“Ravioli e ricami”

Broderte raviolier! Hva har de hjemmebroderte dukene til oldemor og raviolier til felles, de har begge…… Blondekanter! Laget med omhu og kjærlighet….

Broderte raviolier! Hva har de hjemmebroderte dukene til oldemor og raviolier til felles, de har begge……

Blondekanter!

Laget med omhu og kjærlighet. Nå kan jeg ikke brodere duker eller blonder….men jeg kan broderte bilder. Dette var min “meditasjon” etter endt arbeidsdag da jeg var ferdig på restauranten ved 23-tiden. Jeg syklet hjem de ti minuttene det tok, jeg nøt stillheten, mørket og vinden i annsiktet….kanskje ikke når det var kaldt med duskregn…men jeg trengte det. Da jeg kom hjem klarte jeg å presse rompa mi i den lille lenestolen til Thomas som stod akkurat under lampen på stuebordet. Under bordet hadde jeg broderikurven min hvor hele hemmeligheten til min “meditasjon” var…eller skal jeg heller kalle det “yoga”? Samme hva det var, jeg  roet meg etter dagens stress på restaurantkjøkkenet. Jeg satte brillene på nesen og begynte å telle tråder siden jeg broderte på lin mens jeg lette meg frem i alle regnbuens farger og nyanser av tråder.

Mens jeg broderte tenkte jeg ikke på noen ting, jeg hadde et skjema som jeg broderte etter så det gikk automatisk ut i de små timer. For jeg ville gjerne bli ferdig for jeg gledet meg skikkelig til å se disse broderiene ferdige. Jeg tenkte ikke noe særlig over at nesten alt jeg broderte hadde med mat å gjøre, det er noe jeg ser nå…i ettertid.

 

Men nå skal vi se om vi ikke klarer å lage blondene på ravioliene.

image

De er like delikate som en blondeduk. Jeg har fylt dem med spinat, beta, agurkurt, ricotta, parmasan og meriam. Fremgangsmåten kan du se her :

» Pansotti con baccalà «

Mens fyllet hvilte i kjøleskapet begynte jeg å arbeide pastaen, som jeg hadde laget for en times tid siden. Jeg tok frem pastamaskinen min, den er lettere enn skjevlen. Eller den er jo tyngre i vekt, men det er lettere å få en jevn tynn pasta med den.

image

Etter å fått den så tynn som jeg ville, jeg stoppet opp på det nest siste hakket i pastamaskinen! La jeg remsene på bordet og delte dem opp i store firkanter som jeg la sammen. Eller så lager du dem avlange og bretter dem sammen etter at du har lagt fyllet på. Velg selv hvilken fremgangsmåte du liker best.

Pensl rundt fyllet med litt vann slik at de “limer” seg til hverandre. Pass på at det ikke blir igjen luft i “putene”. Hvis det er for mye luft i putene kan ravioliene åpne seg mens de koker. Når du dekker fyllet med pasta trykker du rundt fyllet med hånden eller fingrene før du “limer” fast kantene. Nå tror du kanskje at jeg tar frem broderisaksen min for å klippe blondekanten rundt ravioliene …….men jeg har en enda “smartere” metode. Jeg bruker et stempel….et ravioli stempel, ikke et sånt stempel som de brukte på postkontorene i gamle dager…eller skal jeg heller si “da jeg var ung”! I forje århundre…hehehe.

Strø litt mel på en fjel, en tallerken eller fat hvor du legger de ferdige ravioliene mens du strør litt mel over. Hvis du lager dem i forveien kan du fryse dem. Da legger du tallerknene eller gatene i fryseren, etter at de er frosset legger du dem sammen i en plastikkpose etter at du har tatt dem vekk fra tallerknen. På denne måten limer de seg ikke til hverandre.

Handleliste for sugoen til 4 personer :

  • 400 gr. små Tomater
  • 1 fedd Hvitløk
  • 4-5 ss Ekstrajomfruolivenolje
  • 2 Vårløk
  • Litt bladpersille

Ta frem den største stekepannen din, hell i olivenoljen og legg i vårløken som du har skåret i skiver etter at du vasket den godt. Mens vi er i gang kan du jo tilsette hvitløken og peperoncinoen mens du skjærer de små tomatene i fire. Disse små avlange tomatene heter “Datterini” på italiensk. Når oljen begynner å bli varm og vårløken myk…det tar ikke mange minuttene siden du har satt pannen din på høy varme, slenger du i tomatene. Det vil også hjelpe deg med at temperaturen går ned i stekepannen slik at ingenting blir brent. Etter 10 minutter tar du pannen vekk fra platen og legger ravioliene i vannet som koker i den store gryten, og som du har saltet.

image

Det er litt vannskelig for meg å si hvor lenge de skal koke. Det kommer helt ann på hvordan pastadeigen din er og hvor tykk den er. Så her må du nesten prøvesmake deg frem. Begynn å smake på en etter 2 minutter at de har kommet til overflaten. Husk at de får et par rundinger i pannen med tomatene …og du vil jo ikke sitte med et vassent resultat mens alt fyllet ligger igjen i kokevannet ! Løft dem forsiktig opp med en hjulsleiv eller sil, blir det med noe av kokevannet er det bare bra…du kommer sikkert til å måtte tilsette litt ekstra for at du skal få til den fløyelsmyke kremen uten at det skal virke “vannete”

image

Siden du har laget så god middag synes jeg at de andre kan ta seg av oppvasken…..eller la den stå til i morgen, for du kan være sikker på at den…nei den forsvinner ikke av seg selv….som ravioliene som lå igjen i stekepannen gjorde……Og som ingen aner noen ting om, mens alle er enige om hvem som ikke skal vaske opp !

image

Eller lag dem til San Valentino “il giorno dei innamorati” ( il tjårnå dei inamårati) som er på søndag. Begynn på lørdag med å lage ravioli, pansotti, tortellini eller tortelloni til den eller de du setter ekstra stor pris på. Det behøver jo ikke være en du er forelsket i, det kan like godt være bare noen du setter ekstra høy pris på….og da har du også en god unnskyldning for å prøve deg frem….for en gang må man jo begynne hvis man vil lære seg å lage ferske pastaputer. Du kan godt begynne med å ikke lage så alt for mange og servere dem ” in brodo” ( in brådå ) i kraft, enten grønnsakskraft eller kjøttkraft. Godt er det sammtidig som det varmer både kroppen og hjerte.

imageRicamo – Broderi ( rikamå )

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Torta di mele” Eplekake

Ingredientene er de samme……mens fremgangsmåten, og sluttresultatet fikk til og med epletrærne til å bli skjelvende i……røttene

Risotto allo zafferano. Risotto med safran.

Mange forveksler risotto allo zafferano med risotto alla milanese siden det er safran i begge to

Fylte løk, Cipolle ripiene

Server løken rykende varm sammen med litt salat som en forrett eller som tilbehør til middag.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top