Følg meg!

Polpettone di verdure. Grønnsakspai.

Grønnsakspai fra Liguria. .

Polpettone di verdure. Grønnsakspai.

En typisk grønnsaksterte fra Liguria som blir servert til lunsj, middag eller rett og slett for å holde «selskap» sammen med et glass vin

Den blir også kalt «Torta di verdure» Men da pleier det å være en bunn av brøddeig under eller at hele kaken er dekket med veldig tynn deig.

image

Du kan lage den av alle slags grønnsaker, og koker du ekstra mye grønnsaker til middagen så har du allerede gjort nesten hele jobben.

Liguria er kjent for å være som Skotland. Folk er gjerrige, og på denne måten er de helt utrolig fantasifulle til å lage smakfulle retter av det som blir til overs, og av det de har. Det er noe som vi alle har godt av å lære, ingenting skal kastes.

I Norge er vel pytt og panne den mest kjente, mens her blir det komponert nye retter som du aldri hadde trodd kunne vært restemat. Og noen ganger overgår de den opprinnelige retten.

image

Liguria er et helt utrolig vakkert fylke med fjell, daler, hav, elver og sjøer. Og maten «tar farge» av alt det naturen byr på. Før i tiden var det vannskelig å komme til de små landsbyene langs kysten. Den letteste måten var via havet. Derfor brukte de det de hadde og fant til de forskjellige rettene.

En av hemmeligheten i mange retter som aldri må mangle er nok Merian som er selve dronningen. Det blir nesten aldri snakket så mye om denne urten siden de regner det som naturlig og normalt at du bruker denne urten i rettene fra Liguria. De synes at det ikke er  noe særlig vits i å fortelle at du må bruke denne urten siden de selv har den i sin DNA sammen med basilikum og olivenoljen. Bladene på basikum er så delikate at du bør behandle de med silkehansker.

Husk at hvis du spør om polpettone i Piemonte får du servert en slags kjøttpudding. Det samme navnet men to helt forskjellige ting. Dette skjer også med mange andre retter i Italia….foresten dette skjer ikke bare i Italia!

Noen av mine faste kunder på restauranten min elsket «Verdens beste» ( kaken) Da de skulle på ferie i Norge spurte de om tips til hva de burde oppleve og navn på forskjellige typiske norske matretter. Jeg skrev en lang liste for dem og selvsagt måtte jeg føye på ‘Verdens beste’ som var en av deres favoritter.

På restauranten vår kalte jeg den for ‘Torta di Oslo’ siden de ikke klarte å uttale ‘verdens beste’. Etter endt ferie kom de innom en kveld og spurte meg om hvorfor jeg hadde lurt dem angående kaken. Jeg så sikkert It som et stort spørsmålstegn siden jeg var sikker på at jeg hadde stavet ‘Verdens beste’ riktig.

De fortalte at de hadde vært nordover i Lofoten, om ettermiddagen hadde de gått forbi en kafeteria. Utenfor stod menyen skrevet på en tavle uten at de skjønte så mye av det som stod skrevet men de kjente igjen ordene ‘Verdens beste’. De hadde allerde spist en kraftig lunsj akkurat som italienere vanligvis gjør når de er på ferie og bestemte seg for at det ville passe perfekt med et kakestykke og en kopp kaffe.

De gikk inn, satte seg ved et av de ledige bordene og bestilte fire verdens beste og fire kopper kaffe. De gledet seg som små unger mens servitøren kom med kaffen. De nippet til den glovarme kaffen som italienere kaller ‘skittent vann’ da servitøren kom ut av kjøkkendøra sjonglerende med fire tallerkner

Det ble helt stille rundt bordet da servitøren satte ned middagstallerkener med fiskekaker, kokte potete, saus, remulade og et par salatblader. ‘It must be a mistake, we ordered Verdens beste’ sa de i kor mens de stirret på fiskekakene som svømte i saus. Servitøren kontrollerte bestillingen som han hadde skrevet på notisblokken sin før han svarte ‘You ordered four verdens beste….fiskekaker’!!!

Jeg klarte ikke å holde meg og begynte å le så tårene trillet….jeg hadde jo ikke tenkt at det er vanlig å si ‘dette er verdens beste kjøttkaker, fiskekaker, lapskaus osv. Jeg hadde heller ikke tenkt på at denne kaken har forskjellige navn, kjært barn har mange navn og ‘Verdens beste’ heter jo også Kvæfjordkake!  Jeg skulle gjærne vært flue på veggen da de ble servert verdens beste fiskekaker istedenfor Kvæfjordkake.

Så vær obs på at hvert fylke kanskje bruker et og da,me navn til helt forskjellige retter.

Men nok om det, ta frem papir og blyant og begynn å noter hva du trenger til denne smaksfulle polpetonen.

Handleliste for 4 personer :

 • 500 gr. Kokte poteter
 • 200 gr. Kokte grønne bønner
 • 1 1/2 Stor løk
 • 4 ss olivenolje
 • 50 gr. Smør
 • 1-2 ss hakket bladpersille
 • 1 toppet ts. Merian
 • 4 Egg
 • 1 ts Salt
 • 2 dl. Matfløte
 • 80 gr. Revet parmasan
 • 1 fedd hvitløk

Smør en ildfastform med olivenolje eller smør og «dekk» den med strøkavring. Sett stekeovnen på 180-200 C, både over og undervarme, men ikke varmluft.

Skjær løken i små biter og stek den gylden i stekepannen på svak varme, hvis den begynner å bli brun tilsetter du bare litt vann for at den ikke skal bli brent, når vannet har kokt inn tilsetter du smøret og den hakkete hvitløken. Fortsett å steke i  ca 1 min. ( pass på at ikke hvitløken får farge, eller brenner seg, det går raskt så pass på!)

Mos potetene. Hakk de grønne bønnene som du har kokt og sleng alt sammen i en bolle og rør godt. Hvis potetene og aspargesbønnene er varme tilsetter du eggene til slutt for at de ikke skal bli kokt.

Hell «røren» i den ildfaste formen som du har smørt. Strø over litt revet parmasan og kavringstrø. Og stek den til den blir gyllenbrun. Server med en salat eller tomater til og et godt brød.

Tips: Bruk hvilken som helst grønnsaker, men det skal alltid være litt poteter i blandingen! Har du ikke andre grønnsaker kan du lage den med bare poteter.

Jeg pleier å koke ekstra mye grønnsaker til middagen da går det unna på et blunk å lage denne paien.

Har du ikke merian tar du pittelite oregano men mye mindre enn det du tror siden det ikke skal smake pizza.

Har du ikke fløte tilsetter du et egg mindre.

Har du ikke olivenolje så bruker du smør, margarin eller det som du selv foretrekker å bruke.

Og på en to tre så reiser du og jeg avsted…….til Liguria!

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Biscotti dì arance e cioccolato

Det er Jul i stua når det dufter sjokolade og appelsin på kjøkkenet hjemme hos meg.

Pasticceria Capitano Rosso

Pasticceria Capitano Rosso non é solo un pasticceria. E come dice il nome, al «timone» c’è davvero un capitano che dirige la sua «barca». Quest’anno il Capitano Gianfranco Rosso ha deciso che si va ad esplorare nuovi mari con suo nuovo carico di……

«Trevigiana» ( radicchio rosso)

Kjært barn har……som sagt mange navn….Radicchio, Rosso di Treviso, Rosso di Verona, Variegato di Chioggia. Det som kjennetegner dem alle er at de er……

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 hendelser på “Polpettone di verdure. Grønnsakspai.”

 1. Tilbakeping: TO GRUPPER PÅ MATKURS | BELLA PIEMONTE

 2. Tilbakeping: MATKURS PÅ VILLA BELLA PIEMONTE – persille & basilikum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen