Følg meg!

Sjokolade og pæreterte, Crostata di cioccolata e pere

En av grunnene til at jeg bakte denne kaken er at folk her i Piemonte elsker kaker med sjokolade og pærer akkurat

Sjokolade og pæreterte, Crostata di cioccolata e pere

Er du skikkelig godtesyk og har tenkt å kose deg med sjokolade på lørdag? Er du gått litt lei av alle eplekakene? Er du sugen på sjokolade, på kake, kanskje sammen med litt frukt?
Da tror jeg faktisk at denne kaken er akkurat den du leter etter.  Du behøver ikke å lete etter oppskriften på nettet siden jeg gir deg oppskriften på min versjon her.

En av grunnene til at jeg bakte denne kaken er at folk her i Piemonte elsker kaker med sjokolade og pærer akkurat sånn som Ola Nordmann elsker eplekaker. Du finner mange forskjellige varianter og fasonger hos konditoriene og hos baker’n. Som sagt er det snakk om Piemonte for hvis du er i Liguria så er det ikke så lett å finne kaker med kombinasjonen sjokolade og pærer.  Om du synes at denne kaken er litt kronglete å lage denne kaken, selv om jeg kan love deg at det er vært strevet så finner du en annen Pærekake her: https://carolinesgourmet.no/paere-og-sjokoladekake-torta-di-pere-e-cioccolato/

Du kan også lage deigen og kremen dagen før du skal steke kaken, da går det unna på et blunk å lage den.

Handleliste for en kake på 22 cm :

Deig:
 • 250 g. Hvetemel
 • 50 g bakekakao ( uten sukker )
 • 100 g malte mandler
 • 2 egg ( et helt egg og en eggeplomme )
 • 2 tsk bakepulver
 • 180 g smør
 • 125 g sukker
Fyll :
 • 1/2 l H-melk
 • 50 g hvetemel
 • 4 eggeplommer
 • 100 g mørk sjokolade
 • 180 g sukker
 • En knivsodd salt

Begynn med deigen siden den skal hvile et par timer i kjøleskapet. For en mere intens smak av mandlene ristet jeg mandlene i en tørr stekepanne til de fikk «meslinger» pass på at de ikke blir brent.

Hakk de fint i en kjøkkenmaskin eller i en mandelkvern. Du kan godt bruke mandelmel men da hadde jeg droppet å riste melet i stekepannen.

Tilsett 100 g av mandlene sammen med de andre ingrediensene til deigen. Jeg brukte en kjøkkenmaskin men du kan også gjøre det for hånd ved at du smuldrer smøret i alt det tørre. Lag en grop midt i det tørre hvor du tilsetter et helt egg og en eggeplomme som du rører sammen med en gaffel før du litt etter litt rapper litt av det tørre etterhvert som deigen samler seg knar du den raskt for hånd.

La maskinen gå først på lav hastighet og fortsett på middels hastighet når det tørre har sluttet å sveve i luften og til deigen har samlet seg.

Kna deigen raskt sammen og la den hvile i kjøleskapet i ca 2 timer. Begynn med fyllet. Hell melken i en liten kjele sammen med eggeplommene, sukker og hvetemel. Sett gryten på platen og varm det sakte opp mens du rører godt og passer på at kremen ikke setter seg fast på bunnen i kjelen og klumper seg. Her må jeg nok være litt streng siden det raskt kan gå galt hvis du ikke passer godt nok på. Kremen skal ikke koke du vil selv se når den begynner å tykne og da tar du den raskt vekk fra platen.
Tilsett sjokoladen, dytt den litt ned i den varme kremen og la den smelte av seg selv.

Bland godt kremen når sjokoladen har smeltet.

La kremen avkjøle seg mens du begynner å lage «paiskallet»  Rør i kremen av og til for at det ikke skal danne seg snerk på toppen.
Strø litt hvetemel på bordet før du deler deigen i to, en som er litt større til bunn og en litt mindre for kanten og gittermønsteret.

 

Kjevl deigen ut til den er ca 1 cm høy, len kakeformen som du har smurt med smør og hvetemel, lett over deigen og skjær rundt med en kniv for at du får riktig størrelse. Løft forsiktig deigen over i kakeformen. Trill ut en tjukk pølse som skal være kanten, husk å holde litt igjen til gittermønsteret.

 

Trykk den nederste kanten av pølsen ned mot bunnen. Det er viktig at det ikke er noen smutthuller ellers vil kremen renne ut. Med hjelp av fingrene trykker du deigen oppover mot kanten av formen. På denne måten blir ikke kanten så tjukk sammtidig som at den blir høyere enn fyllet
Strø resten av de malte mandlene på bunnen.

Hell sjokoladefyllet over. Her kan du se at kanten er mye høyere enn selve fyllet, du må huske på at pærene vil gjøre det høyere og det er viktig at fyllet ikke siver over kakekanten.

Skrell pærene dine, de er best om du bruker modne pærer men vær forsiktig at de ikke inneholder alt for mye væske. På slutten av oppskriften skal jeg gi deg noen forskjellige tips du kan gjøre om pærene dine er harde eller om de inneholder for mye væske.

Skjær pærene i skiver og legg de loddrett i sjokoladen.

Dytt pærene lett ned i sjokoladen.

Sett stekeovnen på 180 grader med over og undervarme, uten varmluft.
Kjevl resten av deigen tynt ut med litt hvetemel over og under og skjær ut tykke strimler som du legger over fyllet. Hvis du synes at det er vannskelig og kronglete kan du trille de ut runde istedenfor å kjevle de flate. Hvor mye du får dekket kaken kommer helt ann på hvor mye deig du har igjen.

Sett kaken inn på nest nederste rille i den varme stekeovnen og senk temperaturen til 170 grader. Den er ferdig etter ca 40-45 min.

La kaken avkjøle seg helt før du løsner kakeformen. Jeg satte den i kjøleskapet til dagen etter før jeg løsnet forsiktig kanten. Hjelp gjerne litt til med en kniv rundt kanten for å være sikker på at kaken ikke henger igjen i formen men pass på at det ikke går hull på kanten siden fyllet er ganske mykt.
Fyllet er mykt mens pærene har tyggemotstand. Hvis du vil at pærene skal være mykere kan du koke skivene av pærene med litt vann i en stekepanne. Pass på at det ikke blir en pæremos og at all væske har tørket inn eller vil fyllet bli «rennende» om pærene dine er skikkelig saftige kan du tilsette 10 g ekstra hvetemel i sjokoladerøren.

Selvsagt ble det prøvesmaking i heimen før jeg turte å legge ut oppskriften.

 

❤️

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Brasato di Cinghiale in agrodolce. Langkokt sursøt Villsvinstek

Får du ikke tak i villsvin kan du bruke, elg, reinsdyr eller annet viltkjøtt.

Trines Matblogg i Torino

Ikke i min villeste fantasi hadde jeg drømt om det som faktisk skjedde før selve turen startet.

Klippfisk og gipset ben i Agliano Terme

Agliano Terme med sin Barbera i godt selskap med den norske torsken.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top