Plumcake, Formkake med sitron

Min enkleste oppskrift på formkake eller Plumcake som engelskmennene sier.

Dette er en av mine egene enkleste kakeoppskrifter og den kom godt med nå som det går på to hjul i svingene ved kjøkkenbenken. Dette er til og med en av favorittkakene til Maurizio siden italienere spiser søtt til frokost. Ikke for det, den pleier å forsvinne i nattens mulm og mørke!

 

Ikke for det, det går jo ikke noe særlig fort på kjøkkenet når man sitter med beinet i gips og brudd på to ribbein. Da har man liksom ikke noe valg og må ta rullestolen til hjelp. Jeg er så heldig siden jeg bare kan “vipse” vekk rullestolen på tirsdag når jeg skal bli kvitt gipsen. Tankene mine går til de som faktisk blir sittende i rullestolen resten av livet eller som har problemer med å bevege seg.

Kanskje denne oppskriften kan komme godt med for alle som har lyst til å bake noe godt til kaffen selv om de ikke har mulighet eller lyst til å stå ved kjøkkenbenken i timesvis for å piske sukker og egg hvitt og luftig før man tilsetter smør som man har måttet smeltet og avkjølt. Eller ved å piske smør og sukker hvitt og tilsette et og et av gangen før man tilsetter det tørre og væsken vekselsvis og passer på at man ikke rører for mye. Det er så mange forskjellige fremgangsmåter for å få forskjellige resultater og det har så lett for at man blir stående ved oppvaskbenken etterpå for å vaske alle kjøkkenredskapene som man har vært nødt til å ta i bruk.

Til denne oppskriften trenger du en bolle, en håndmikser, en slikkepott, en kniv, en gaffel og en kakeform. Hvis du har lyst til å vaske opp en ting til kan du godt bruke en sil for å sikte melet, men det går helt fint uten.

Sitronformkake:

  • 175 g smør
  • 175 g brunt sukker
  • 2 små egg
  • 100 g hvetemel
  • 80 g rismel
  • 1 tsk bakepulver
  • 1/2 beger yougurt naturell
  • 1 sitron ( ubehandlet )

Hvis du ikke har rismel så erstatter du det med vanlig hvetemel, har du ikke yougurt så kan du bruke fløte eller melk. Du kan bytte ut smør med margarin og yogurt med mandelmelk eller noe annet som er laktosefritt. Og hvis du ikke vil bruke sitron så kan du bruke vaniljesukker. Hvordan det går med rosiner og annen tørket frukt vet jeg ærlig talt ikke men det er sikkert godt med små korinter ( rosiner ) Hvis det skal være ekstra fest kan du kanskje legge rosinene i bløt i en skvett med rhum?

Ta alt ut fra kjøleskapet i god tid. Smøret må være mykt, eggene må ha romtemperatur akkurat som alle de andre ingrediensene.

Riv skallet på en ubehandlet sitron (hvis du ikke får tak i en ubehandlet, økologisk sitron så sløyfer du bare sitronskallet) Start med å veie melet som du har i en bolle før du tilsetter alle de andre tingene. Sitronen deler du i to og med hjelp av en gaffel presser du ut sitronsaften fra en halve. Det kan godt være med litt av sitronkjøttet men pass på at ikke stenene blir med.

Vips det hele sammen med håndvipseren til det er blandet, hell røren i en formkakeform/brødform eller i en liten rund kakeform. ( man bruker det man har, men husk at kaken ikke hever seg så mye siden det er en kompakt formkake. Derfor fraråder jeg deg til å bruke en kakeform som er større enn 18-20 cm. )

Sett kaken inn på nest nederste rille i en varm stekeovn på 170 grader med over og undervarme uten varmluft i ca 45 min. Kjenn med en tannpirker om kaken er ferdigstekt eller om den trenger noen minutter til inne i stekeovnen før den er ferdig.

La kaken avkjøle seg litt i formen før du tar den ut. Når den er helt avkjølt kan du pynte den hvis du har lyst. Jeg pyntet den på  gamledags vis med melisglasur. Jeg blandet melisen sammen med sitronsaften fra den andre halve sitronen og pyntet den med noen sjokoladekuler som jeg hadde fått av naboen min som godbedringsjokolade. Dette er små sjokoladekuler med hasselnøtter fra Torino som heter Cri Cri. Navnet cri cri kommer av lyden som disse små fargede sukkerperlene gir når du tygger. I dag kan det være vannskelig å få tak i de som er fargesprakende siden de fleste selger de med hvite sukkerperler. Sikkert mye enklere og rimeligere å produsere men de orginale var altså disse fargesprakende.

Nå regner jeg med at du ikke får kjøpt disse i Norge men da bruker du noe annet som geletopper eller noen marsipanfigurer nå som julen står for døren. Hvis du bruker nonstop må du huyske på at fargene smitter over i glasuren. Selvsagt kan det holde med bare glasuren. Den blir så god og syrlig ved at du bruker sitronsaft istedenfor vann. Tilsett sitronsaften litt etter litt i melisen siden den ikke skal være for rennende…..ellers vil all glasuren renne ned på fatet.

Jeg lagde en dobbel porsjon, den ene i brødformen min og den andre i en liten rund form på 18 cm. Like greit å lage to på en gang siden jeg gjerne ville gi den ene til naboen min som hadde vært så snill å komme med en full søndagslunsj til oss på døren sist søndag. Gjett om vi koste oss med en av de beste lasagnen jeg noen gang har smakt.

Og til hovedrett kom hun med det som jeg tror heter benløse fugler i Norge. Ikke for det at det var noen fugler ( jeg synes at benløse fugler hørtes så ekkelt ut da jeg var liten. Det var så vidt at jeg turte å smake siden jeg var sikker på at det var fugler uten ben) Dette var skiver a storfe som var fyllt med karbonadedeig, parman, egg, dagsgammelt brød og urter sammen med chili. Ganske mye chili som fikk tårerne til å sprette mens tomatsausen dempet den sterke smaken og løftet de beinløse fuglene akkurat som om de skulle hatt vinger! De passet perfekt sammen med de kokte potetene som jeg hadde satt over da Maurizio hadde stukket innom et konditori for å kjøpe småkaker til søndagslunsjen, på veien hjem etter en luftetur med Stella.

Ikke gå glipp av å ta en tur innom et konditori på søndager når du er i Italia. Italienere elsker å kjøpe med seg brett av småkaker til søndagslunsj. På søndagsmorgenen er de fleste italienske konditoriene akkurat som om du skulle vært midt oppi eventyret til Hans og Grete.

Gode naboer er som gull verdt. For meg er det en stor glede å pleie naboskap, det skal så lite til mange ganger. Et nikk, et smil og noen få ord. Det skal ikke mere til for å skjønne at man bryr seg om hverandre og at man gjerne deler litt av det man kan. Enten det skulle være en hjelpende hånd eller noe som du har laget.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

" Nasello al verde "

“Torsk” hvis du kan kalle den det, de er iallefall slektninger. Med en fløyelsmyk grønn saus uten fløte eller smør, men med……

"Berlinerkranser"

Questi tipici biscotti natalizi Norvegesi si scioglieranno in bocca come….come….come nessun altro biscotto. E non penseresti maiiii che per farli ti servono due…..

Carolines hverdag i Liguria

På lørdag stod jeg opp grytidlig for å dra til fiskemarkedet. På italiensk heter det “Chi dorme non piglia pesci” som betyr….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top