Følg meg!

"Pesto rosso"

  Panikk!!! Hva skal jeg lage til middag i dag ? Kjøleskapet så like trist ut som det mørke huset da jeg…

"Pesto rosso"

 

Panikk!!! Hva skal jeg lage til middag i dag ?

Kjøleskapet så like trist ut som det mørke huset da jeg kom hjem, uten noen som helst middagsluft på kjøkkenet. Da kom jeg på de soltørkede tomatene som jeg hadde liggende i skapet. Uff, de var blitt liggende å tørke, hadde helt glemt dem bort. Men det finnes alltid råd …en liten dukkert i lunkent vann….Abrakadabra… Simsalabim.

image

Handleliste for 4 personer + litt mer :

  • 200 gr. Tørkede tomater
  • 20 gr. Pinjekjerner
  • 20 gr. Lagret Pecorino Sardo grattugiato
  • 50 gr. Parmasan
  • 1-2 dl Ekstrajomfruolivenolje
  • Peperoncino (chili)
  • 1-2 fedd Hvitløk
  • Salt

Får du ikke tak i Pecorino bruker du 70 gr. Parmasan

Dette er så lett og enkelt og raskt at du blir ferdig mens du venter på at vannet til pastaen koker i den store gryten som du har satt over på kokeplaten.

Siden tomatene var ganske tørre og fordi jeg hadde hastværk brukte jeg “juksemetoden”. Det vil si at jeg fylt en bolle med lunkent vann fra springen hvor jeg la tomatene mine i bløt, mens jeg kontrollerte om jeg hadde alle de andre ingredientene…..eller om jeg måtte stikke ned til naboen for å tigge noen varer. Snakk om flaks, jeg hadde alt…….og med en saks piiiilte jeg ut for å stusse rosmarin busken som står sammen med salviaen, mynten, timian og meriam. For er det noe som smaker til denne røde pestoen, er det rosmarin.

image

Klem ut vannet fra tomatene og legg dem i kjøkkenmaskinen din sammen med alt det andre, bortsett fra osten. Tilsette halvparten av oljen.

image

Sett i gang kjøkkenmaskinen og la den gå til det blir en litt grov krem.

image

Hvis det virker tørt tilsetter du mere olivenolje. Ta ut tomatkremen og bland den med osten som du har revet.

image

Legg ganske mye av den røde pestoen i wokpannen din, tilsett en øse av det kokende vannet hvor spaghettien koker, og rør.  Da blir det lettere å blande “kremen” med pastaen etterpå. Når spaghettien fremdeles har litt tyggemotstand ( al dente ) heller du den over i et dørslag etter at du har holdt av en kopp av kokevannet. Legg pastaen i wokpannen og rør det godt sammen, tilsett gjerne litt mere av den røde pestoen og kokevannet hvis du synes det ser litt blekt og tørt ut.  Du vil se at den røde kremen sniker seg i alle kroker og smutthull. Klarer du å “hoppe” pastaen i pannen din mens du synger ” O soooooleee mioooo ” kan det faktisk ikke bli bedre. Nå kan du legge det over på en tallerken med en tufs rosmarin og noen skiver høvlet Parmasanost.

image

Dette var den raskeste versjonen. Har du litt bedre tid legger du de soltørkede tomatene i oljen natten over. Dagen etter gjør du akkurat som jeg forklarte deg ovenfor men uten å “vri opp” tomatene. Du bare legger dem sammen med oljen og alle de andre ingrediente i kjøkkenmaskinen og moser opp til du får en krem. Legg kremen i en krukke og dekk den med litt ekstrajomfruolivenolje som vil beskytte den.

image

“Pesto Rosso” kan du også bruke til en aperitiff, da varmer du  “bruschetter” ( ristet brød ) smør pestoen på mens brødet fremdeles er varmt. Eller smør det på brødskivene før du lager ostesmørbrød for en ekstra smaksopplevelse. Du kan ta en titt på mine ostesmørbrød her :

«Ostesmørbrød og klesvask i Lavagna»

Eller du kan tilsette en teskje i sugoen din for en mer intens smak av tomater.

Lurer du på hvorfor jeg piiiiilte ned etter rosmarin siden jeg ikke har den med i oppskriften min ? Vel…..det er min lille hemmelighet, hvis du lover å ikke si det til noen skal jeg fortelle deg det…..bare til deg !  Jeg legger noen kvister i vannet hvor jeg koker pastaen etter at jeg har bundet den godt. For det er ikke noe særlig hyggelig å sitte å spise kokte “gummi nålene” som gjemmer seg blandt spaghettien. Vil du ha en sterkere smak av rosmarin hakker du den veldig fint opp med kjøkkenkniven din før du moser opp alt sammen. Har du ikke kjøkkenmaskin sa du ? Da bruker du stavmikseren din men da kan det hende at du må tilsette noe mere olje for at det du skal klare å mose det opp.

Denne versjonen av pesto bruker jeg om vinteren når tomatene mangler smaken av sol og varme. Jeg pleier å kjøpe dem tidlig på høsten når de er ferdig tørket. Du kan godt bruke de som allerde ligger på glass i olje, selv om jeg ikke pleier å bruke oljen hvor de ligger i.

Tips : Hakk soltørkede tomater, kapers og oliven fint sammen. Bland det godt med chevre eller en annen myk ost. Smør det på butterdeig og du får den beste aperitiffen du kan tenke deg.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

"Ravioli e ricami"

Broderte raviolier! Hva har de hjemmebroderte dukene til oldemor og raviolier til felles, de har begge……

Amaretti "integrali"

I forgårs “lærte” jeg deg oppskriften av “Prinsesses Amaretto” i dag skal jeg “lære” deg “Askeladdens Amaretto” litt grovere i konsitensen, men den “vinner” halve kongeriket. Hemmeligheten er en liten dasj…..

Flytende flyvende retter

Retter som smaker selv om de er flytende

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top