Følg meg!

Risotto med paprika, tomater og rosa pepper

En skinnende kjøttfri risotto med gule tomater, gul paprika og rosa pepper.

Risotto med paprika, tomater og rosa pepper

Julen er over men det er ikke vinteren. En varm kjøttfri middag på kalde dager smaker godt i januar etter å ha «sklidd» på ribbefettet i julestria.

Duften og varmen fra hjemmelaget middag som siger ut fra kjøkkenet ….det er det jeg kaller et HJEM. Du kan godt være alene for å føle deg på samme måten, sett på litt musikk, tenn et par stearinlys og sett over en gul risotto som du kanskje kan nyte sammen med et glass vin, bare ett!!! Javel da…to! Før du går å legger deg så setter du resten av risottoen i kjøleskapet til middagen i morgen som blir riskarbonader.

Eller gjør som meg! Ikke gjør det! Jeg pleier å kjøpe meg en stor pose med potetgull og et par øl hvis jeg er alene. Setter meg ved kjøkkenbordet med en bok, en avis eller iPaden min mens jeg knasker potetgull sammen med noen slurker øl og koser meg glugg ihjel!

Til fire personer trenger du :

Hvis du er alene lager du for to, det som blir igjen setter du i kjøleskapet!

  • 2 gule paprika
  • 1 liten gul løk
  • 1 boks/glass med små gule tomater eller 300 g ferske
  • 30 g meierismør
  • 50 g parmasanost, revet
  • En middels stor kjele med grønnsakskraft
  • 350-400 g ris ( risottoris, Carnaroli eller Arborio)
  • 1 glass vin ( kan godt sløyfes )
  • 3-4 ss Jomfruolivenolje
  • Rosa tørkete pepperkorn, knust.

Sett over grønnsakskraften. Den beste blir hvis du legger en løk, en stilk stangselleri, en gulrøt, gjerne en bit gresskar eller squash sammen med vann fra springer og lar det stå å småkoke. Ikke bruk kål som vil bli for domminerende i smaken.

Eller bruk buljongterning eller annen ferdiglaget kraft. Men det tar faktisk ikke så lang tid å sette over en kraft fra bunnen av og som begynner å koke mens du renser grønnsakene til risottoen.

Skjær paprikaene i samme retning som fordypningene. Skyll vekk alle frøene under rennende vann og bruk potetskrelleren for å ta vekk skinnet på paprikaen. ( da slipper paprikakjøttet å dele seg fra skallet når risottoen er ferdig. Skallet kan du tørke og knuse det for så å strø det over retten sammen med rosa pepper.) Skjær paprikaen i bittesmå biter.

Skjær løken i tynne skiver eller hakk den opp.

Hell oljen i en vid kjele. Over svak til middels varme steker du løken og halvparten av paprikaen blank sammen med en klype salt, saltet gjør at løken og paprikaen blir myke og ikke brent siden de vil giifra seg væsken når du salter. La det stå og kose seg i ca 5 min til du ser at grønnsakene begynner å mykne i knærne!

Tilsett risen mens du rører rolig et minutt, du skal høre at risen knepper, den skal ristes uten å ta farge.

Tilsett vinen og la den koke ut. ( Vil du ikke bruke vin så starter du direkte med kraften uten å tenke på at du må koke den inn. Man trenger ikke vin for å lage en ekte italiensk risotto, det er vas og jåleri!)

Fortsett med å tilsette et par øser med kraften mens du rører rolig, tilsett nesten alle tomatene med væsken sin. Pass på at risen ikke setter seg fast på bunnen av kjelen! Etter ca 5 min tilsetter du resten av paprikaen og en klype salt mens du rører. Etter 10 minutter tilsetter tomatene som du har holdt igjen. Hvis de er friske så deler du de i to. Fint om de ikke går helt i stykker.

Når det er en liten hvit prikk på midten av riskornene er risottoen ferdig eller som italieneren sier ‘Al dente’. Ikke følg tidene som står skrevet på de forskjellige pakningene, det kommer helt ann på …ja, si hva? For meg pleier det å ta mye lenger tid enn 13-15 minutter. Kanskje fordi jeg tilsetter kraften litt etter litt? Hvem vet, det eneste jeg vet er at det er den lille hvite prikken i hvert korn som sier meg at risottoen er perfekt. Selvsagt smaker jeg også! Smak til med salt og pepper men hold litt igjen av saltet siden smøret og den revet parmasanosten også er salte.

Ta gryten vekk fra platen og rør smøret og parmasanosten rolige men bestemt. Hvis risottoen ser tørr ut tilsetter du bare litt mere av kraften. Det er derfor det også er vannskelig å si hvor mye kraft du trenger, alt avhengig om hvor fast eller «rennende» du vil ha den. Italienere sier at den skal ha bølgen som vil si at den er myk og føylig når du har den over på tallerknen.

Smak den til for siste gang før du strør knust rosa pepper på toppen. Rist gjerne pepperen først i en tørr panne for å få ut all aromaen.

Har du ikke rosa pepper så bruker du nykvernet sort pepper.

Har de ikke gule tomater i butikken så bruker du de røde, da kan du bruke rød paprika men da hadde jeg faktisk most en av de med stavmikseren sammen med et par spiseskjeer Jomfruolivenolje, litt sv tomatene og en klype salt. På toppen kan du strø litt finhakket frisk rosmarin og chili.

Sånn nå har du oppskrifter på to forskjellige risottoer som varmer på kalde vinterkvelder. Jeg håper at mine tips og råd om hvordan jeg lager risotto kan være til hjelp for deg.

Skulle du mangle litt kraft før risottoen er ferdig så varmer du litt vann fra springen i kjelen hvor kraften var.

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

«Strangolapreti»

Dette er en typisk rett fra de italienske alpene. Faktisk er dette bare fyllet i raviolier, uten at det blir dekket av pasta, hemmeligheten er…..

Pasta con melanzane e ricotta. Pasta med auberginer og ricotta

Kjøttfri mandag med pasta, ricotta og auberginer.

"Spaghetti al tonno…..in bianco"

Den raskeste og enkleste oppskriften jeg noen sinne kan lære deg….tror jeg. Dette er en av mine favoritter, og det fantastiske er at det er……..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen