Følg meg!

Potetgrateng fra Liguria. La baciocca

En fløyelsmyk italiensk potetgrateng fra Liguria.

Potetgrateng fra Liguria. La baciocca

Dette er en tradisjonell rett av poteter fra Liguria. Jeg hadde en halv kilo med champignon i grønnsaksskuffen min som fikk være med på festen denne gangen.

Men vanligvis lager jeg den uten selv om jeg må innrømme at denne gangen var den ekstra god. Her i Liguria spiser vi den sammen med en salat eller bare som den er som ettermiddagsmat eller «la merenda» som ettermiddagsmaten heter på italiensk.

Handleliste for en potetkake på 20 cm:

  • 4-5 store poteter ( ca 600 g )
  • 3 dl melk
  • 40 g revet parmasan
  • 3 ss Jomfruolivenolje
  • 1 tsk salt
  • 25 g hvetemel

Stekeovnen på 200-190 grader med over og undervarme men uten varmluft.

Skjær potetene i så tynne skiver som du klarer. For at potetene ikke skal skli på fjelen mens du skjærer starter du med å skjære en tynn skive på den ene siden av poteten. Legg poteten med snittflaten ned mot fjelen, du vil nå kjenne at poteten står stødig slik at det blir lettere å skjære tynne skiver uten at du skjærer deg på fingeren. Smør en liten form med 1 ss olivenolje. Har du ikke en sånn form ildfast form kan du bruke de engangsformer som du får kjøpt i butikken.

Legg potetskivene i taksteinsmønster sånn at den dekker bunnen på formen.

Strø stekt champignon på toppen.

Fortsett med poteter, så champignon, poteter osv til du er ferdige med alle potetene og champignonen. La det være litt plass fra potetene og til kanten siden melken eller vil renne over kanten i stekeovnen som blir forvandlet til en osende stekeovn. Hell hvetemelet i en liten bolle og spe med melken mens du rører for at det ikke skal danne seg klomper. Tilsett olje, salt og parmasan. Smak røren til om du trenger litt mere salt og hvis du vil tilsetter du pepper.

Hell denne blandingen over potetkaken og trykk potetene litt ned sånn at den blir jevn. Du behøver ikke å bli bekymret når du ser at væsken ikke dekker alle potetene siden den ikke skal det!

Sett formen inn på nest nederste rille i den varme stekeovnen. Etter ca 10 minutter dekker du formen med bakepapir eller vil formen bli brent siden parmasanen legger seg øverst på toppen. Hvis du er redd for at væsken skal gå over kanten kan du sette et stekebrett under. Det er alltid lettere å vaske et stekebrett enn selve stekeovnen…synes jeg.

Potetgratengen er ferdig når potetene er møre og den eneste måten du kan vite det er at du stikker en kniv i formen for å kjenne at potetene er møre, akkurat sånn som du gjør når du undersøker om potetene dine er ferdigkokte. Desverre kan jeg ikke gi deg en riktig steketid siden det kommer ann på hvor tykke potetskivene dine er. Min ble stående i ovnen i ca 40 min.

Som jeg skrev i starten så hadde jeg altså litt champignon i kjøleskapet som jeg skar opp i små biter, forvellet de i stekepannen før jeg tilsatte 3-4 ss Jomfruolivenolje og litt salt. Jeg stekte de til de omtrent var sprøstekte men fremdeles litt myke. Du kan godt droppe champignonen men da må du nok tilsette litt mere salt. Smak på væsken, den kan godt være litt saltere enn du egentlig vil siden potetene trenger litt ekstra salt.

Som sagt så brukte jeg min runde ildfaste form som er 20 cm i diameter og 5 cm høy. Men bruk den du har, er den større tilsetter du flere poteter og lager litt mere av væskeblandingen. Og skulle den være mindre så dropper du bare en potet og lager litt mindre væske.

Denne gratengen er perfekt som tilbehør til omtrent alt. Du kan godt forbrede den i forveien og varme den opp når middagen er nesten ferdig. Jeg håper at du blir like fornøyd med denne potetgratengen som Maurizio ble. Han var faktisk så fornøyd at jeg ikke hørte et pip mens han gomlet glad og fornøyd i vei.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen