er noen grønnsaker og frukt igjen siden det går unna som varmt hvetebrød. Grønnsakene og frukten er alltid superfriske, du behøver ikke å være redd for at du finner noe som har sett sine bedre dager i posene.
Det er sikkert også en av hemmelighetene for at det alltid er lang kø her, det er utrolig viktig å kunne stole på folk, ikke føle seg lurt eller måtte være på vakt. Det er vel egentlig det hele dreier seg om for å få faste kunder? Og er det noe som vi virkelig trenger i denne vanskelige tiden så er det Tillit og Glede
❤️
Jeg har lagd maten, det var utrolig godt . Takk for oppskriften
Å så hyggelig å høre Sussan ? En god klem til deg og brodern ?
Denne tror jeg kan lure min mann hvis jeg strør over litt sprøstekt guanciale!
Guanciale kommer til å gjøre susen Vibeke. Om det ikke smaker så ikke Fortell han hvor du har funnet oppskriften 😉😎😂
Du er verdens beste kokk ❤️❤️
Neier, takker, bukker og svinger meg rundt. ❤️
Denne retten skal også jeg lage snart. Må komme meg ordentlig på bena først. Ser aldeles deilig ut. <3
Uff, så trist å høre t du ikke er i form Wenche. Riktig god bedring. ?
Ser/høres veldig godt ut – må prøves! Hils Ivo 🙂
Håper det smaker. Jeg er sikker på at du også hadde kommet over ens med Ivo, selv med om du ikke forstår italiensk. 😊