Følg meg!

Pisarei e fasö. Pasta og bønner

Ikke gå glipp av denne tradisjonelle retten hvis du kommer til området Emilia-Romagna, det tror jeg neppe at vil du ikke angre

Pisarei e fasö. Pasta og bønner

Dette er en tradisjonell rett fra Piacenza som ligger i Emilia Romagna. Jeg pleier å forbredre den hvis det ble noe igjen av……

De kokte borlotti bønnene. Husker du at jeg forklarte deg hvordan jeg legger tørre bønner i bløt og hvordan jeg koker dem ? Da husker du også sikkert at jeg skrev at du MÅTTE koke ekstra mange for å gjøre livet ditt til en fnisende fisende uke !

» Panissa» fra Piemonte

image

Handleliste for 4 personer :

  • 1 liten Løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 40 gr. Smør
  • 50 gr. Salt flesk eller pancetta ( helst ikke den røkte)
  • 600 gr. Hermetiske hakkete tomater ( Mutti)
  •  Ca. 200-300 gr. Kokte Borlotti bønner og litt av kokevannet
  • 400 gr. Kort Pasta ( helst ikke spaghetti )

Begynn med å hakke løken og hvitløken fint. Legg det i en gryte eller en dyp panne sammen med smøret, bladpersillen som du har hakket og «baconet» som du har skåret fint.

image

Over middelsvarme lar du det småsteke….uten at noe skal få farge, hverken løken eller baconet. Det skal bare bli blankt og mykt, det tar ikke mere enn 5 minutter.

image

Da kan du tilsette tomatene. Jeg hadde en halv boks med hele små tomater til overs fra i går, pluss at jeg tilsatte en boks med hakkete.

Nå lar du det stå og småputre ca 15 minutter mens du venter på at vannet til pastaen koker.

I mellomtiden er det min tur til å spørre deg om noe.

HVORFOR I HELLSIKTE klarer jeg ikke å skrive med den skriften som jeg gjør vanligvis ???? Hvorfor kommer denne tjukke versjonen ? Og hvor er det blitt av de forskjellige størrelsene på bokstavene som jeg brukte for en tid siden. Den forsvant egentlig for et par måneder siden, er dette en slags straff for at jeg ikke utvider bloggen mot betaling ? Men jeg kan vel i all verden ikke betale for en blogg som jeg ikke tjener noe på ??? Ojjjj…..aner ikke hva som skjedde men plutselig ble skriften normal igjen ! Og nå sitter du kanskje der å humrer for deg selv mens du tenker «det var det jeg visste…..hun er litt snål, ellers så har det tørna helt for’a der oppi grytene» Hahahaha… Veldig morsomt….du skulle bare ha sett hvordan det så ut her før jeg fortalte deg om mine skrift»problemer» Det var akkurat som å kjefte på en ulydig unge….som til slutt satte seg pent ned og latet som ingenting mens alt blir  «normalt». Tror du at hvis jeg fortsetter med kjeftingen min at til og med overskriftene dukker opp igjen ? Vel, det kan jo alltids skje et «mirakel» Mens jeg venter på «mirakelet» fortsetter jeg med oppskriften.

Når vannet koker tilsetter du salt og legger oppi den pastaen som du liker best, det bør helst være «pasta corto» ( pasta kårtå ) som betyr at det er kort pasta som skruer, penne, makaroni osv. Da vil bønnesugoen gjemme seg i alle smutthullene istedenfor å skli på spaghettien. Jeg hadde fersk pasta som er typisk for denne retten og som kommer fra Piacenza, den heter «Pisarei». Den ligner på små «gnocchi» men er ganske vannskelig og kronglete å lage så bruk en annen slags pasta hvis du ikke vil stå der med bakoversveis og virkelig oppskjørta mens du lager disse små «rullene» av strøkavring, mel og kokende vann.

image

Jeg er sikker på at du kommer til å like denne «bønnesugoen», ja faktisk kan den bli din favorittsugo siden den inneholder «bacon» og smør, noe som Olanordmann vanligvis setter stor pris på. Når pastaen fremdeles har litt tyggemotstand blander du den med rikelig «bønnesugo» sammtidig som du tilsetter en øse av kokevannet.

image

De siste par minuttene rører du det godt sammen over ganske sterk varme til alt har «samlet» seg.

image

Nå er dette som sagt min versjon av denne retten, for egentlig skal det mindre tomat. Men jeg synes at denne er kjempegod og grei å lage av de bønnene som blir til overs når jeg først har lagt de tørkete bønnene til bløt enten for «Panissa» ( bønnerisottoen ) eller til «Pasta&Fagioli» ( bønnesuppen )

«Biblioteca Reale e Pasta&Fagioli»

Hvis du gjerne vil lage denne retten men ikke har noen kokte bønner til overs sammtidig som du ikke har planer om å bløtlegge noen kan du til nøøøøøds bruke de hermetiske. Av og til er det lov å jukse litt i hverdagen for å gjøre livet dagen lettere. Og siden du som sagt kommer til å elske denne retten tror jeg nesten helt sikkert at du bløtlegger bønnene neste gang du lager den.

Hvis du er i nærheten av Piacenza gå endelig ikke glipp av denne smaksopplevelsen. Eller kjøp med deg denne typiske pastaen og ta den med deg hjem i kofferten din. Ta alltid med deg en liten kjølebag når du er på ferie, da har du de herligste skatter med deg hjem. Når Maurizio og jeg er på ferie tar vi alltid med oss mat og drikke med hjem og inviterer vennene våre til en middag. «Temaet» blir da selvfølgelig ferien vår med nye retter og smaker…..på den måten får de en del av ferien vår de også. Jeg vet faktisk ikke hvem som gleder seg mest……de som får smake på ferieopplevelsene våre eller vi som planlegger. Det som er sikkert er at vi alle koser oss når ferien er slutt….og middagen står klar.

Det skjedde desverre ikke et «Overskrift mirakel» så du får nøye deg med denne litt skjeve skriften. Har du noen tips om hvordan jeg får orden på det blir jeg kjempeglad for alle tips.

❤️

Sett en skål med revet parmasan på bordet, selv om jeg foretrekker den uten ost. Men det kan du jo smake deg til selv !

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Ragú di carne in bianco. Hvit kjøttragú

Kjøttragú i hvitt!……..dette er en klassisk ragú i Piemonte. Som jeg har fortalt deg før finnes det faktisk to versjoner av mange av de italienske rettene. Denne gangen er det kjøttragúen som får «gjennomgå» Huskeliste for ragù til en hel gjeng: 1 Gulrot ( 60 gr.) 1 Løk ( 75 gr.) 1 stilk Stangselleri (…

Makrellsalat. Insalata di sgombri

Sommersalat med fersk makrell, ricotta, tomater og basilikum

På jakt etter den perfekte risottoen i risåkeren

På lørdag var været perfekt til å dra til Vercelli som er et skattekammer av ris med alle sine risåkre. Og hva smaker vel bedre enn en perfekt risotto lagd på den tradisjonelle oppskriften som er…..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen