San Valentino, Morsdag og suppe Valdostana

Valle d'Aosta, forskjellige oppskrifter og litt til!

San Valentino, Morsdag og suppe Valdostana

På samme dag…..!!! Det var som bare……

To fluer i ett smekk ! Da blir det vel feiring med roser og kaker tenker jeg. Hva med lage en suppen fra Valle d’Aosta til middag ? Vel egentlig kommer ikke denne suppen derfra…denne kommer ut av ovnen min her i Lavagna….men den har inspirert meg fra de gode suppene som vi har fått servert etter de lange turene som vi har gått i årenes løp i alpene sammen med Stella.

image

Suppen er like god her som i Valle d’Aosta, etter en tur på stranden i Lavagna på en vintersdag med høye bølger og fantastiske vakre farger.

image

Handliste for 4 personer + litt mer :

  • 4 skiver grovt rugbrød
  • 1 lite Kålhode ca. 500 gr.
  • 200 gr. Ost

Grønnsakskraft :

  • 1 gulrot
  • 1 stilk Stangselleri
  • 1 Løk
  • 1 Squash eller et lite stykke Gresskar

Jeg begynner alltid med å lage kraften, det er ingen som blir fornærmet hvis du tilsetter en liten kjøttbit i kraften. Men jeg foretrekker å lage en ren suppe av grønnsaker, siden det er kakemoms feiring i dag. Og siden det både er ost og brød i suppen synes jeg at det kan greie seg med det. Men hvis jeg skal være helt ærlig…..så er den enda bedre hvis du tilsetter et kjøttstykke i kraften. Og da har du sammtidig “Il secondo” ( il sekåndå ) som betyr hovedretten, klapper og klar. For du husker vel hvordan jeg serverte kokt kjøtt som er nesten som “fersk suppe” bare enda enklere. Men ikke for det mindre smaksfull.

Jeg satte som sagt en gryte over på middelsvarme med grønnsakene i ca 3 liter vann og litt salt ( husk at kraften skal koke inn så ikke salt for mye )

image

Etter en times tid silte jeg kraften og la grønnsakene på et fat som jeg dekket til.image

I kraften tilsatte jeg kålen som jeg hadde skåret i biter før jeg hadde vasket den og kokte den til den var bløt, men fremdeles litt spenstig, det tok ca 10 minutter. I mellom tiden hadde jeg skåret brødskivene og osten. Jeg brukte “Fontina” og “Toma” som begge er oster fra Valle d’Aosta laget av kumelk. Den ene er ganske sterk i smak og lukt men begge er ganske myke selv om de er lagret.

image

Jeg satte frem de ildfaste terinene mine før jeg begynte på noe av det morsomste jeg vet….nemmelig puslespillet. Da setter jeg alt som jeg trenger på bordet. Først øste seg litt kraft og kål i bunnen.

image

Så var det brødet sin tur. Jeg hadde ikke det grove rugbrødet som er så typisk i Alpene, men som det jo heter….man tar det man har !

image

Oppå der la jeg de to ostene som jeg hadde skåret opp.

image

Litt mere kål og kraft på toppen, suppen kommer til å synke litt så du kan fylle den opp…uten topp!

image

For å avslutte “kunstverket” la jeg på noen ostebiter på toppen.

image

Da var alt klappert og klart til middagen. Det jeg elsker med disse rettene er at jeg kan forbredre dem på forhånd. Bare skru på stekeovnen en halvtimes tid før du skal spise. Jeg setter den på 190 C med over og under varme, uten varmluft. Lar suppeterrinene stå der inne ca 20 min til jeg ser at osten har smeltet og begynner å få litt farge.

image

Da slipper jeg å stresse når jeg kommer hjem etter en tur på stranden med Stella på jakt etter “trøffler”

image

 

For når Stella begynner å grave etter “trøffler” skal jeg si deg at det går unna !

 

Både stener, sand og tuster fyker mens hun graver.

image

Og mens hun graver, ser Maurizio på fotballkamp, Thomas studerer…han er på slutten av jusstudiene, med de to siste eksamnene er han ferdig utdannet advokat. Hjeeeelp…nå kommer jeg alltid til å tape når vi diskuterer. For det går ikke ann å diskutere med en advokat, de klarer å snu på alt mens skravla går. Til slutt glemmer jeg hva vi egentlig diskuterte og mine egne standspunkter. Det er sånn livet er, når ungene er små er det vi som leier dem inn i livet. Etter en stund blir hele pannekaka vendt om, og det blir de som leier oss ut av livet…livet er rart. Livet er fødsel og da går tankene mine automatisk på mor. Og siden det er MORSDAG i dag på samme dag som San Valentino tenker jeg det er travelt i alle blomstebutikkene. Her i Italia er de åpne på søndagsmorgen, kanskje Maurizio og Thomas kommer hjem med en blomsterbukett i dag?

❤️

Men det jeg aller helst ønsker meg er en urteplante. Kanskje den friske oreganonen som jeg har sett i blomsterbutikken på den andre siden av broen i San Mauro.

image

Jeg ønsker deg en riktig god San Valentino, Morsdag og suppesøndag, med en frokost som får deg til å løpe ut i solen, klatre opp i trærne for å sprike med tærne !

image

«Plumcake di Arance»

❤️

Tips: som jeg nevnet ovenfor skal denne suppen egentlig bli laget på kjøtt kraft. Begynn med lettsaltet flesk som du lar putre i gryten i 10 minutter før du tilsetter grønnsakene, vann og et stykke kjøtt. La det hele småputre over svak varme et par timer til kjøttet er mørt. Smør suppeskålene med smør før du begynner “puslespillet” og rist gjerne brødskivene på forhånd. Dette er den orginale oppskriften…..men i dag foretrakk jeg min vegetariske versjon.

Du kan også “steke” kålen i wokpannen din over middels varme sammen med bacon  hvis du vil ha en “lettere” kraft uten smak av kål.

N.B. Det er viktig at du ikke bruker røkt bacon, det blir for dominerende i smaken. Og det skal være et helt stykke siden du skal ta det ut før du begynner puslespillet. Dette gjelder både i kraften eller om du steker kålen for seg.

Server den rykende varme suppen mens du legger grønnsakene tilbake i den varme kraften som ble igjen i gryten. Ta ut kjøttet og “rens” det for sener, legg det på en tallerken og hell over en dasj med ekstrajomfruolivenolje og aceto balsamico, strø flaksalt over og server de kokte grønnsakene ved siden av.

image

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Arrosto con profumi Norvegesi”

Oksen som hadde beitet i Alta før den skulle havne i gryten min kunne ikke slakteren min her i Italia hjelpe meg med,  ! “Da jukser me litt” tenkte jeg mens jeg tok frem…….

Lago Maggiore

Det endte med at vi reiste til Lago Maggiore, denne gangen utforsket vi den andre delen av innsjøen.

Zuppetta di vongole veraci e zucchine

Vongole og squashsuppe! Håpet er lysegrønt, og det er denne også. Så jeg håper virkelig at du stoler på meg når jeg sier at du MÅååååååå…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “San Valentino, Morsdag og suppe Valdostana”

  1. May-Britt D'Este

    Dette ser godt ut. Skal prøve den i dag. Takk for nydelig oppskrift. Kål er supersunt, og varm kraft er deilig. Så må en jo ha litt kalsium… Dette frister!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top