Tomater og basilikum …vips, matpakke og middag.
Her forleden skulle jeg finne på noe nytt til ukens oppskrift for Hjemmet. Det er ikke alltid like lett å finne på nye oppskrifter og jeg må innrømme at denne gangen hadde jeg tenkt i flere dager på hva ukens oppskrift skulle bli. Siden alle oppskriftene er selvkomponerte kan det ta sin tid å prøvebakesmake før oppskriften min er i boks. Denne gangen var det ikke bare naboene mine som var forsøkskaninene jeg hadde til og med Thomas som dommer denne gangen. Og jeg kan love deg at han sier akkurat det han mener uten at han tar på seg silkehansker eller munnbind. Men jeg foretrekker det slik for hvordan skulle jeg ellers vite om hvordan det smaker eller ikke smaker? Jeg har til og med fått naboene mine til å slutte å være høflige . Ikke misforstå meg de er ikke blitt så uhøfflige at de bare slenger igjen døra uten å takke når jeg kommer med prøvesmakingen min, ikke stikker de fingeren i halsen heller for å understreke at det de måtte smake på var helt pyton mens jeg tusler slukøret over gangen og inn i leiligheten min. Nei, de er bare blitt så ærlige at de sier hva de mener på en høflig måte sånn at jeg kan justere litt her og der før vi alle er fornøyd med ukens oppskrift.
Som sagt var det Thomas som var ukens dommer siden han fikk prøvesmake på baksten et par dager i matpakken sin. Men ikke bare han, jeg tok også med meg et par av disse smørbrødene eller paninoene som vi kaller det her i Italia, da jeg og Stella dro på tur til Moneglia. Derfor stod jeg opp sammen med solen for å lage prøvebakesmakematpakker.
Men vi starter fra starten av. Jeg brukte basilikum og tørkede tomater til disse rundstykkene ved at jeg lagde en slags pesto av dem før jeg tilsatte det i deigen som jeg delte i to.
Du trenger :
3 dl fingervarmt vann
25 g fersk gjær
1/4 dl Jomfruolivenolje (bruk den oljen du selv vil eller smør)
1 tsk sukker
1 1/2 tsk salt
100 g havregryn
ca 450 g hvetemel
40 g basilikumblader
40 g skållede mandler
2 store hvitløkfedd ( 10 g )
50 g olivenolje ( ca 1 dl )
En knivsodd salt
70 g soltørkede tomater i olje
2 fedd hvitløk
40 g skållede mandler
60-70 g olivenolje
En knivsodd salt
Mos opp med stavmikseren basikummen og tomat”pureen” hver for seg med stavmikseren.
Hell vann i en bolle sammen med gjær. Tilsett havregryn, sukker, olje og 250 g hvetemel. Rør godt for hånd. Del deigen i to med hjelp av sleiven siden deigen er veldig klissete. Tilsett 2 toppede spiseskjeer av basilikumpesto i den ene og 2 toppede spiseskjeer tomatpestoen i den andre.
Rør litt rundt før du tilsetter 100 g mel og salt. Deigene er nå klissete ( akkurat som den skal være ) strø litt mel på toppen, dekk bollene med et kjøkkenhåndkle og sett dem et sted hvor det ikke er trekk i 45 min.
Strø mel på bordet og kna deigene lett, deigen skal være noe klissete, det er derfor rundstykkene blir så myke. Og derfor skal du kna deigen lett uten å bruke håndbaken med stor kraft. Da vil bare deigen skrike etter mere mel. Du skal bruke hele hånden med fingertuppene i ca 30 sekunder. Del deigene i biter og trill dem til boller, klapp dem litt flate med hjelp av litt hvetemel siden de vil klistrer seg på hånden. Legg de på stekebrettet som du har dekket med bakepapir. Jeg rutet opp overflaten på rundstykkene med en skarp kniv, men jeg fant ut at det ikke nødvendig og derfor kan du like godt bare sløyfe det.
La de stå til heving i 1 time dekket med kjøkkenhåndkle.
Når jeg lar bakst stå til heving setter jeg det i en krok hvor det ikke er trekk. Jeg setter det ikke i en kald stekeovn siden jeg da må ta de ut når jeg skal skru på stekeovnen og jo mere en deig får står til ro ved heving jo mere fornøyd blir den. Ikke setter jeg den over vasken med varmt vann med damp heller. Jeg har lært at de bare skal få stå i en krok uten at jeg åpner døren ut til terassen. Deigen vil ikke ha forandringer i temperaturen eller vindkast da har den lett for å slå seg vrang. Ikke er det så varmt på kjøkkenet mitt heller siden husene her i Italia kan være iskalde ved vinterstid.
Jeg skrudde stekeovnen på 200 grader med over og undervarme men uten varmluft og da ovnen var varm satte jeg brettet inn på nestnederste rille i ca 10 minutter ( de skal ikke bli brune )
Det ble litt igjen av baslikum og tomat som ble forvandlet til middag. Ta frem en stor stekepanne eller wookpannen din, hvis pannen er dyp blir det enklere å blande pastaen.
Sett over en stor gryte med vann til koking. Når det koker salter du vannet før det legger i pastaen. Jeg valgte spaghetti, tilsatte en øse med kokevannet i basilikumpesto og tomatpestoen slik at det ble litt flytende. Da pastaen var “al dente” som vil si at den har litt tyggemotstand hadde jeg pastaen over i wookpannen hvor sugoen var.
Hvis det ser tørt ut tilsetter du bare litt mere av kokevannet fra pastaen ( som du har holdt igjen før du silte pastaen ) Legg det over på tallerknene og strø godt med revet parmasan på toppen. Og hvorfor ikke et dryss av ” Parmigiano dei poveri “for en knasende følelse i tanngarden.
Den med basilikum fylte jeg med salat, tomater, tomater og noen revne basilikumblader. Nesten litt som den berømte salaten med mozzarella, tomater og basilikum. Jeg tilsatte litt salat fordi jeg liker det sammtidig som det vil beskytte brødet for ikke å bli alt for bløtt av væsken fra tomatene og mozzarellaen, men uten å sitte med følelsen av vassent, smakløst grønske.
Den andre, den med tomat fylte jeg med salat og rucola, mozzarella, kokt skinke og en tynn skive tomat.
Jeg pakket dem inn før jeg la dem i matboksene, en til Thomas og en til meg. Thomas tok toget til Genova hvor han jobber mens Stella og jeg tok bilen, kjørte forbi Sestri Levante oppover i åskanten på vei til Moneglia. Moneglia er en liten by som ligger på kjysten etter Riva Trigoso ( Sestri Levante). Du kan kjøre dit på en raskere måte ved at du kjører gjennom de gamle togtunnelene som er gjort om til en vei. Det er kollonekjøring med trakkfikklys, tunnelene er trange og mørke og folk kjører fort så du må gasse på for å følge med køen. Jeg synes egentlig at det var litt skummelt. Det var også en av grunnene til at jeg kjørte over fjellet. Hvis du har lyst til å lese om denne turen så kommer den snart i bloggen min. Så følg med…hvis du har tid og lyst.
Denne oppskriften finner du også i gruppen “Bakelyst med Hjemmet” på Facebook
❤