Følg meg!

» Pollo al tramonto «

Når naturen speiler fargene til dagens middag….eller var det middagen som speiler fargene til naturen ? Det var iallefall… En fantastisk vakker…

Når naturen speiler fargene til dagens middag….eller var det middagen som speiler fargene til naturen ? Det var iallefall…

En fantastisk vakker solnedgang i dag. Og det merkligste er at like før solen gled ned i horisonten lettet skyene på seg for at vi kunne få med oss naturens spetakkel.

image

Det hele begynte med at jeg forbredte middagen på forhånd. Jeg prøver å programmere matlagingen…for å holde meg langt unna disse ferdiglagde som blinker som juletrebelysningen i frysedisken. De ser så innbydende ut…..helt til du legger dem på tallerknene. «Kanskje jeg trenger nye briller» tenker du kanskje der du prøver å finne sammenligningen på det du har på tallerknen og på bildet som er avbildet på pakken. Akkurat som den rebusen hvor du skal finne 7 feil, her skal du finne 7 like ting. Men det er like vannskelig som de syv feilene…..kanskje dette kan bli en ny rebusreklame. Siden jeg ikke er noe særlig flink til hverken å finne de syv feilene eller de syv likhetene lager jeg like godt alt fra grunnen av. Og det er faktisk ikke så vannskelig…og det merkligste av alt var at jeg fant flere likheter i middagen og i naturen enn jeg noen gang hadde funnet på pakkene i frysedisken.

Siden jeg begynte med middagen synes jeg nesten at vi skal begynne på den vi også.

Handleliste for 4 personer :

 • 5-6 store Poteter
 • 6 Kyllinglår, mine var delt i to.
 • 1 liten løk
 • 1 liten gulrot
 • 1 stilk Stangselleri
 • 1 Hvitløkbåt
 • 1 bit Chili
 • 1/2 glass tørr Hvitvin
 • Mel
 • 1 tsk. fint hakket Rosmarin
 • 1 tsk. fint hakket Salvia
 • 3-4 blader Basilikum
 • ca. 10 kapers
 • en håndfull Oliven
 • En liten kvast Bladpersille
 • en klatt Smør
 • 1/2 dl ekstrajomfruolivenolje
 • 1 ss Pinjekjerner
 • 5 gr. tørket Steinsopp

Begynn med å legge den tørkete steinsoppen i en skål med lunkent vann fra springen. Hakk gulroten, stangsellerien og løken smått og legg det i en gryte sammen med 3 ss ekstrajomfruolivenolje. La det bli mykt over middels til lav varme. Tilsett den tørkete soppen som du har hakket fint etter å ha vridd vannet ut av, sammen med chilien, den pressete hvitløkbåten, rosmarinen og salvien. Lag et lite «hull» i sofritto’en hvor du tilsetter 1/2 ss smør eller ekstrajomfruolivenolje, før du tilsetter det hele…når aromane får direkte kontakt med varmen «åpner» smakene og luktene seg. Da er også lettere å kontrollere at ikke hvitløken blir brent eller svidd..som vil ødelegge hele solnedgangen….hmmm, mente middagen.

image

Legg litt mel i en dyp tallerken hvor du vender lett kyllingstykkene, det skal bare være et lite slør av mel uten at det dekker hele stykket. Ta frem en stor gryte eller en stor stekepanne hell i 1/4 dl olivenolje og en klatt med smør, når det begynner å bruse legger du i kyllingstykkene og lar de få en fin gyllenden farge over alt. Ikke vend dem for ofte, de må bli gyldenbrune før du snur dem, men pass samtidig på at de ikke blir brent. Hvis det setter seg fast litt på bunnen av kjelen skraper du litt med en treskjee. De siste minuttene tilsetter du pinjekjernene. Hell på vinen og la den koke nesten helt inn. Nå tilsetter du «sofritto’en» som er grønnsakene som du lagde i den andre gryten, kok gryten ut med vann. Tilsett også 1 – 2 dl vann fra springen. Og la det hele småputre på veldig svak varme i ca 20 min. I mellomtiden skreller du potetene og skjærer dem i ganske tjukke skiver.

image

Hakk bladpersillen og kapersene fint sammen.

Ta kyllingbitene ut av gryten og legg dem på en tallerken.

image

image

Legg potetene i gryten, mens du dytter grønnsakene litt unna. Ikke vær redd hvis du ikke får plass til alle, da legger du dem i taksteinmønster.

image

Strø over blandingen med persille og kapers sammtidig som du strør oliven på toppen.

image

Nå kan du legge kyllingstykkene på toppen før du setter på lokket. Ojjjj….holdt på å glemme å si deg at du skal legge et par friske basilikumblader før du vinker farvel! La det småputre på svak varme en halvtimestid. Undersøk av og til at ikke potetene setter seg fast på bunnen av gryten. Bruk en stekespade og en skje som hjelpemidler, pass på at du ikke ødelegger potetene….da blir det bare kyllingpotetmos. Virker det for tørt tilsetter du en liten dasj med vann.

image

Ta gryten vekk fra platen, middagen din er klar og du kan bli med meg til Riva Trigoso som er i komunen til Sestri Levante…..for å se på Solnedgangen.

