Poteter. Patate

Pleier du også å koke for mange poteter til middag?

Jeg er av det slaget som koker en haug med poteter, jeg elsker poteter og sammtidig er jeg alltid redd for at jeg ikke har kokt mange nok.  Det gjelder nok ikke bare potetene men også retter og bakst siden det omtrent alltid blir noe til overs.
Om vi har gjester og det er bakst så pleier jeg å sende gjestene hjem med «matpakke». Ellers så stikker jeg rundt til naboene mine som villige åpner døren.

Jeg kan jo ikke akkurat ringe på dørene med kalde kokte poteter, det får jaggu meg være måte på! Ikke tror jeg at de hadde satt så stor pris på det heller, det hadde i hvertfall ikke jeg om en merkelig skrue ringt på døren med middagsrester.
Jeg begynner faktisk å flire bare ved tanken. Kanskje jeg skal starte med en sånn hjemmelaget serie om de forskjellige reaksjonene til naboene når  jeg står der med potetene…litt sånn skjult kamera eller ‘Candid camera’ som de kaller det her i Italia?

Men akkurat nå skal jeg vise deg hva jeg lagde av potetene som ble til overs etter middagen.

Det er så lett og godt at det er gøy å være sulten. De passer perfekt til pølser, til en salat eller som vi gjorde i går siden vi hadde vært å handlet på et marked. Maurizio går helt i spinn når det gjelder markeder og ostedisker. Jeg vet ikke hvor mange forskjellige typer han kjøpte og det værste er at jeg egentlig ikke har så godt av ost men det er en annen sak!

Jeg moste opp de to tre potetene som jeg hadde satt i kjøleskapet. Jeg tror de fleste av dere har hatt noen poteter i kjøleskapet i løpet av livet. Noen ganger blir de liggende der til de begynner å skifte farge for så å ende i søpplekassen. Egentlig hadde jeg tenkt å servere litt salat sammen med osten men siden det er ganske kaldt her nå så er det liksom ikke så fristende å «varme seg» på en iskald salat!

Det var omtrent 3 poteter igjen. Når  jeg serverer poteter så pleier jeg alltid å tilsette en skvett med en god olivenolje og litt salt, derfor var det litt olivenolje i de kalde potetene. Jeg tilsatte 1 egg et par spiseskjeer med revet parmasanost og en klype salt ( siden jeg kunne huske at de ikke var salte nok da vi hadde de til middag ) Men vær obs på at smøret her i Italia ikke inneholder salt sammtidig som hver og en er vår egen saltbøsse så her må du smake deg til.
Hadde Maurizio lest det jeg skriver nå hadde han sikkert sagt at du ikke skal tilsette salt. Det er nok derfor vi har saltbøssa klar på bordet!

I en stor panne hadde jeg Jomfruolivenolje ( jeg steker alltid i en god olje ) og smør ( italienskt smør uten salt! )

Når det begynte å bli varmt og bruse, uten at det ble brunt begynte jeg å steke. Jeg gjorde det på slump ved at jeg brukte to spiseskjeer uten å bry meg ikke noe særlig om hverken formen eller størrelsen siden det skulle gå fort.
Når jeg så de der i stekepannen skjønte jeg fort at de var litt for høye, derfor trykket jeg de litt ned med en gaffel.
La de få en god gyldenbrun farge før du snur de ellers har de lett for å gå i stykker.

Stek de videre til de har fått fin farge på den andre siden også.
Legg de over på kjøkkenpapir som vil trekke til seg overflødig fett….akkurat som med trekkpapir. 

Sånn, det var det….enkelt og greit, kjempegodt og uten matsvinn.
Jeg slipper også å skremme vettet av naboene mine ved at jeg ringer på døren med noen triste kalde poteter. Om jeg hadde kommet med disse så tror jeg faktisk at de hadde satt døra på gap siden de var skikkelig digg.
Du kan selvfølgelig også frityrsteke det….da blir de om enn enda bedre. Bruk akkurat det du har av ost og hvis du synes at hele greia virker bløt og rennende kan du tilsette en teskje hvetemel.
For oss ble det et festmåltid som varmet både kropp og sjel, med god hjelp av en flaske sprudler og litt spekemat.

Har du noen rester av fisken kan du også tilsette det sammen med litt hakket gressløk. Eller hvorfor ikke reker med litt revet sitronskall og dill? Bruk fantasien, litt tacokrydder sammen med et par kjøttkaker? Eller en en norsk vri med et par kjøttkaker og tyttebærsyltetøy som du moser inn.
Parmigiano osten passer til alle smakene, selv til fisk og skalldyr….bare prøv, vi kan diskutere etter at du har smakt.
Husk at parmasanosten virker litt som hvetemel ved at den tykner «røren/deigen». Om du bruker annen ost hadde jeg nesten tilsatt litt hvetemel eller rismel hvis du ikke tåler gluten.

❤️

 

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Plumcake, Formkake med sitron

Min enkleste oppskrift på formkake eller Plumcake som engelskmennene sier.

"Klippfisk con patate e carciofi"

  Klippfisk med artiskokker og poteter er noe nytt….til og med våre italienske venner som kom til middag hadde aldri hørt om dette. Den “lille” hemmeligheten er…….

“Risotto di zucca”

Vognen til Askepott som blir forvandlet til en fløyelsmyk risotto.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top