Polpette di verdure della Caroline – Carolines veggibuggi

Restemiddag med Veggibuggi.

Polpette di verdure della Caroline – Carolines veggibuggi

Drømmer du om noen saftige karbonader….uten kjøtt, og tror det blir noen tørre triste greier. Da skal jeg jammen få deg til å forandre mening for her skal det svinge skikkelig med mine veggibuggiene.
Nei, jeg har ikke skrevet feil denne gangen, jeg mente faktisk veggibuggi!

image

I går lagde jeg litt for mye potetmos og kokte for mange grønne og gule aspargesbønner til middag.
Hvis jeg bare varmer det opp i dag kommer alle til å sitte sure rundt middagsbordet.
“Klask” det hele sammen og inviter naboen din. Du kommer til å få en venn for livet!

image

Jeg hadde alt dette i kjøleskapet. Har du disse tingene behøver jeg jo ikke å skrive handleliste til deg!
Hvis du ikke har det kan du jo finne på noe annet til middag og servere det sammen med potetmos og aspargesbønner? Da må du huske å lage ekstra mye av grønnsakene sånn at du har nok til middagen i morgen!

  • 5 ss potetmos
  • 4 ss grønnebønner
  • 1 løk
  • 1 hvitløkbåt
  • 50 gr. Gauda, Jarlsberg eller det du har av “gamle” osteskorper!
  • 40 gr. Parmasan eller Padano
  • En liten kvast bladpersille
  •  2 tsk hakket frisk eller 1 tsk tørket Miriam
  • 1 egg
  • 1 ss Smør

Og dette trenger du til steking:

  • En klatt smør
  • 5-6 ss Jomfruolivenolje
  • Hjemmelaget kavringstrø ( bare skjær av skorpen på gammelt brød, noen runder i kjøkkenmaskinen. Og vips har du det beste kavringstrøet du har smakt…….og mye billigere!
  • 2 ss revet Parmasanost eller Padano

Sett en liten stekepanne på middelsvarme med 2 ss olivenolje og løken som du har hakket. La det surre, hvis det begynner å bli for brunt tilsetter du bare et par spiseskjeer med vann, etter 10-12 minutter og når vannet ( hvis du har brukt det) har fordampet legger du i en klatt med smør og den pressete hvitløken. Pass på å ikke brenne hvitløken!!!

Skjær bønnene, hakk osten og persilledusken fint og bland alt sammen med egget, Parmasanen og alt det andre. La deigen hvile litt i kjøleskapet mens du blander “strøkavringen” med Parmasan. ( ca. 9 toppede skjeer strøkavring og 2 skjeer Parmasan).
Ta kaldt vann på hendene dine og “smør” litt vann på en fjel. Deigen er ganske klissete og vannet på fjelen vil hjelpe at de ikke klistrer seg fast.
Bruk gjerne deg en skje for å hjelpe deg til å lage boller.
Det er ikke så farlig om de ikke ser ut! Du former dem etterpå.
Ta en av gangen i hånden den og trykk den lett i kavringstrøblandingen din, snu den og trykk lett slik at den blir dekket over alt.  Klapp de litt forsiktig mens du former de i karbonadefasong.
Sett en stekepanne på ganske god varme og smelt oljen og smøret.
Legg «karbonadene» en etter en direkte i stekepannen. Slå gjerne litt ned på varmen hvis du synes at det går litt for raskt unna.

Vær forsiktig når du snur dem de er litt sensible før de får festet skorpen sin.

Server de sammen med en tomatsalat hvor du har tilsatt noen blader med frisk basikum.
Husk at du aldri skal skjære basilikumblader, de må alltid rives med hendene for å beholde all sin aroma. Det er derfor at man skal lage pesto med morter, men det tar tid og krefter!

Neste gang kommer ingen til å spise grønnsakene til middag, for da vet de at i morgen blir det….

Grønnsakskarbonder!

Har du ikke noen grønnsaker til overs så kommer sikkert naboen durende med sine kokte grønnsaker og slektninger slektninger, akkurat som naboen min gjorde dagen etter.
Han hadde invitert slekten fra Amerika til middag men de hadde ringt og fortalt at de DESVERRE var blitt forhindret i siste liten.

Han hadde allerede kokt masse grønnsaker og laget potetstappe som han skulle servere sammen med grillete koteletter og pølser. Kjøttet hadde han lagt i fryseren til en annen gang, men hva med de kokte grønnsakene og potetstappen da???
Plutselig hadde slektningene ringt tilbake for å fortelle at de klarte å komme allikavel, de skulle komme om en times tid til middag!

Det var mange år siden de hadde sett hverandre. Ikke var det så enkelt å utsette det heller siden de skulle reise tilbake til Amerika dagen etter.

Så der sto han med et fjell av potetstappe og kokte kalde vasne grønnsaker, mens kotlettene og pølsne lå i fryser’n harde som stein…….og de kom om EN time!!!!!! “

‘Plutselig kom jeg til å tenke på deg’ sa han og smilte sitt bredeste smil med bedende øyne. ‘Jeg tenkte på de fantastiske gode grønnsakskarbonadene som du laget i går………’.

Vil dere høre hvordan det endte?
Vel, jeg brettet opp armene, eller rettere sagt skjortearmene og satte i gang. Det tar jo ikke lange tiden og man må jo nesten hjelpe hverandre, akkurat som gode naboer gjør!!!!!!
I dette tilfellet var det kanskje litt for godt nabovennskap?
Til slutt ramlet det inn 6 overstrømmende glade positive amerikanere som hylte over seg hvor godt det hadde luktet da de kom ut av bilen.
De skravlet og lo helt til de begynte å spise, da ble det plutselig ganske stille bortsett fra “høvdingen” ( faren) som fortsatte å legge ut om hvor fantastisk Norge var, og at de fremdeles holdt på tradisjonen med lutefisk til hver Jul, som alle andre Nordmenn i Amerika.
Han pratet som en foss helt til datteren skrek ( amerikanere er jo ganske høyrøstet av seg! )  ‘Shut up Dad, and eat!’
Lurer fremdeles om det var fordi hun ville nyte grønnsakskarbonadene i ro eller at hun ikke orket farens historier lenger og som hun sikkert hadde hørt tusenvis av ganger.  Hmmmmmm……hun var 17 år, noe som kanskje forklarer det hele?

image

 

Jeg bruker bare jomfruolivenolje i alle oppskriftene mine, hvis jeg bruker noe annet er det peanøttolje ( til frityrsteking) Men da vil jeg understreke det. Så hvis jeg har glemt meg bort noen ganger og bare har skrevet olivenolje så mener jeg altså jomfruolivenolje.

Potetmosen min var ganske fast dagen etter, er den løsere kan du tilsette litt ekstra kavringstrø i blandingen. For å være sikker på at karbonadene blir faste nok kan du jo prøvesteke en bitteliten bit først. På denne måten smaker du også om du trenger mere salt pluss at du har en mini aperitiff før middagen også!

Hvis du synes at dette ser kronglete ut smører du en ildfast form med Jomfruolivenolje og strør den med kavringstrø. Tilsetter et ekstra egg i grønnsaksblandingen og heller alt i formen. Jevn overflaten og strø litt kavringstrø og revet parmasan på toppen før de setter den på nest nederste rille i en varm stekeovn på 200 grader med over og undervarme uten varmluft.
Den er ferdig etter ca 20-30 min, når den er gylden på toppen.

Parmigiano dei poveri

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Torino…..En smakefull by. Torino….Una cittá gustosa

Jeg vant i konkurransen med å legge opp årets tur for Trines matblogg og en gruppen som elsker mat og vin…og Trine.

Ostesmørbrød og klesvask i Lavagna

Virrvarr med ostesmørbrød, klesvask og byen Lavagna som ligger i Liguria

Brasato di Cinghiale in agrodolce. Langkokt sursøt Villsvinstek

Får du ikke tak i villsvin kan du bruke, elg, reinsdyr eller annet viltkjøtt.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top