Pesto di basilico. Basilikumpesto

Pasta med basilikumpesto, poteter og aspargesbønner.

Pesto di basilico. Basilikumpesto

Du grønne milde…..på null komma null, det er grønt, det er sunt, og smaker myeeee bedre enn……

imageDet du tror, med poteter og grønnebønner kan det ikke bli bedre! Inviter naboen på en smaksprøve, han kommer til å bli grønn av misunnelse!

Snakker du med en fra Liguria og forteller hvordan jeg forklarer deg oppskriften på pesto genovese kommer han til å dra seg i håret av forferdelse. Men egentlig er det nesten ingen som lager pestoen sin med morter på hjemmefronten! For pestoen skal lages med morter, man må lære seg teknikken med å være lett på hånden men samtidig bestemt. Litt som basilikumet her i Liguria, delikat men bestemt. Den perfekte kombinasjonen spør du meg!

Basilikum fra Liguria har små skjøre blader, fra andre steder i Italia er bladene større og hardere og har en mere intens smak.

En klassiker er nok “Trofie al pesto” som du MÅ smake hvis du er på disse kanter. Trofie er små “skruer” som er lagd av mel og varmt vann som blir trillet og tryllet til denne pastavariasjonen. Det tar lang tid å lære både det og  å lage pesto med morter. Det ser enkelt ut, men det er litt som å lære å sykle. Ser du på andre virker det kjempelett, helt til du prøver selv.  Nå skal ikke jeg lære deg å sykle, nei vi begynner med den elektriske sykkelen som går av seg selv uten mye stri og strev!

Litt historie om trofie: Hver liten by hadde sin egen versjon av trofie, alle hadde sine egne fasonger. Og der det var mangel på hvetemel ble det brukt kastanjemel. Som blir søtere i smaken og passer yppelig til pesto. De mest berømte kommer fra Sori som er en bitteliten kystby 15 km syd for Genova. Hele denne lille byen var som en fabrikk da alle bestemødre, mødre, døtre etc satt hjemme på kjøkkene og “tvinnet” disse små skruene. På slutten av dagen kom han som eide byens pastabutikk for å hente dagens produksjon. På den måten ble det en ekstra slant til husholdningen i mange hjem. Nå har maskinene tatt over arbeidet, men du kan fremdeles finne noen som sitter å tvinner skruer til søndagslunsjen!

Handleliste for 4 personer:

 • En stor bunt med basilikum
 • 2 hvitløksbåter
 • 1/2 glass jomfruolivenolje
 • 1 ss pinjenøtter
 • 20 gr lagret pecorinoost fra Sardenia
 • 20 gr parmasan ost
 • salt
Får du ikke tak i lagret pecorino bruker du bare 40 gr. Parmasan

Vask veldig forsiktig basilikumen, egentlig skal den bare tørkes av for at ikke smaken skal forsvinne. Men jeg pleier å legge den i en bolle med rent vann, plasker litt med en hånd for så å legge dem i et dørslag som jeg rister forsiktig for å få bort så mye vann som mulig. Ta frem stavmikseren med begeret sitt og legg pinjenøtter, hvitløk og nok olivenolje til at du kan ta et par raske rundinger med stavmiksern, det skal ikke bli en krem, bare kuttet litt opp. Nå tilsetter du basikumet med litt salt ( vær forsiktig med saltet, du kan heller tilsette mere på slutten. Bruk raske korte trykk med stavmiksern, du skal ikke stå og dure løs for da forandrers smaken, og pestoen får en litt “maskinsmak” Tilsett gjerne litt mere olje hvis du synes. Osten som du allerede har revet tilsetter du får hånd og rører rundt. Smak til med salt.

Vær obs på at med en gang pestoen er ferdig vil den antagelig virke litt sterk av hvitløken, men den “forsvinner” hvis du lar pestoen stå en dag!

Nå er det bare å sette over vann til pastaen, velg den du liker best. I Liguria bruker de også linguine, som er en litt flat spaghetti.

Tips: når vannet koker tilsetter du salt i vannet, jeg salter aldri det før det koker! Og legg i et par poteter som du har skåret i små biter og et par never med grønne bønner sammen med pastaen. Hell av alt sammen i et dørslag når pastaen er kokt, ta vare på en kopp med kokevannet. Hell alt i en wokpanne hvor du allerede har blandet pestoen med et par ss med vann fra pastaen. Rør lett eller la den hoppe til alt har blandet seg. Ser det litt tørt ut tilsett litt mere av kokevannet, og strø ekstra revet parmasan på toppen.

Lag gjerne en stor porsjon av pestoen, legg det i et glass eller bolle, med liten vidje og dekk den med olivenolje for at ikke hverken fargen eller smaken skal forandre seg. Den holder seg i kjøleskapet en ukes tid.

Nå kommer naboen til å bli grønn av misunnelse! Buon divertimento

Tips : Hvis du vil “jukse” litt som min venninne Liv gjør, hun har bodd i Italia i 50 år……da legger du også en liten klump med godt smør i mikseren. Da får du en litt “rundere” smak……..men for all del ikke fortell det til noen som er eksperter på pesto, da får de skikkelig bakoversveis ! Til og med svigermoren min som er italiensk gjorde dette “trikset” Ja noen tilsetter til og med litt ricotta eller mascarpone for en mere delikat smak……. men da kan du nesten ikke kalle den for ‘pesto fra Liguria’!

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Det åttende og siste norske hjørnet til Caroline. L’ottava e l’ultima angolo norvegese.

Dagen etter våknet jeg grytidlig sammen med sommerfugler som flakset ivrig i magen min. Jeg får alltid sommerfugler i magen når jeg skal til Oslo. Men denne gangen skulle….. Mi sono svegliata presto con le farfalle che volavano già nello stomaco. Mi vengono sempre le farfalle nello stomaco quando vado a Oslo. Ma questa volta…

Monforte d’Alba og Serralunga d’Alba

Onsdag morgen stod jeg opp grytidlig, før hanen begynte å gale, eller rettere sagt før vekkeklokken ringte.

Porta Nuova Torino

Sett deg på toget og drit i Torino

Det er som sagt ikke alle italienske byer du bør drite i men det kan du altså gjøre i Torino……bokstavelig talt.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Pesto di basilico. Basilikumpesto”

 1. Berit Ness Johnsen

  Hei, for oss som ikke har tilgang til den delikate basilikumen de har i Genova, har jeg et lite triks:
  Jeg skolder de nyplukkede bladene i 10-15 sekunder i kokende vann, det tar bort den sterkeste smaken og pesto’en blir deilig og rund i smaken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top