Solen var fremdeles halvveis gjemt bak skyene, men det varte ikke lenge. Og hvis du ser nøye på bildet vil du få følelsen av at solen er som en ball i havet som ligger i havet istedenfor å synke bak horisonten.

imagePå stranden var det gravd et «kjempesandfjell» disse «fjellene» pleier det å være på vårparten for at ikke stranden skal skrumpe inn eller forsvinne. Da kommer det flere lastebiler fulle av sand som de har vært å hentet langs elvebreddene, og dumper dem på stranden. Da er det bare å vente til havet tar seg av jobben med å fordele sanden utover stranden. På dette sandfjellet var det noen som hadde satt noen gamle ødelagte plasstoler….kanskje for å føle seg som konger på berget ?

image For meg ble det et nytt motiv og perspektiv i solnedgangen. Jeg fikk nesten følelsen av at det var en fjord istedenfor et hav.

image

Mens jeg er her i Riva Trigose vil jeg gjerne vise deg den andre siden av denne lille «blindtarmen» til Sestri Levante. Her er det lange brede flotte sandstrender. Og hvis du har lyst til å gå en tur….ja da kan du ta stien over fjellet for å komme til sentrum av Sestri Levante. For Liguria er faktisk fjell og hav, og det er vannskelig å kjede seg her selv om du har glemt pc’en din hjemme, og kanskje mobilen din tok dukken sammen med deg der du stupte i havet med shortsen din. Du må da for helsike alltid huske å tømme lommene dine. Det gjorde ikke musikerene fra Irland som holdt konsert hos oss da Maurizio arrangerte musikk festivalen «Festa di Frontiere». En festival med etnisk musikk fra hele verden. Han ble tildelt en premie i San Remo for den beste musikkfestivalen i Liguria. Men den gangen den irske gruppen «Birkin Tree» holdt konserten dro vi alle på stranden etterpå sammen med gruppen. En fantastisk opplevelse med musikk i vannkanten helt til solen stod opp…det eneste problemet var da vi kom dit, han som hadde alle pengene i lommen etter salget av cd’ene som de hadde solgte etter konserten……stupte i havet med buksen på…..og pengene. Da var det bare å legge alle pengene ut på stenene til tørk…helt til små vindkast varslet om at solen stod opp. Da skal jeg si det ble fart på oss for å redde alle de verdifulle «sommerfuglene» Så husk…tøm alltid lommene før du stuper uti for et herlig nattbad.

image

Da jeg gikk tilbake til bilen fikk jeg den siste bekreftingen om at Julen var over for denne gang.

image

Så da var det bare å reise hjemmover til den ferdige middagen min som jeg varmet opp i 5 minutter før jeg skrek…..»É prontooooo». Og hvem tror du kom først….Maurizio? Niks…..Thomas? Niks…….for i full fart rundt kjøkkehjørnet kom Stella fykende…og mens jeg ventet på de andre to, hadde jeg tid til å strø granateple hist og pist for en forfriskende knasende smak i alt det fløyelsmyke som smeltet på tungen.

image

Og jeg som trodde at Julen var over måtte tro om igjen….for seee hva som ventet på meg da jeg kom hjem. Siden den kommer heeeelt fra Norge brukte Julenissen litt tid på veien, han begynner jo å dra på årene! Og er det egentlig noe morsommere enn en presang som blir sendt med hjertevarme. image

Og det merkligste var at det er samme fargene som kyllingen og solnedgangen……der tror jeg faktisk at skjebnen hadde en finger med i spillet. Lurer på hva som er inni, skal vi pakke den opp sammen kanskje ?

image

ÅÅÅÅåååååå… Den fineste slikkepotten jeg noen gang har sett. Den skal jeg bruke som en lykkeamulett i dette nye året.

❤️

Tusen hjertelig takk Anita.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Spaghetti con zucchine e limone

Hva smaker friskere enn spaghetti med squash, sitron og hvorfor ikke…..  litt peperoncino for å sette fart på middagen. Den retten lager du mens spaghettien koker.

" Crema di asparagi og Sestri Levante"

Når sesongen for asparges starter går jeg nesten amokk, av og til blir det litt for mye av det gode med dampete aspagis, aspargisrisotto og gudene vet hva. Så hva med en enkel aspargeskrem som passer til……

"Primavera" Våren

Det er lysere, det er varmere, folk smiler……det er vår i luften. Når det begynner å spire og gro i åkrer og enger begynner til og med grytene mine å smile når jeg putter i………

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “» Pollo al tramonto «”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen