Purresuppe med kål, kikerter og chili.

En superenkel suppe som varmer både sjel, sinn og en slunken lommebok

Purresuppe med kål, kikerter og chili.

Julen er over for denne gangen, heldigvis! Og vi er inne i et nytt år…..håper ikke starten på det nye året gjenspeiler eller varsler om hvordan 2024 blir.
Men dette kan du lese mere om, hvis du gidder og har lyst etter «suppesølet» mitt.
Dette er ikke noe gourmet suppe bare en superenkel suppe som varmer både sjel, sinn og en slunken lommebok.
En perfekt suppen når du er guggen og egentlig ikke akkurat er så ivrig etter å lage mat, som jeg var her forleden. Det jeg trengte var middag, noe å varme meg på som skulle være rask, litt sterkt og ikke noe i veien om det i tilegg var godt!
Kjøleskapet mitt var ganske trist,  i grønnsakskuffen fant jeg en purre og noen blader med cavolo nero.

Cavolo nero er en kål som vokser rett opp i stilker og ikke som et rundt kålhode.

I skapet fant jeg et glass med kikerter og noen risnudler.
Det gikk unna på et blunk å lage den mens jeg målte feber og tok covid test.
Det du trenger for 2 personer er :
  • 1 purre
  • 2-3 ss olivenolje, du kan bytte ut med andre slags oljer, smør eller margarin
  • 7 -8 kålblader
  • 1 glass/ boks kikerter
  • chili eller cayennapepper
  • risnodler ( jeg brukte 1 «rede» med risnudler som var allerede oppdelt i pakken )
  • vann
  • salt & pepper
Vask og rens purren, skjær den opp i strimler og stek den bløt, uten at den får farge, sammen med 2 ss olivenolje.
Vask kålen og ta vekk stilkene. Denne gangen brukte jeg bare bladene og ikke stilkene som du ser på bildet under. Dette for at det skulle gå fortere å koke ferdig suppen, stilkene bruker jeg å koke for så å lage en Grønnsaksgrateng med poteter og løk.
Du bare river av bladene på hver side av stilken og skjærer de litt opp.
Det er ikke så nøye hvordan du skjærer opp bladene de siden vi skal mose det opp med stavmikseren.
Ha kålbladene i gryten, fortsett å småsteke i sammen med purren i ca 5 min før du tilsetter chili/cayenapepper.
Hell ca 5 – 6 dl vann og halve glasset med kikerter sammen med dens væske, i gryten.
Tilsett litt salt og la det koke på middels varme i ca 10 min før du moser det hele opp med stavmikser.
Tilsett risnodler ( mindre enn det man tror ) og la de småkoke i suppen mens du tilsetter resten av kikertene.
Om du trenger å tilsette mere vann er litt avhengig av hvor mye risnudler du har brukt. Sammtidig kommer det ann på om du ønsker at det skal være en fyldig og kjukk suppe eller litt mere som «suppesøl»
Dette var mat for moms for en billig penge. Server gjerne suppen sammen med godt brød, smør og eventuelt ost.
Istedenfor kikerter kan du bruke poteter og istedenfor cavolo nero bruker du grønnkål. Om du bruker grønnkål så skjærer du vekk kål»nerven»
Om du vil ha en finere variant tilsetter du reker når suppen er ferdigkokt ( ikke kok rekene ellers blir de litt sånn gummiaktige )
Selvsagt kan du ertstatte rekene med en pølsesnabb men det beste av alt….vet du hva det er?
Joooooo…det er skalken fra parmasanosten. Da river du skallet på rivjernet for å bli kvitt det ytterste laget med skriften. Etter  det deler du skalken i bittesmå terninger som du tilsetter i suppen sammen med vannet.
Jeg brukte ikke buljongterning eller ferdig kraft, bare væsken fra kikertene og vann fra springen.
Om jeg hadde hatt tid og latt den koke lenger hadde kålen most seg opp bedre sånn at suppen ble jevnere.
Har du et stykke parmasanost må du for all del ikke kaste den.
Den er perfekt å tilsette i supper og her i Italia gir vi gjerne et stykke til småbarn når de første tennene begynner å komme. Da sitter de å gnager på skalken som ikke bare gir ernæring men også hjelper for det «irriterte» og såre  tannkjøttet ( her har jeg litt vannskeligheter fir å forklare meg riktig men jeg håper at du skjønner hva jeg mener )
Pass på at stykket du da gir barnet ikke er så lite at det kan sette seg i halsen. Og selvsagt så passer du på mens de sitter der å gnager.
Dette er noe som besteforeldre alltid gjorde i Italia, om dagens foreldre fremdeles gjør….det vet jeg ikke. Jeg gjorde det og Thomas elsket å gnugge de såre gommene sine med osteskorpen.

Hvordan julen var…..nei det tar vi en annen gang. Det viktigste nå er et livets storm eller rettere sagt orkan begynner å stilne. Både hjemme hos oss men også i resten av verden.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Hellig i Torino

Lykken er……når jeg får videreført til venner , uvenner, kjente og ukjente hvor fantastisk by Torino er. For en stund siden klikket det inn en beskjed til meg hvor det stod……

Ut på tur…aldri sur

Hva skal vi ha med i matpakken, eller skal jeg ta deg med til typiske steder hvor vi kan spise lokal mat?

Pulire carciofi. Rense artiskokker

Her viser jeg deg hvordan jeg renser artiskokker.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top