Følg meg!

Potetkaker.

Disse potetkakene er farlig gode selv om de er en dårlig kopi av potetkaken fra Halvorsens konditori.

Husker du potetkakene fra Halvorsens bakeri i Oslo? Selv om dette konditoriet har stengt sine dører for mange år siden kan jeg fremdeles kjenne smaken selv om jeg er i tvil om hvordan de egentlig var og hvordan jeg skulle gå frem. Det eneste jeg husker var at de var dekket med marsipan og noe brunt for at de skulle ligne poteter, inni var de fylt med vaniljekrem.  Jeg tenkte og grublet noen dager mens jeg lurte på hvordan jeg skulle få laget de runde uten å være nødt til å kjøpe nye kakeformer. Da gikk det et lys opp for meg, jeg kunne jo bruke Mariaboller!

Med Mariaboller gikk det som en lek og dere skulle bare ha sett smilet til Thomas da han fikk være med i «juryen». Det ble full klaff fra Maurizio, Thomas, naboene…og meg selv (som nøt en ekstra potetkake i nattens mulm og mørke!) Det kan godt være at dette er en dårlig utgave av originalen. Men jeg kan love deg at det er en farlig god falsk kopi.

 

Mariaboller:

  • Ca 12 store eller 20 middels
    200 grader med over og undervarme, uten varmluft i ca 25-30 minutter ( litt avhengig av størrelsen, de skal være gyldne men det er VIKTIG at du ikke åpner ovnsdøren mens de steker ellers vil de falle sammen.

Mørdeig:

  • 1,5 dl hvetemel.
  • 3 ss sukker.
  • 60 gr smør.

Kna alt sammen til mørdeigen direkte på benken og legg deigen i plast i kjøleskapet en halvtimes tid.

Kjevl ut mørdeigen og trykk ut rundinger med hjelp av et glass. Størrelsen kommer ann på hvor store kaker du vil lage. La de hvile på benken mens du raskt blander sammen vannbakelsrøren.

Vannbakkelsrøre:

  • 1,25 dl kaldt vann.
  • 1 dl hvetemel.
  • 60 g kaldt smør,
  • 2 små egg.

Sikt melet i en liten bolle eller på et bakepapir. Hell kaldt vann i en liten gryte, tilsett smør skåret i små biter, sett kjelen på middels varme. Når smøret har smeltet tilsetter du alt melet på en gang og rører kraftig. Deigen skal samle seg og slippe kantene på gryten. Ta gryten vekk fra platen og rør litt til mens den kjøler seg litt. Tilsett et egg av gangen (jeg blander det siste egget i en kopp og tilsetter litt etterhvert siden det kan være at to egg er for mye, alt avhengig av størrelsen på eggene) 

Legg røren i topper på stekeplaten som er dekket med bakepapir. Legg mørdeigen på toppen. Sett kaken inn i varm stekeovn på nest nederste rille.

Pisk kremfløte stiv og bland den med vaniljekrem, ha det over i en sprøytepose eller i plastpose, klipp et hull på undersiden av mariabollene og fyll de med vaniljekremen.

Kjevl marsipanen supertynt og dekker kakene.

Strø usøtet kakao på toppen og gni den lett.

Det kan være at du synes mørdeigen er litt tørr mens du jobber med den, men ikke tilsett væske eller mere smør, bare fortsett å jobb litt uten å overarbeide deigen. Den vil også samle seg litt når du kjevler den ut.
Oppskriften på selve Mariabollene er ikke selvkomponert men en som jeg fant i et ukeblad for mange år siden som aldri har slått seg vrang for meg.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Salmone in crosta di semi. Laks

En enkel og kjempegod rett av norsk laks, perfekt for å feire sommer og sol.

» Rossetti «

Disse små nyfødte fiskene som du bare har mulighet til å nyte på denne tiden av året i Liguria, er….

"Finocchi con Parmigiano"

Kokte grønnsaker er gørr, hyler ungene…….piff fenikkelen opp slik som min italienske svigemoren gjør, for at det….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen