Følg meg!

«Risotto di zucca»

Vognen til Askepott som blir forvandlet til en fløyelsmyk risotto.

Mens du sklir på ribbefettet må du ikke glemme helt bort alle årstidens grønnsaker. Lag en gresskarrisotto som er kjempegod, sunn og som hjelper deg til å……….

Spare noen kroner til Julepresanger. Nå som det er Desember og juletider fråtser vi i mat som om vi skulle vært Hans og Grete som skal fetes opp……og det er kanskje sant også. For vi begynner jo alle på slankekur i Januar, Februar, Mars, April, Mai…..for endelig å kunne vise oss i badedrakt igjen. Uff for et stress, hva er det heter «Snare var….? Vel det kan være det samme hva det heter. Men hold deg hjemme og lag en gresskarrisotto. eller inviter alle hjem til deg på en risottoaften.

image

Handleliste for 4 personer + litt mere :

 • 600 – 700 gr. Gresskar
 • 1 liten løk
 • 1 hvitløkbåt
 • Grønnsakskraft eller 1 grønnsaksbuljong
 • 3 ss ekstrajomfruolivenolje
 • 450 – 500 gr. Risottoris ( Arborio eller Carnaroli)
 • 40 gr. Revet Parmasanost
 • 1 – 2 ss Meierismør
 • 1/2 glass tørr Hvitvin
 • Salt og Pepper

Det første jeg begynner med for en mere intens smak er at jeg steker halvparten av gresskaret i ovnen. Jeg smører en ildfast form med ekstrajomfruolivenolje eller smør før jeg legger i bitene med gresskar. Strør litt salt på toppen før jeg setter den på nestnederste rille i den varme stekeovnen på 180 C i ca 15 min. Hvis du ser at den begynner å bli tørr på overflaten skrur du ned varmen og dekker gresskaret med bakepapir eller aliminiumsfolie. Dette kommer litt ann på hva slags gresskar du bruker for det finnes mange forskjellige typer og farger. Jeg valgte den som er lang og grønn utenpå med en sterk intens oransjfarge inni.

Mos det stekte gresskaret til en pureé med stavmikseren. Hakk løken og skjær gresskaret som er igjen i biter. Legg begge delene i gryten sammen med 3 ss ekstrajomfruolivenolje og den hele hvitløkbåten, la det surre på middelsvarme til løken er blitt blank, ikke brun ! Ta vekk hvitløkbåten.

image

Da tilsetter du risen, etter et par minutter vil du se at risen begynner å sprette litt sammtidig som den plystrer…..det betyr at den er glad og fornøyd og klar for en aperitiff….en dasj med hvitvin. Og du vil se at nå plystrer alle i kor mens det «bruser i balladen»

image

Nå tilsetter du etterhvert som du rører rundt en øse med grønnsakskraften som står og småkoker ved siden av deg. Når risottoen begynner å tørke ut tilsetter du en øse til sammen med den ovnstekte gresskaret som du har most opp med stavmikseren.

image

Fortsett å rør til du ser at det «hvite» i riskornene begynner å forsvinne. Smak….risgrynene skal ha litt motstand i tanngaren, på italiensk heter det «al dente»

image

Ta gryten vekk fra den varme platen og begynn å «mantecare» som betyr at du rører inn parmasan og smør til det danner seg en «krem» mellom riskornene.

image

Det skal ikke være for flytende men ikke for kompakt heller. Du kan tilsette litt mere grønnsakskraft hvis du synes at den virker for tørr. La den stå og hvile et par minutter i kjelen før du serverer den. Det er derfor veldig viktig at risen skal ha litt tyggemotstand når du tar den vekk fra platen, den vil fortsatt «koke» mens du rører inn ost og smør og når den står å hviler seg en liten stund. Og Simsalabim kan du velge om du vil forvandle gresskaret til en vogn som Askepott gjorde eller til en risotto som jeg gjorde !

image

Hva passer bedre enn en varm risotto mens tåken sniker seg inn sammen med solnedgangen som det gjorde her i San Mauro Torinese i går. Fra denne broen kan du se » La Mole Antonelliana » som ligger i sentrum av Torino. En fast holdeplass for alle som er inntereserte i kino siden det er her kinomuseét holder til. Eller for å ta heisen opp i de svimlende høyder med fantastisk utsikt over hele byen. I bakgrunnen kan du se fjelltoppen til Monviso som ruver over med sine 3842 m.oh.

image

Det var kanskje litt vannskelig å få øye på både «La Mole» som den blir kallt her og Monviso i tåken…..bare vent litt….. Sånn nå har jeg funnet frem bildet som jeg tok i forgårs. Hvis du ser nøye etter er jeg sikker på at du ser begge to.

image

Tips : Tilsett fersk rosmarin som du rører inn akkurat før du serverer.

Den må du hakke veldig fint for å slippe å sitte å gumle på noe som kan minne på barnåler. Og alle vil titte på deg og juletreet ditt mens de lurer på som det er granberry fra juletreet ditt du har strødd over risottoen.

Vil du ha risottoen litt mere kremete kan du tilsette litt «chevre» er det ikke det den heter den hvite kremete osten som er laget av geitemelk. Den er mye bedre og friskere i smaken enn kremfløte. For en litt mere eksotisk smak kan du tilsette litt curry sammen med risen før du tilsetter grønnsakskraften. Gresskar + Curry = Sant

Her kan du ta en titt på de andre risottoene :

«Risotto ai formaggi» Osterisotto

«Risotto ai funghi» sopprisotto

Risotto agli asparagi

Jeg lager alltid ekstra mye risotto siden det alltid er noen som serverer seg to ganger ! For ikke å snakke om middagen i morgen sammen med «julekålen» et fyrværkeri av farger for å lyse opp vintermørket.

image

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

3 hendelser på “«Risotto di zucca»”

 1. Tilbakeping: Pandoro | Carolines Gourmet

 2. Tilbakeping: «Risotto di carciofi» – Carolines Gourmet

 3. Tilbakeping: Gresskar Lasagne Vegeteriana – Carolines Gourmet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen