Følg meg!

Salsa tonnata «light»

Vitello tonnato er en klassiker fra Piemonte og tunfiskkremen er en viktig del av retten.

Jeg vet ikke hvor det finnes flere «lettere” produkter enn i Norge, kanskje i Amerika?  Jeg var også en av de som kjøpte disse produktene siden det var slanking for alle penga hjemme hos oss da jeg var liten.

Disse lett produktene begynte å bli populære i Norge rundt 70 tallet. Mens her i Italia startet det ikke før på slutten av 80 tallene, hvis jeg ikke husker feil!

Jeg husker iallefall at det var stor glede da jeg fant brusen Misura på et supermarked i Liguria. Det var nemlig det merke som startet å produsere kalorifattige produkter her i Italia.
Maurizio har alltid himla med øya over meg og disse produktene og etterhvert har jeg droppet å kjøpe de men jeg har ikke sluttet å lage retter, kaker, kremer og sauser hvor det er mindre fett og sukker.
Denne gangen var det den tradisjonelle og klassiske kremen som heter Salsa tonnato  som fikk gjennomgå og som jeg serverte sammen med roastbeef. Nesten som et norskt smørbrød med roastbeef og remulade, bortsett fra at jeg altså hadde byttet ut remulade med denne kremen for at det ikke skulle bli tamt og smakløst.

Maurizio var storfornøyd da han satte seg til rette mens han tok det smilende smørbrødet mellom hendene.

Jeg elsker å ta bilder av de vakre hendene til Maurizio når han spiser, det blir liksom ikke det samme som med mine pølsefingre som ødelegger poesien!

Vitello tonnato er en klassiker fra Piemonte, tunfiskkremen er en viktig del av retten som man egentlig ikke skal tukle med selv om det finnes forskjellige måter å lage den på.
Denne gangen er det ikke jeg som er syndebukken med at det ble en lettversjon, det er Maurizios siden han må spise « in bianco» som det heter her i Italia.
Når italienere spiser «in bianco» betyr det at maten ikke skal være stekt, det skal være uten krydder og gjerne litt sånn tam sykehusmat som egentlig ikke smaker noen ting, hvis du skjønner hva jeg mener.
Derfor droppet jeg å steke grønnsakene sammen med kalvesteken for å lage den tradisjonelle kremen som man lagde i gamledager og som ikke inneholdt majones.

Jeg  droppet også å lage den mere «moderere» versjonen og som de fleste nordmenn blir «frelst» av som inneholder majones. Majones inneholder mye fett og akkurat nå skal han unngå fett.
Derfor måtte jeg sette fantasien i sving for å lage en krem som han kunne spise uten at han måtte bli stående i «skammekroken». Det endte til slutt med en sånn «lett versjon» uten at han er på slankekur.

Salsa tonnato «light» :

  • 1 liten sylteagurk
  • 8 kapers i edikklake
  • 1 ansjosfilet ( kan sløyfes )
  • 1 boks med tunfisk i olivenolje ( 160 g )
  • 2 egg

Jeg vet at mange nordmenn kvier seg for ansjoser og tunfisk. Jeg er selv oppvokst i et hjem hvor man fikk frysninger bare disse to ingrediensene ble nevnt. På noen av mine matkurs som jeg holder har jeg møtt nordmenn som nekter plent å smake. De som jeg har klart å lokke til å smaken en liten bit har jeg sagt at det er helt greit at de spytter det ut og skyller munnen med en skvett vin om det ikke skulle smake.
Du skulle bare ha sett alle de forbausende øynene mens de innrømmer at dette var jo faktisk godt!
Du kan droppe ansjosen hvis du synes at det blir litt drøyt med både ansjos og tunfisk!

Kok eggene til de er hardkokte og skrell de. Hell vekk oljen fra tunfisken og ha alt oppi kjøkkenmaskinen.

Kjør det hele til en krem….and that’s it! Eller som vi sier på godt norsk Dett var dett!

Denne kremen kan du også smøre på små kanapeer for en aperitiff, på forskjellige smørbrød eller sammen med kjøtt fra grillen.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Carolines fylte paprika. I Peperoni ripieni della Caroline

I går var dagen min fylt med forskjellige nyanser i rødt og oransj til og med lukten av de ovnsstekte fyllte paprikaene gjorde at …… Til og med kjøkkenet virket rødt akkurat slik som den varme gløden som denne fargen gir, selv om kjøkkenet egentlig er hvitt og iiiiiskaldt men det kan du lese mere…

Aprikosterte uten gluten og laktose

Tarte tatin med aprikoser, uten gluten og laktose.

Bønnestuing. Fagioli all’uccelletto

Bønnestuing fra Italia.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Salsa tonnata «light»”

  1. Morten Kielland Rygh

    Det ser/høres veldig godt ut, Caroline – elsker Vitello Tonato, så denne her faller nok i smak! Har forsøkt å lage kremen med «norsk» ansjos – som jeg for så vidt liker – men de blir for milde og søte i denne retten. Skarpe, salte spanske/italienske ansjos må til!

    1. Hei Morten, Vær obs på at dette er en «lett» versjonen. Den andre oppskriften er en drøm om man vil skjemme seg bort. Tusen takk for tipset om de norske nasjonene, gjelder dette også gaffelbiter mon tro? Og hjelper det heller ikke om man tilsetter litt flere?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen