Følg meg!

«Piadine»

Hvordan skal jeg oversette dette til norsk? Lefser eller lomper…..neeeei, det blir ikke riktig siden disse er fastere i «fisken» da vil…

Hvordan skal jeg oversette dette til norsk? Lefser eller lomper…..neeeei, det blir ikke riktig siden disse er fastere i «fisken» da vil jeg heller si at de ligner på…….

Tortillas. Men det er ikke Tortillas for dette er de berømte italienske «Piadinene» Hvis du har vært i Emilia-Romagna som vil si i området Ravenna, Forli, Cesena, Rimini, Pesaro og Urbino, har du sikkert smakt dem.De er blitt så populære her i Italia at du får kjøpt dem i mange butikker, barer og kafeer også andre steder i Italia. Hvis du kjøper dem ferdiglagete må du varme dem i en tørr stekepanne……..Men det må du jo egentlig også hvis du lager dem selv. Det smarte er at du kan lage dem noen dager før, eller du kan fryse dem ned…..og vips har du en enkel…men kjempegod lunsj klapper og klar….nesten !

image

Det du trenger for å lage 10 stk ca. 25 cm er :

  • 500 gr. Hvetemel
  • 60 gr. Strutto ( smult ) eller Ekstrajomfruolivenolje eller smør
  • 1 tsk. Bakepulver
  • Salt
  • Vann

Begynn å blande sammen mel, bakepulver, smult, salt og 2 1/2 dl vann. Lag et lite krater i melet og begynn å vispe med en gaffel i hullet. Da er det lettere for deg å se om du eventuelt skal tilsette mere vann. Det er vanskelig å si akkurat hvor mye vann du skal bruke siden det kommer ann på hva slags mel du bruker. Husk at deigen skal være ganske så hard og fast ( den vil bli mykere etter at den har fått hvilt seg )

Kna den godt sammen og del den opp i 10 like store «boller». Legg dem på en fjel, et bord eller på benken og la de hvile under plastfolie minimum en halvtimestid.

image

Strø mel på bordet og kjevl dem tynt ut med kjevlen. Prøv å  lage dem så runde som mulig, uten at du behøver å bruke linjal og kompass ! Det er egentlig ikke så farlig om de ikke blir perfekte, det ble iallefall ikke mine….men de skle ned på høykant for det ! Jeg kjevlet ut to før jeg begynte å steke dem, og mens de stekte kjevlet jeg ut en annen….litt sånn samlebåndarbeid. Dette gjorde jeg til jeg var ferdig med alle deig»kulene»

Ta frem en stor stekepanne og sett den på medium varme. Når pannen er varm legger du i en «Piadine» med hjelp av en gaffel stikker du hull på den. Stekepannen skal være tørr.

Etter 1 minutt snur du den og stikker hull med gaffelen på den andre siden også. Snu den igjen og stek den på hver side en gang til.  Det skal ikke ta lenger enn 3-4 minutter å steke en.

image

Den første blir kanskje ikke så flott, det er akkurat som med vafler og pannekaker, de blir finere de som nan lager etterpå. En etter en legger du dem oppå hverandre i et kjøkkenhåndkle som du bruker for å dekke dem til. Brett kjøkkenhåndkle godt over for hver gang du har stekt en. Hvis du ikke gjør dette vil de lett bli tørre.

image

Når du er ferdig med å steke dem lar du dem enten ligge i håndkleet til de er kalde, da kan du legge dem i en plastpose. De holder seg et par dager. Eller du kan legge dem i fryseren.

Når du skal forbredre dem tar du frem stekepannen din igjen og varmer den opp. Når den er varm legger du «Piadinien» i når den er blitt varm ca. 30 sekunder snur du den raskt og legger på det som du vil fylle den med. Jeg fylte mine med «stracchino» som er en fløyelsmyk ist laget av kumelk, hvis du ikke får tak i den kan du bruke brie, snøfrisk eller annen ost. Ikke bruk mozzarella siden den vil gi i fra seg ganske mye væske. Deretter la jeg på bacon som jeg hadde stekt på forhånd og litt rucolasalat. Du fyller den bare på halve siden av  «leiva»

Brett den andre halvdelen over fyllet.

image

Etter et minutt snur du den slik at den blir stekt på den andre siden også. Legg den over på en tallerken eller en fjel og skjær den i to.

image

 Du kan fylle disse med akkurat det du vil. Prøv med Philadelfia, røkelaks og issalat. Og hvis du vil ha en litt futt i den tilsetter du bare noen dråper med Tabasco eller blander litt revet pepperrot i Piladelfiaen. Eller du kan lage ribbeversjonen som jeg lagde her :

Carolines svar på «Taco» i julen

Som med så mange andre oppskrifter har vær og en sin egen versjon…..dette er den jeg trives best med.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “«Piadine»”

  1. Tilbakeping: «Verdurine» Grønnsaker – Carolines Gourmet

  2. Tilbakeping: Norges svar på «Taco» – Carolines Gourmet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen