Julen nærmer seg i full fart og de fleste har kanskje bestemt seg for menyen til julemiddagen? Men det kan jo hende at du enda ikke har bestemt deg for hva du skal servere som tilbehør?
Det kan til og med være at du kan ha stor glede av denne vrien på rødkålen, akkurat som jeg hadde?
Jeg var i full fart for å lage noe som minnet om en middag av det jeg fant i kjøleskapet, deriblant en liten rødkål, derfor tok jeg ikke så mange bilder.
Jeg ante jo ikke at det skulle ende med den beste rødkålen jeg noen gang har spist eller smakt og helt annerledes enn andre variasjonene både i smak og konsistens Men om du vil se en filmsnutt om hvordan jeg gikk frem så finner du den på siden min i Facebook.
- Jeg må jo også innrømme noen ting.
Rødkål ikke er akkurat en grønnsak som jeg bruker hver dag. Derfor kan det hende at du har smakt rødkål som er enda bedre men det er en annen sak.
Denne rødkålen ble også helt andeledes i konsistensen enn de andre variantene som jeg har smakt eller laget. - Dette er ikke min egen oppskrift men en oppskrift av Arne Olaf Brimi, som jeg kom over på Internett men som jeg ikke finner igjen.
- Jeg fulgte ikke oppskriften til punkt og prikke, man bruker det man har og man dropper de ingrediensene som vil gjøre at middagen ender i en amper diskusjon med en italiener!
Derfor brukte jeg tørr masala istedenfor tørr Portvin og jeg droppet å tilsatte meierismør på slutten, i oppskriften brukte han mye smør.
Selvsagt kunne jeg brukt ribbefett, andefett osv men det hele endte med….olivenfett…….en god olivenolje, ekstra vergine.
Jeg skar rødkålen i tynne skiver.
Varmet ca 3 ss gylden sukker i stekepannen til det smeltet og ble gyldent, pass på at det ikke blir alt for mørkt siden det da har en tendens til å bli bittert.
Tilsett 1-2 dl Marsala og la det koke godt, da vil alkoholen fordufte.
Tilsett rødkålen og 2 teskjeer honning, rør litt rundt/ blande
Sett på lokket og la det småsurre på svak varme under lokket i ca 20 min. Hvor lang tid kommer litt ann på hvor stor stekepannen din er, hvor mye kål du har, om du fortrekker å bruke en gryte istedenfor stekepanne osv. Bruk sunn fornuft.
Når all væske har fordampet, som jeg regner med at den nå allerede har gjort, tilsetter du salt og rører mens du tilsetter ca 2-3-4 ss olivenolje eller samme kvantitet at annet fett.
Du skal som sagt ikke tilsette salt før helt på slutten. På denne måten vil rødkålen fremdeles beholde litt av spenstigheten.
Du trenger som sagt :
- Rødkål
- Gyllent sukker
- Portvin/ Marsala eller noe lignende, helst tørr
- Honning
- Salt
Rødkålen ble omtrent litt «karamellisert» og for meg personlig ble den knallgod, Maurizio nikket og smilte han også!
Om du vil tilsette noen hakkede hasselnøtter eller en spiseskje med solbærsyltetøy er helt opp til deg selv.
Sånn da var vi ferdig med rødkålen og tilbehøret så nå vil jeg gjerne høre om du har fått tak i alle julepresangene? Noen du har glemt eller som du vil gi noe ekstra?
Du kan bestille gavekort for mine italienske matlagingkurs online hvor jeg lager italienske retter sammen med deltagerene i løpet av 2-2,5 timer…..på zoom meeting.
Jeg skriver gavekortene for hånd med navn til motakeren og hvem gaven er fra. Gave via e -Mail og som du selv trykker ut og pakker inn sammen med en slikkepott, forkle, en rull kjøkkenpapir, eller som du videresender til motakeren.
Gavekortene koster kr. 499.00
Og mens jeg har deg på «tråden» vil jeg gjerne fortelle deg at det er noen ledige plasser på turen til Liguria i pinsen. Turen går av stabelen 9-13.mai.2024 til den italienske rivieraen. Vi skal bo på de beste rommene på et fire stjernes hotell i en koselig by hvor det er matmarked hver dag.
Hvor vi skal smake oss gjennom fylkes spesialiteter når det gjelder både mat og vin. Vi skal gå turer i flotte omgivelser utenom turiststrømmen og vi skal gå inn bakdøra hos skikkelig gode produsenter av kjøtt, pasta, vin, brød osv. Og selvsagt blir det tid for en dukkert, enten en frisk dukkert i Middelhavet eller i et varmere svømmebasseng på hotellet.
Hei Caroline. Denne rødkålen vil jeg prøve meg på!! Høres helt ‘goduriosisk’ ut! Blir nok med smør og portvin her 😉
(PS: Hos oss i Norge er pinsen i år helgen 18. – 20, mai….)
Å, dette så godt ut. Må ut å kjøpe portvin eller vente til hyttetur i romjul.
Men, det som fristet mest kjære deg, var dette med gavekort ❤️
Jeg bestiller 3 gavekort til datter og svigerdøtre. Det blir vinn/vinn, for da kan jeg være barnevakt imens, haha
Send meg en pm. Klem, Kirsten ????