Følg meg!

Sjokoladekake med hasselnøtter. La Torta di Pasqua con nocciole

Sjokoladekake med hasselnøtter og salt karamel blir årets påskekake hjemme hos meg, hva skal du lage for noe godt?

Sjokoladekake med hasselnøtter. La Torta di Pasqua con nocciole

Hvert år baker jeg en ny påskekake. Denne kan du lage et par dager i forveien siden den trenger å hailed for å «sette seg». Og serverer du den kald fra kjøleskapet kan den konkurrere med de beste påskegidteriene.

Jeg lagde en på 22 cm og en på 18 cm av denne oppskriften. Jeg må jo prøvebakesmake før jeg legger ut oppskrifter. Derfor ble den ene igjen hjemme til familien og naboene mens den andre satte jeg i kjølebagen som ble med til gode venner( ca. 4 timer med bil) Jeg lar alltid kakene få stå i kakeformen når jeg skal ta de med noen steder, på denne måten vet jeg at de ikke sklir utover sine bredder. Da vi kom frem tok jeg den ut fra kakeformen, stivpisket kremfløten og pyntet med kremdotter og blomster.

Lager du mørdeigen, sjokoladefyllet og den salte karamellen på forhånd går det som en lek når du skal «sy» kaken sammen.

Mørdeig med hasselnøtter:

 • 100 g fintmalte hasselnøtter
 • 400 g hvetemel
 • 70 g melis
 • 1 egg ( lite)
 • 2 eggeplommer
 • ( Hvis eggene dine er store bruker du et egg og en eggeplomme)
 • 125 g sukker
 • 180 g smør
 • 1 tsk bakepulver
 • 1 tsk vaniljesukker.

Kjør alt raskt sammen i kjøkkenmaskinen til deigen samler seg. Kna den raskt ut på bordet og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time. Hvis du ikke bruker kjøkkenmaskinen smuldrer du smøret i melet sammen med sukker og melis før du tilsetter eggene, bakepulver og vaniljesukker.

Salt karamell:

 • 100 g sukker
 • 1 ss vann
 • 30 g smør
 • 2 dl fløte
 • 1/2-1 tsk salt( smak deg frem mens du ser om karamellen er stiv nok ved at du legger en dråpe på en tallerken. Den skal ikke være for rennende.)

Smelt sukker og vann i en liten kjele til det er gylden, uten å røre. Tilsett smør, og til slutt den fløten som du har varmet. Kok opp til karamellen er mørk gylden og ikke for flytende. Avkjøl den.

 

Sjokoladefyll:

 • 1 l h-melk
 • 1 vaniljestang eller vaniljeessens
 • 8 store eggeplommer
 • 200 g brunt sukker
 • 200 g mørk sjokolade
 • 85 g hvetemel
 • 100 g ricotta

Varm nesten all melken sammen med frøene fra vaniljestangen. bortsett fra 1 dl. Visp eggeplommer, mel og sukker til det blir kremet og litt luftig, tilsett melken som ble til overs ( ca 1 dl) og rør godt. Tilsett den varme melken i eggeblandingen mens du rører. Hell røren tilbake i gryten og fortsett å rør over svak varme til kremen tykner, ta gryten vekk fra platen og tilsett sjokoladen, den vil smelte av seg selv i den varme kremen. Rør forsiktig for å være sikker på at all sjokoladen har smeltet, bruk gjerne en slikkepott sånn at du får med deg all sjokoladen som kanskje har satt seg fast på bunnen av kjelen. Dekk kremen med plastfolie og la den kjøles før du visper inn ricotta.

Skjevl ut mørdeigen ganske tynt og dekk bunnen på kakeformene.

 

Trill ut tjukke pølser som du legger langs kanten.

 

Trykk kanten mot bunnen og oppover mot kantene av kakeformen. Kantene skal være tynne men pass på at det ikke er noen hull.

 

Dekk bunnen med salt karamell før du forsiktig heller i sjokoladefyllet. Dytt kantene forsiktig ned mot sjokoladefyllet med pekefingeren sånn at det blir et slags blondemønster. Men pass på at ikke sjokoladefyllet siver ut.

 

Stek kakene på nest nederste rille med over og undervarme i ca 1 time på 170 grader. Du vil faktisk se at sjokoladefyllet har hevet seg litt og at kaken egentlig ikke er så vakkert. Men halleluja hvor god og pen den blir etter at den har fått hvilt seg og tatt på seg «finkjolen» sin.

 

Kakene vil virke litt dissete men de vil bli fastere når de har fått avkjølt seg en dag i kjøleskapet. Pynt kakene med stivpisket kremfløte ( uten sukker) og kronblader av spiselige blomster eller små påskeegg.

 

Hvis du skal bake en stor tror jeg ikke at jeg ville brukt en kakeform som er større enn 24 cm. Siden fyllet er ganske mykt er jeg redd for at den ikke vil holde formen når du skjærer deg et stykke for å smugsmake ( sånn som jeg gjorde!) Jeg måtte faktisk smake to ganger, den første gangen for å prøvesmake og den andre gangen fordi jeg syntes at den var himla go!

Jeg ønsker deg en riktig god påske hvor enn du befinner deg. Skulle du være på mine kanter ( Torino ) så kan du jo alltids kontakte meg hvis du har lyst på et italienskt kokkekurs.

Hvis du ikke har peiling på hva du skal lage til påsken så kan du jo kanskje ta en titt på mitt forslag? Der finner du også forslag til en annen kake sammen med en superenkel, men ikke for det mindre god, dessert.

Påske Pasqua

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Brasato di Cinghiale in agrodolce. Langkokt sursøt Villsvinstek

Får du ikke tak i villsvin kan du bruke, elg, reinsdyr eller annet viltkjøtt.

Mariaboller med marsipanlokk.

Hvorfor ikke bake disse kakene fra gamledager til a mor på søndag? Jeg har fått nyss i at det er morsdag på søndag i Norge ( her i Italia blir den feiret.       )  Vi kjøpte potetkaker på Halvorsens konditori på Stortorget i Oslo. Desverre har både konditoriet og potetkakene forsvunnet i årenes…

Påsken til Caroline. Pasqua di Caroline

Påskelunsjen som ble en påskemiddag på restauranten La Ciau del Tornavento i Piemonte

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Sjokoladekake med hasselnøtter. La Torta di Pasqua con nocciole”

 1. rønnaug roald

  Hei — dett skal sannelig bli vår påskekake i år ! Den ser vidunderlig god ut — men HVOR MANGE EGG i bunnen ??

  Beste fra Rønnaug

  1. Oppps….beklager. 1 egg og 2 eggeplommer eller 1 stort egg og en eggeplomme. Tusen takk for at du gjorde meg oppmerksom. 😊 Ønsker deg en riktig GOD Påske 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen