Skotske poteter. Patate Scozzesi

Etter 9 måneder snakket jeg perfekt engelsk og laget de beste potetene du kan drømme om.

Skotske poteter. Patate Scozzesi

Skotske poteter. Om de er skotske og kommer fra Skotland aner jeg egentlig ikke!  Det jeg vet er at jeg lærte å lage de da jeg jobbet som aupair i Skotland da jeg var 16 år gammel.

Jeg gikk ut fra ungdomsskolen med NG i Engelsk men jeg fikk S i relgion! Bare sånn at det er sagt asså!
Jeg fikk jobben gjennom en annonse i Aftenposten. Det var på den tiden da alle slags stillinger og jobber ble utlyst i avisen. Jeg hang over avisen hver morgen og til slutt havnet jeg i Skotland med min dårlig engelsk. At jeg egentlig turte, jeg ante jo ikke hvor jeg skulle, hvem jeg skulle møte og hvordan de var.
Men siden jeg egentlig hadde jeg ikke noe særlig valg så var det bare å « Kjøre rett ned uten å ploge» Men jeg kan love deg at jeg ikke var særlig høy i hatten da jeg satt på toget til Stavanger for å ta båten til Newcastle.
Enda værre ble det da jeg kom ombord på skipet og hørte at det var meldt et forferdelig vær…ikke hadde jeg sjøsyktableyter med meg heller og ikke turte jeg å spørre noen, derfor fortet jeg meg inn i lugaren som jeg heldigvis hadde.
Det ble ikke mye søvn den natten, hvorfor kan du sikkert tenke deg selv. Og hvordan jeg klarte å stable meg på beina og se sånn noenlunde presentabel for å ikke skremme vettet av familien som kom å hentet meg, det aner jeg ikke!

Det tok meg en uke før jeg turte å spørre om å få låne telefonen for å ringe til mor for å fortelle henne at alt var bra. På den tiden var det jo ikke så enkelt som nå med å sende meldinger, slå på tråden eller nå som vi til og med kan se hverandre mens skravla går.
På den tiden var det brevskriving og veldig få telefonsamtaler hvis man bodde utenlands. Ja, ikke for det…husker dere da tellerskrittene ble innført i Norge? Da ble det slutt på de endeløse laaaaange samtalene med venner siden telefonregningen tikket oppover mot nye skremmende summer.

Etter 9 måneder snakket jeg perfekt engelsk og laget de beste potetene du kan drømme om.

Det værste er at det er enkelt å lage de, det eneste er at de kan være litt varme å holde i hånden når du skal skrape de med en gaffel. Bruk en ren gryteklut eller kjøkkenhåndkle som du vasker etterpå.

Jeg får vel starte fra starten av?  Sett over en gryte med vann, salt vannet og skrell potetene.
Velg poteter som er omtrent like store, la de koke i vannet i ca 10 min. Hell potetene over i et dørslag eller sil av vannet.
I mellomtiden har du skrudd stekeovnen på 200 grader med over og undervarme uten varmluft.
I en ildfast form heller du 3-4 ss jomruolivenolje.
Ta en av de glovarme potetene i hånden og risp rundt hele poteten med hjelp av en gaffel.
Du vil se at utsiden på potetene er blitt litt lubne. Etterhvert som du har «ripet» alle potetene legger du de i den ildfaste formen og vender de i oljen.
Sett formen på nest nederste rille i den varme stekovnen.
Etter 20 min snur du potetene og strør litt salt på toppen. De er ferdige etter ca 40-45 minutter. Kjenn med en tannpirker om potetene er myke inni. Er de det….ja, da er de ferdige og festen kan starte!

Jeg serverte potetene med en kalvestek som jeg hadde laget i en saus med sopp. Sopp og sopp fru Blom! Her i Italia vil jeg egentlig ikke kalle champignon for sopp, men det smakte iallfall kjempegodt som jo er det viktigste.

Tips: Hvis du vil grise litt mindre kan du riste potetene godt i silen eller i en tørr gryte for at de blir litt «dunete» på yttersiden. Ha de så over i fatet med olivenoljen.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Torino, det er vår i luften

Håpet er lysegrønt og solen varmer, blomstene begynner å spire og fuglene kvitrer sammen med meg.

Liguria og Insalata di riso

Ta deg en tur til de vakre frodige fjellene som ligger et steinkast fra kysten i Liguria når det blir for hett og folksomt langs kysten.

Julepresang

Italiensk kokkekurs online, årets julegavetips.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Skotske poteter. Patate Scozzesi”

  1. May-Britt D'Este

    Det er så koselig å lese det du skriver Caroline. Jeg ser det for meg og lever meg inn. Disse skal jeg ha til middag fort 🙂

  2. Hanne Merethe

    Disse skal jeg lage i kveld! Bruker du melne eller kokefaste poteter til dette?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top