Med denne oppskriften blir det kjøttkaker, grønnsaker og saus i en og samme gryte. Du skal bare la kjøttkakene……
få stupe oppi gryten uten at du behøver å steke dem på forhånd. Det kan hende at du synes dette er litt rart og mener at det blir en kjøttpudding av det. Men det gjør det faktisk ikke, kjøttkakene vil holde formen uten å “kline” seg sammen med hverandre. Derfor er det viktig at sausen er ganske tynn og rykende varm.
Handleliste for 6 personer :
- 1/2 kg. Kjøttdeig
- 1-2 Egg ( det kommer litt ann på størrelsen )
- 1 gammelt rundstykke eller ca. 3 ss kavringstrø
- 50 gr. revet Parmasanost
- 1-2 fedd Hvitløk
- 1 tsk Meriam
- Salt og Pepper
Tomatsausen:
- 1 kg friske Erter
- 3-4 ss ekstrajomfruolivenolje eller raspolje
- 2 hermetiske bokser med hakkete tomater
- En liten kvast hakket bladpersille eller kruspersille
- 1 løk
- 1 fedd Hvitløk
Bland kjøttdeigen med salt og pepper. Tilsett osten, meriam, eggene og presset hvitløk. ( hvis du bruker fersk meriam hakker du den sammen med hvitløken til det blir veldig fint ) Rør godt om og tilsett det tørre rundstykket som du har lagt i bløt i vann etter at du har skåret bort skorpen, og som du presser ut alt vannet etter at det er blitt bløtt. Eller bruk kavringstrø ( helst ditt hjemmelagete som du maler med kjøkkenmaskinen din. Du kan se hvordan jeg lager det her : https://carolinesgourmet.wordpress.com/2015/06/30/parmigiano-dei-poveri/
Nå kan du begynne med å hakke løken, eller du kan skjære den i tynne skiver. Legg den i en vid gryte sammen med oljen, over svak varme lar du den bli myk og litt gylden. Tilsett presset hvitløk og persille og la det småsurre i et minutt. ( du skal kjenne hvitløkslukten, men pass på at den ikke blir brent. Brenner du hvitløken blir smaken besk og litt bitter for å “ødelegge” og dominere de andre smakene.) Tilsett tomatene og la det koke inn over middels varme til det ser ganske “tørt” ut.
I mellomtiden renser du ertene som du legger i en bolle.
Skyll fjelen din med kaldt vann og del opp kjøttdeigen i omtrent like porsjoner. Du behøver ikke å lage de runde….ennå. På denne måten er det lettere for å få de omtrent like store med hjelp av en skje. Og skulle det mangle litt her og der, du bare rapper litt her og legger til litt der.
Tilsett en halv liter med vann i tomatsausen og la det få et oppkok.
Når det koker legger du i ertene.
Ta vann på hendene dine og begynn å rulle kjøttkakene runde, etterhvert som de er runde lar du de “stupe” ned i tomatsausen. La det være plass mellom hver kjøttkake. Når det begynner å bli litt trangt mellom saligheten hjelper du til med en tresleiv med å dytte delikat bort i de kjøttkakene som allerde ligger i gryten slik at det blir plass til de nye.
Det tar ikke lenger enn 10 minutter etter at det igjen begynner å koke på svak til middels varme til at kjøttkakene er ferdige. Ikke stå der og tenk “herligheten dette blir jo en slags suppe, dette var en skikkelig dårlig oppskrift” For det er nå vi kommer til den “hemmelige” sausen. Ta et dørslag sett det over en bolle. Hell forsiktig i kjøttkakene med erter og alt som er i gryten oppi dørslaget.
Væsken som har rent ned i bollen som står under dørslaget heller du tilbake i gryten.
Med hjelp av stavmikseren moser du det hele opp til en glatt saus, for så og koker den litt inn til du synes at den er passe tykk/tynn.
Tilslutt legger du forsiktig kjøttkakene og ertene tilbake i gryten og rører forsiktig om. La det hvile litt før du serverer dem, eller sett det i kjøleskapet og varm det opp dagen etter.
Her kan du lese om en annen variant av mine kjøttkake oppskrifter :
«Le polpette della nonna» Mors kjøttkaker
Tips: Tisett gjerne en liten bit chili i tomatsausen hvis du vil ha en ekstra piff på dem. Får du ikke tak i friske erter bruker du de som er frossene, men ikke kjøp de som er så bittesmå. Hvis du i tilfelle ikke finner hverken ferske eller frossen kan du til nøøøøød bruke de hermetiske. Men da tilsetter du ertene når kjøttkakene allerde er ferdige og lar det koke sammen i 1-2 minutter.
❤️