Påske Pasqua

Reis med fantasien med en italiensk påskemeny.

Påsken står for døren mens de fleste har allerde begynt å planlegge påskemenyen. Jeg pleier alltid å lage den klassiske…

Påskepaien som heter Torta Pasqualina som kommer fra Liguria. Du kan servere den akkurat som den er sammen sammen med en salat, den er også perfekt sammen med norsk røkelaksen. Så der har vi det igjen, den perfekte kombinasjonen mellom de to landene som står mitt hjerte nærmest, Italia og Norge.

Hvis du synes at det blir for komplisert med paideigen så dropper du den bare og smører en ildfast form eller porsjonsformer og legger fyllet direkte oppi formen etter at du har smurt de med litt olje eller smør og strødd litt kavringstrø for at du skal få løs paien fra formen. Paien blir da også glutenfri.

Her kommer jeg med forskjellige forslag for en italiensk påskemeny. Mange av rettene er vegetariske uten at noen av den grunn blir sittende med skjegget i postkassen.

Hva med å bake noen påskerundstykker som egentlig er en klassiker fra syd Italia?

De herligste ostene og spekematen blir skåret opp i biter for så å bli blandet i brøddeigen. Det er bare å droppe spekematen hvis du vil ha de vegetariske, da tilsetter du bare litt ekstra forskjellige oster eller ved at du rett og slett bruker en vanlig brøddeig.

Disse små rundstykkene passer også perfekt å ha med seg i snippsekka som turmat. Etter en lang skitur setter du deg godt til rette mens du gomler glad og fornøyd på en av disse rundstykkene mens du nipper til en varm toddy som du har tatt med deg i termosen …eller server dem til frokost. Og hvorfor ikke bruke dem som bordkort ? Det blir noen originalt påskeeggbordkort når du skriver navnet direkte på eggeskallet.

Til hovedrett foreslår jeg en gryterett av kyllinglår som får stå å putre i gryten eller i ovnen mens du nyter solen eller leser en god bok.. Sammen med denne retten kan du enten servere kokte poteter, ris eller hvorfor ikke en italiensk polenta  . Jeg vet at det er mange som er svake for lam i påsken, bruk den samme oppskriften men bytt ut kyllingen med en lammecarré.

Jeg har ingen retter av lam i bloggen min og en av grunnen til det er at hunden min mister helt forstanden ved lukten av lammekjøtt. Hun blir livende redd mens hun bjeffer intenst, det er omtrent umulig å få henne til å stoppe. Dere skulle bare ha sett henne da broder’n var hos oss i fjor og disket opp med fårikål, til stor glede for oss og til stor frustrasjon for Stella, som hunden vår heter.

Hvis du lager polenta så lag ekstra mye da har du nesten morgendagens middag klapper og klar. Da lager du en polenta lasagna, den er til og med glutenfri og kjøttfri.

Hvis du da ikke vil gå for en ekte italiensk lysegrønn risotto med asparges. Sesongen for asparges har allerde startet her i Italia og siden håpet er lysegrønt som jo også er en av påskefargene så synes jeg at den er midt i blinken!  Da stikker du inn på kjøkkenet en halv time før dere skal sette dere til bords.

Da hadde jeg nesten servert påskepaien som hovedrett sånn at du kan sitte i ro og kose deg du også etter at risottoen har kommet på bordet ellers blir det til at du må farte hit og dit mens du ordner og styrer på kjøkkenet mens de andre venter utålmodige.

Til desserten….ja, da hadde jeg faktisk bakt Bestemors Duks sin kake. Den er ikke den enkleste kaken å bake derfor anbefaler jeg deg å bake den på forhånd også fordi den trenger å sette seg. Pisk gjerne litt kremfløte som du danderer i topper rundt kanten hvor du legger små påskeegg. Inni er kremen like gul som påsken.

Hvis denne kaken er for komplisert så lager du enkelt og greit en panna cotta i kopper. Det ikke tar lenger enn 5 minutter å lage de, på toppen brer du lemoncurd og et sjokoladepåskeegg på toppen.

Alle disse rettene kan du lage på forhånd sånn at du slipper å svette over gryter og kar på påskeaften.

Jeg ønsker deg en riktig god Påske og håper at noen eller en av disse oppskriftene mine kommer til å stå på Påskemenyen din og at du vil kose deg tross alt disse vanskelige tidene.

«Torta Pasqualina» Påskepaien

 

 

Risotto agli asparagi

 

«Polenta»

«Lasagna di Polenta»

 

I panini di Pasqua della Caroline. Carolines rundstykker til Påsken

 

 

Kaken til Bestemor Duck. La mia torta di Nonna Papera

 

LA Panna cotta

 

 

 

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Val di Susa og Moncenisio

Søndagstur til Val di Susa og Moncenisio med matpakke og tanker.

Julepresang

Italiensk kokkekurs online, årets julegavetips.

Milano Malpensa – Oslo

1 kapittel om min Norgesferd

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top