Paprikastuing, Peperonata

Om sommeren står vi opp litt tidligere enn vanligvis og starter med matlagingen mens kaffekanna står å putrer.

Paprikastuing, Peperonata

Når gradestokken begynner å krype oppover, oppover og videre oppover til over førti grader er det tid for å pønske ut løsninger for å unngå å bli sittende med en rykende varm middag mens svetten renner ved middagsbordet!

De fleste italienere lager maten på forhånd når det er såpass varmt som det er nå. Om sommeren står vi opp litt tidligere enn vanligvis og starter med matlagingen mens kaffekanna står å putrer.
Peperonata er perfekt til speilegg, til grillmat, til spekemat eller bare sånn som den er sammen med godt brød. Derfor passer den omtrent til alle om man så er vegeterianer, veganer eller altetende.

Eller som jeg gjorde til lunsj ved at jeg serverte den lunken sammen med mozzarella. Mozzarellaen var laget av bøffelmelk.

Det er en enkel rett å lage og når jeg først er i gang lager jeg litt ekstra siden den holder seg i kjøleskapet noen dager.
Denne gangen er den uten tomater og nordmenn vil kanskje kalle den for sursøt siden den inneholder både sukker og edikk.
Jeg brukte en hvit løk siden det var det jeg hadde i skapet men om du har en rødløk så bruker du den.
Jeg hadde en halv gulrot i kjøleskapet som fikk være med på «dansen» selv om jeg vanligvis ikke bruker noe annet enn paprika og løk.

Ingredienser :
  • 1 stor løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 5-6 ss olivenolje, ekstra vergine
  • 2-3 paprika ( kommer litt ann på størrelsen )
  • 3 ss sukker
  • 1/2 dl vineddik
  • salt

Begynn med å skjære løken i tynne skiver, legg den i en vid gryte sammen med hvitløk og olivenolje eller en stor dyp stekepanne eller noe lignende.

På middels varme lar du det surre mens du vasker og renser paprikaene. Tilsett paprikaen når du har skåret de i passe store, eller små biter. Her bestemmer du selv størrelsen.

Etter ca 10 minutter tilsetter du sukker og lar det «karamelliserer seg noen minutter på sterk varme. Tilsett edikk sammen med salt og la det putre under lokk i ca 15 min.
Det er viktig at du stopper kokingen før skinnet på paprikaen deler seg fra paprikakjøttet.
Om du vil ha litt spenst i paprikaen koker du den bare litt mindre.

Smak den til med salt. Jeg bruker ikke pepper i denne retten, men det er helt opp til deg selv om du vil tilsette pepper og eventuelt bittelite oregano. Om du bruker oregano skal du være veldig forsiktig sånn at du ikke får en slags følelse at det smaker «pizza».

Hvis du foretrekker en annen versjon som ikke er sursøt men som inneholder tomater så finner du oppskriften min her :

La Peperonata – Paprikastuing

 

❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Kjærlighet ved første bit…..i Torino.

Scannabue i Torino er en av mine favoritt restauranter.

Sugo di pomodoro, Carolines tomatsaus

Tomatsaus eller som vi kaller det her i Italia., sugo di pomodoro ( sogå di påmådårå)

Kjøttfri mandag med “kjøttkaker”

“Kjøttkaker” uten kjøtt! ‘Nå har det visst tørna helt for a’ tenker du kanskje….men den gang ei….eller…. kanskje du har rett?

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top