Følg meg!

Paprikarisotto, Risotto di peperoni

Risotto med paprika og chevré i takt med solnedgangen.

Paprikarisotto, Risotto di peperoni

Det heter ‘Rosso di sera bel tempo si spera’ oversatt til norsk er det kanskje like greit å bruke Google translater….eller kanskje ikke siden det kan bli mange misforståelser med ordtak? Det lyder i allefall noe sånt som i denne duren. « Hvis himmelen er rød ved solnedgangen blir det fint vær dagen etter».
Derfor kan det kanskje hjelpe å lage denne risottoen hvis du ønsker deg fint vær!

Denne risottoen er nemelig rødere enn den rødeste himmelen når solen går ned, eller skal jeg heller si oransje?  Du vil i allefall glemme hele solnedgangen mens du nyter risottoen….som forsvinner i takt med solen.

Det er høysesong i Italia for paprika nå. Her i Piemonte er det en fantastisk flott paprika festival som varer en hel uke. Men det skal jeg skal jeg fortelle deg om etter oppskriften.

Handleliste for 4 porsjoner :

Jeg lager alltid litt ekstra siden noen vil forsyne seg en gang til og skulle det bli noe til overs så lager jeg risottokaker dagen etter.

 • 320-350 g ris, Carnaroli eller Arborio
 • 1 liten løk
 • 2 store røde paprika
 • 60 g meierismør
 • 60 g Parmigano
 • 1 dl h-melk
 • 125 g chevré
 • 30 g Parmigiano
 • Friske urter som Miriam eller Oregano
Ostekremen :
 • 2 dl fløte
 • 125 g chevré
 • 30 g Parmigiano
 • salt og pepper

Sett over en gryte med ca 1-1 1/2 liter grønnsakskraft. Jeg kan ikke gi deg eksakt mål til væsken siden det avhenger av risen og hvordan du vil ha den kokt.
Grønnsakskraften lager du ved å fylle en stor kjele med vann sammen med en løk, en stilk stangselleri, en gulrot og gjerne en squash og lar det stå å småputre en times tid.
Hvis du da ikke vil «jukse» og ta snarveien med en buljongterning eller ferdiglaget kraft.

Hell fløten i en liten gryte og varm den opp til kokepunktet. Tilsett ostene og rør godt til den har smeltet. Smak den til med salt og pepper, hvis den virker for tjukk tilsetter du en skvett med melk mens hvis den virker for rennende tilsetter du litt mere ost.

Vask paprikaen godt og del de i to. Skjær vekk de hvite hinnene inni og alle frøene før du legger de på stekebrettet med bakepapir under.

Varm stekeovn på 200 grader og sett stekebrettet med paprikaene midt i ovnen i ca 30 min, til du ser at de er litt brente. Ikke bekymre deg, du skal ikke spise det sortbrente skallet.

Legg paprikaen i en plastpose som du knyter godt igjen.

Når de er lunkne drar du av skallet og legger «oaprikakjøttet» på en fjel.

Legg den ene i kjøkkenmaskinen sammen med 2-3 ss Jomfruolivenolje og en klype salt.

Skjær den andre paprikaen fint opp.

Skjær løken fint opp og legg den i en gryte hvor du har varmet 7-8 ss Jomfruolivenolje.
Hvis du er redd for at oljen blir for varm før du tilsetter løken kan du legge løken i gryten sammen med oljen uten at du varmer den opp.  Da vil du ha full kontroll over at oljen ikke blir for varm.

Tilsett risen og la den bli litt ristet, det tar ikke lenger enn 2-4 min.
Tilsett et par øser av grønnsakskraften mens du rører rolig.
Tilett paprikamosen mens du fortsetter å røre, fortsett å tilsette en øse etterhvert som risottoen tørker ut.
Etter 10 min tilsetter du paprikaen som du har hakket eller skåret fint opp.
Fortsett å rør, smak på risen om den nærmer seg det riktige kokepunktet. Du kan nesten se at det bare er igjen en liten prikk på riskornene.

Ta gryten vekk fra den varme platen. Smak risottoen til med salt, men husk at både smøret og osten vil gjøre den saltere enn den er nå.
La den hvile et par minutter i gryten mens du tar frem tallerknen eller om du foretrekke å sette kjelen direkte på bordet.

Sett gryten direkte på bordet eller legg risottoen på tallerknene. Dekorer risottoen med ostesausen og noen blader med frisk merian eller oregano.

Hvis du vil ha en ekstra piff i risottoen kan du tilsette litt chili, eller peperoncino som det heter på italiensk.
Mange nordmenn lurer på hvordan man spiser risotto. Her i Italia er risotto en del av en meny og en selvstendig rett. Den blir ikke servert sammen med kjøtt, fisk eller andre ting på den samme tallerkenen som jeg ser at mange gjør.
Den blir gjerne servert etter en forrett og før en hovedrett. Men siden det ikke er noe som er galt og riktig når det gjelder smaker og mat så gjør hver og en hva de selv vil. De viktigste er å kose seg rundt middagsbordet.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Et hav av følelser og smaker

Ved havet blir du levende, du lærer å leve havets følelser, den stille rolige, men også når den kommer med sitt voldsomme følelsutbrydd som nesten river deg over. Kanskje det er derfor…. De som er født ved havet føler at de mangler en del av seg selv hvis de flytter vekk fra havet. Jeg hadde…

Frityrstekt søte mørdeig ravioli

Carnevale. Karneval

A carnevale ogni scherzo vale

Ostesmørbrød og klesvask i Lavagna

Virrvarr med ostesmørbrød, klesvask og byen Lavagna som ligger i Liguria

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Paprikarisotto, Risotto di peperoni”

 1. Nina Thorbeck

  Hei Caroline
  Her datt jeg litt av…
  Skal det være ost og melk i selve risottoen
  eller er det bare ost og fløte til ostesausen som skal over til slutt??
  Takk ellers for fin blogg.
  Mvh Nina

 2. Hei Nina, Du skal røre inn Parmigiano og smør til slutt i risottoen. Ostesausen ( fløte/melk/ost) skal du helle over på toppen når risottoen ligger på tallerknen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen