Pollo con limoni confit – Kylling med sitronconfit

Begynner du kanskje å tenke…..greit det med den majonesen, men hva i helsike skal jeg gjøre med resten ? Ikke bli sur…

Pollo con limoni confit – Kylling med sitronconfit

Begynner du kanskje å tenke…..greit det med den majonesen, men hva i helsike skal jeg gjøre med resten ? Ikke bli sur som en sitron, la heller kyllingen bli det mens…….

du fortsetter å være blid som en sol, bare for å holde deg i samme nyanse!

image

Her er det en eksplosjon av smaker, det søte fra løken, det sterke fra peperoncinoen og det friske fra sitronen, og hva med kyllingen? Jo den er så mør at du kan ta ut gebisset mens du spiser for det er så mørt at det smelter i munnen!

Handleliste til 4-5 personer:

  • 12 kyllinglår uten skinn
  • 3 gule løk
  • 4-5 fedd hvitløk
  • 10-20 gr pinjekjerner
  • hvetemel, du trenger ikke så mye
  • 3 dl tørr hvitvin
  • Saften av 1 sitron
  • 3/4 confit sitron.   Oppskrift og forklaring til det finner du i bloggen.
  • salt
  • 1 dl ekstra jomfruolivenolje
  • 2 ss meierismør

Begynn med kyllingen, jeg pleier å rense den litt ved at jeg skjærer bort noe av fettet som sitter igjen. Her i Italia får man kjøpt bare låret uten leggen, men jeg vet desverre ikke hva det heter på Norsk eller om du får tak i det. Kanskje dette bildet kan være til hjelp for å forklare meg bedre ?

image

Men får du bare tak i hele kyllinglår går det like greit. Er det skinn på, så få det av, det kan du bruke til en kyllingkraft for en knallgod risotto.

Ta en plastpose hvor du heller i saften fra en sitron, 2 hvitløkbåter, 1 dl hvitvin og litt salt.

image

Legg kyllinglårene i denne marinaden knyt igjen posen og la den gjerne ligge i kjøleskapet over natten.

Ta ut kyllingen en halvtimestid før du begynner slik at den er romtemperert. Skjær løken i skiver og med et par spiseskjeer olivenolje steker du den til den er myk over middels varme sammen med 2-3 hvitløkbåter, en bit peperoncino og pinjekjernene. På denne måten er du sikker på at hvitløken ikke blir svidd, siden retten skal stå og småputre i noen timer vil den løse seg opp av seg selv i sausen. Ta ut kyllingstykkene og vend dem lett i mel. Sett en stor stekepanne på ganske god varme, oppi har du 2 ss olivenolje og en spiseskjeer smør.

Når det begynner å “bruse” legger du i kyllinglårene og steker dem til de får en gylden farge på hver side. Snu dem bare en gang og ikke salt dem for da vil det sive ut væske og de blir kokte ikke stekte. Dette gjør du i to, tre omganger, kommer litt ann på hvor stor stekepannen din er, og hvor store kyllinglårene er. Det skal ikke være for tett i saligheten, de må ha en armelengdes avstand mellom seg i stekepannen. For hver gang du har stekt ferdig kyllinglårene heller du på litt hvitvin, koker det litt inn og legger alt i den store kjelen hvor du har stekt løken. Kok ut pannen med vann hver gang du er ferdig med en runde og hell det over i gryten.

image
Jeg tok dette bildet om kvelden, og lyset var ikke spesielt godt, de som ser ganske lyse ut nederst i høyre hjørne var egentlig brunere enn de ser ut. Dytt litt på løken for at den ikke blir sittende fast under kyllingen.

 Nå heller du på litt mere vann som på bildet. Vannet skal ikke dekke kyllingen. Salt kyllingen ved at du strør litt på “ryggen” og ikke i selve væsken. På med lokket og la det småputrer, sett det på laveste temperaturen du kan på komfyren din. Etter ca 40 min snur du forsiktig på kyllinglårene sammtidig som du passer på at det ikke har satt seg noe fast i bunnen av kjelen, det gjør du med en tresleiv.  Strø salt på den siden som ligger i overflaten nå. På med lokket og la det småputre ca 40 min igjen. Snu den en gang til uten å salte denne gangen og fortsett småputringen i 40 min.

image

 Ta frem sitronen som er blitt igjen, eller var majonesen så god at du måtte lage dobbelstorfamilieporsjon? Du trenger 3/4 sitron. Legg den på en fjel og ta vekk innmaten av sitronen, du skal kun bruke skallet som du skjærer i biter. Legg det sammen med kyllingen og la det småkoke i 15 min.

image

Nå må du passe godt på, hvis kyllingen begynner å dele seg ta den forsiktig opp og legg den på en tallerken. Jeg lot det hele småkoke ca. 2 1/2 – 3 timer, men det kan være at det er for mye for din. Til slutt så hele herligheten sånn ut.

image

Ta ut kyllinglårene, og hvis skyen/sausen er for rennende koker du den litt inn. Når du synes den er passe smaker du den til med salt. Sitronen som har ligget i saltlake eller i grovt salt har sikkert gitt ifra seg noe også, det er derfor det er viktig at du ikke saltet væsken mens det småputret. Jeg synes at denne retten passet veldig godt til ris, men siden kyllingen var litt fargeløst hva kunne jeg finne på for at det ikke skulle se ut som sykehusmaten ser ut her i Italia ? Jooooo, da jeg var i risåker’n hadde jeg kjøpt med meg sort ris. Den passet utrolig godt både i smaken og for øyet. Den er litt spesiell i smaken, og den “knepper” litt under tanngaren. Men du må legge den i vann over natten.

image

La den koke en halvtimes tid, men smak på den at den ikke blir for bløt, den skal ha litt tyggemotstand.

image

 Den sorte risen har mange fordeler når det gjelder mineraler og den kan hjelpe å motvirke forskjellige sykdommer. Opprinnelig kommer den fra Kina, den var allerede kjent for tre tusen år siden. Den ble da kalt for ” den forbudene ris” siden populasjonen ikke hadde lov til å spise den, den var bare ment til de høyere rangere.

Det som er litt morsomt med denne risen er at det lukter som nystekt brød når du koker den, så alle kommer til å tro at du har bakt brød. Mens du fyker ut på kjøkkenet for å hente det brødet som du har kjøpt, men som alle vil tro at du har bakt kommer de til å se på hverandre mens de nikker og smiler. Hvis du har kokt risen i forveien kan du jo bare beholde kokevannet. Sett det over til koking når du har lyst på litt ekstra oppmerksomhet…..for alle elsker jo hjemmebakt brød. Eller du kan gjøre det til en aprilsnar, stå tidlig opp mens de andre ligger å sover. Lag deg en deilig kaffe og nyt stillheten rundt deg mens du setter over kokevannet til risen på platen. Når alle kommer søvnige men smilende inn på kjøkkenet for å smake på nystekte brødet får de bare øye på noen tørre skalker som du har lagt på bordet. Dette er ditt store øyeblikk, nå kan du rope ut……”Aprilsnar”. Men vær obs på at hevnen kan være søt….eller bitter. Jeg for min del elsker aprilsnarer hele året rundt. Det har jeg fra familien min, favorittspøken til faren min var at han stilte seg ved stuevinduet grytidlig 1 April og ropte……..”Det er en elg i haven” Nå bodde vi på Smestad og det var ikke så veldig vanlig at det kom en elg i haven så vi løp nedover trappen mens vi dyttet til hverandre for å være førstemann for å se…..elgen…..som ikke var der, men far som homret godt for seg selv. Aprilsnaren til mor varte litt lenger, før hun gikk å la seg stilte hun alle klokkene i hele huset en timer forover. Vi ble alle vekket av henne mens hun sa at vi måtte stå opp, ellers kom vi for sent til skolen. Frokosten  ble spist, tennene pusset og vi var klare med skolesekkene på ryggen og far med dokumentmappen i hånden. Mens vi forsvant neddover trappen ropte mor fornøyd etter oss “Aprilsnaaaaar” Fikk du noen gode ideer nå? Jeg kan godt fortelle deg hva jeg finner på også, men det tar vi en annen gang for nå kan du glede deg til middagen som du har laget til deg selv, til venner, til familien eller til naboen. Og jeg kan garantere deg at du kommer til å føle deg som……

En stolt hønemor eller hane blant alle kyllingene som kakler fornøyde.

 image

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Emilia-Romagna

Denne gangen spiste jeg meg bokstavelig talt gjennom Santarcangelo di Romagna.

Liguria, olivenolje og livet 1-6.11.2022

Bli med til Liguria for å oppleve og smake den fantastiske gode og delikate olivenolje.

Bløtkake med sitron, jordbær og kiwi.

Bløtkake med jordbær, kiwi og sitron for en frisk start på kaffeslabraset.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top