Følg meg!

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di Melanzane, selve kongen i det italienske vegetariske kjøkkenet.

Dette er noe av det beste jeg vet nå som det er sommer og sol. Du kan nesten kalle den en «vegetarlasagna» Server den lunken med en bladsalat og et godt brød til………….Det eneste negative med denne retten er at det ikke blir noe igjen til dagen etter…….. ja ikke til nattmat heller for den sagts skyld!

Og har du tenkt å grille i kveld åsså, så steker du  auberginene før du begynner på grillfesten. Da har du gjort det meste av jobben. I morgen behøver du nesten bare å finne frem alle brikkene til «puslespillet»

Hvis det regner og du kjeder deg litt, er det midt i blinken å steke auberginene i stekepannen. Så samme hva slags sommervær det er hos deg har du ingen god unnskyldning for ikke å lage denne retten.

image

Jeg prøver å gi deg oppskrifter på det som sesongen byr på av grønnsaker og frukt. Vi er som sagt blitt litt bortskjemte av at vi finner ALT hele året i butikkene. Prøv å holde deg til årstidene, det er da alle smakene kommer til sin rett og de vokser i friluft uten for mye kjemikaler. Så hvorfor lage lasagna nå som vi har auberginer ?

Handleliste for 6 personer:

  • 4 store Auberginer, den sorte sorten
  • 500 gr.Mozzarella
  • En liten Løk
  • 1 -2 Hvitløkbåt
  • 1-2 dl. Jomfruolivenolje
  • 750 gr. Flådde tomater ( Får du tak i «polpa di pomodoro» er det ennå bedre)
  • 4 Basilikum blader
  • 150 gr Revet Parmasan

Skjær auberginene i skiver på langs ca. 1 cm tykke. Legg dem lagvis i et dørslag mens du strør bittelitte salt mellom hvert lag. Legg en tallerken på toppen med noe tungt oppå, en kjele med poteter eller noe annet tungt. Dette blir brukt som en presse, for å få ut alt det bitre vannet som auberginen inneholder. Nå kan du begynne med tomatsalsaen. Hakk løken fint, legg den i en gryte sammen med 2 ss olivenolje på ganske svak varme. Når den begynner å bli myk etter 10 min tilsetter du presset hvitløk og de hele basilikumbladene. Pass på at ikke hvitløken blir brent, tilsett de flådde tomatene som du har «knust» med nevene og litt salt. La det stå å putre en halvtimes tid på middelsvarme med lokket nesten på. Legg tresleiven over gryten og sett lokket på. Da får tomatsalsaen litt pusterom. Den skal være ganske «tørr» og «hard» når den er ferdig ellers blir retten for flytende. Ta ut basilikumbladene.

Sett en tørr stekepanne på høy varme. Tørk litt salt av auberginskivene og stek dem, når de har blitt gyldende på den ene siden snur du dem, og med tomelen på tuten av oljeflasken heller du litt olje på skivene. Du har mere kontroll på denne måten hvor mye olje som kommer ut. Etterhvert som de blir stekt legger du dem i en dyp tallerken.

Ikke salt dem da de allerede er saltet. Nå kan du begynne å legge alle brikkene til puslespillet. Du vil finne litt «stekekraft» i bunnen av tallerken hvor auberginskivene ligger. Den blander du sammen med tomatsalsaen.

image

Ta en ganske stor form og begynn med tomatsugoen. Jeg brukte en rund form på ca 24 cm.  Du skal bare ta et par ss av den og smøre bunnen av formen. Dette ser lite ut, men det skal ikke mere til. Legg et lag med auberginer i tak mønster som om det skulle være lasagna, det skal dekke hele formen. Nå tar du litt tomatsalsa igjen som du brer over ( du skal ikke ta så mye salsa at du ikke ser auberginene som ligger under, det skal mindre til enn det du tror) Legg på mozzarella som du har skåret i biter, og strø over litt av parmasanen.

image

Fortsett med auberginer, salsa osv. Til du har brukt opp alle ingredienten. På toppen har du sluttet med mozzarella og parmasan

image

Det ser ganske mye ut, men den vil synke litt sammen når du har stekt den. Sett den inn i en varm ovn 180 C med over og undervarme. Stek den i ca. 40 min. eller til du ser at den har fått litt farge. Nå må du la den hvile en times tid, det beste er om den får hvile et par timer eller helst til neste dag. Ellers vil den være ganske flytende, da mozzarellaen har gitt ifra seg vann. Lar du den hvile vil alt binde seg. Denne retten er lekker og god både lunken som varm.

image

Hvis du ikke liker det sorte skallet tar du det vekk med potetskrelleren, før du skjærer dem i skiver.

For å vite om auberginene ikke er gamle må du kjenne litt på dem. De skal være faste og skallet skal være blankt.

Er du litt i tvil om hvor mange auberginer du skal kjøpe så kjøp et par ekstra,   Blir det noen skiver til overs legger du dem lagvis med olivenolje og skiver av hvitløk som du gjorde med paprikaen ( se oppskriften på «Peperoni arrostiti» ) da har du til og med en forett som du spiser sammen med litt godt brød eller som du legger på «Bruschetta» ( ristet brød)

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på denne retten. Mange bruker et par egg som de blander i tomatsalsaen ( når den er kald) for at det skal binde seg bedre. Og noen har kokt skinke mellom lagene. Noen frityrsteker auberginskivene, men jeg synes den blir litt for mektig. Jeg har prøvd forskjellige måter og har kommet frem til at denne er min favoritt oppskrift.

Tips: jeg lærte av en venn av meg å strø bittelittegranne kanel på, det høres rart ut men det er faktisk godt. Hvis du gjør det så vær forsiktig, det skal jo ikke smake kanel, det skal bare være et hint som får deg til å tenke «Mmmmm….dette var skikkelig godt, men hva er den smaken som jeg ikke kan sette ord på!»

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen