Følg meg!

Pappa al pomodoro – italiensk tomatsuppe

  Den italienske versjonen av tomatsuppe. Du tenker kanskje på tomatsuppe som en vinterrett? Men det er nå som tomatene er på…

Pappa al pomodoro – italiensk tomatsuppe

 

Den italienske versjonen av tomatsuppe. Du tenker kanskje på tomatsuppe som en vinterrett? Men det er nå som tomatene er på sine beste at du må lage den. Denne er kjempegod på varme sommerdager, det er bare å ……..servere den lunken!

image

Handleliste for 4 personer:

  • 1 kg Tomater
  • 1 Løk
  • 3 store Hvitløkbåter
  • 1 dl Jomfruolivenolje
  • 7-8 friske Basilikumblader
  • 1 l grønnsakskraft eller 1 l vann og en grønnsaksbuljongterning
  • 30 gr. dagsgammelt Brød

image

Som du ser blir det brukt mye dagsgammelt og gammelt brød i det italienske kjøkkenet. De kan noe som har blitt litt glemt i dagens hastende, løpende verdferdssamfunn, ikke kaste noen ting og bruke fantasien for “nye” smakfulle retter.

Hell oljen i en kjele, over middels varme lar du løken som du har skåret i tynne skiver, de hele hvitløkbåtene og basilikumbladene surre i 5 min uten at det blir farge på dem

image

Sett en kjele med vann til koking, vask tomatene og skjær et lite kryss i alle ( på den måten er det lettere å skrelle dem etterpå. ) Når vannet koker legger du i tomatene. Etter et par minutter heller du dem i et dørslag. Ta av skallet og all inmåten, det vil si alle frøene.

Nå blander du tomatene sammen med løken og det andre i gryten, en bitteliten klype salt og lar det kose seg videre i ca 20 min. på middels til svak varme.

Mens du gjør dette kan du riste brødet, eller la det brune seg under grillen. Lag gjerne noen ekstra skiver som du severer ved siden av suppen. Tilsett grønnsakskraften eller vannet og en grønnsaksbuljongterning sammen med det brødet. La det koke over middels varme til det halve har kokt inn. Smak til med salt. Ta ut hvitløkbåtene og basilikumbladene.

Sett lokk på gryten og la den stå og hvile i ca 20 min. Hvis du skal spise den med en gang er den nesten ferdig nå. Ta frem tryllestaven, stavmiksern…..Sim Salabim La Pappa al pomodoro e prontaaaaaa!

image

Eller du kan sette den i kjøleskapet når den er kald, hvor den kan stå til dagen etter. Bestem selv hvor varm eller kald du vil spise suppen.

Når jeg serverer den tilsetter jeg litt jomfruolivenolje “al crudo” som betyr rett fra oljeflasken. Crudo betyr Rå, men av og til blir det litt merkelig å oversette direkte.

Tips: hvis du vil ha litt mere futt i den kan du legge med en bit av peperoncino sammen med løken. Ta den ut sammen med hvitløken og basilikummen. Hvis du ikke er sikker på at de andre vil ha den futten  setter du en flaske med Tabasco på bordet slik at de får bestemme selv.

Server suppen med “Bruschetta” som rett og slett er ristet brød hvor du har smørt hvitløk ( hold i hvitløkbåten og smør brødskivene som om du smører skiene dine om vinteren ) til slutt heller du litt “rå” jomfruolivenolje på toppen. Al crudo!

Hvis naboen er på døra nå igjen så inviter han inn, server han en tallerken hvor du har tømt halve flasken med Tabasco og en liten øse med tomatsuppen. Så blir du iallefall kvitt han og alle i nabolaget resten av sommerferien.

image

Evviva la Pa..Pa…Pa…Pa al Pomo…Pomo…Pomodoroooooo!

En gammel slager av den italienske sangerinnen Rita Pavone, som folk fremdeles går og nynner. Blir du servert denne suppen i Italia kan du være helt sikker på at noen begynner å synge den for deg.

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Focaccia ripiena. Focaccia fylt med osteomelett

Stek omeletten direkte inni focacciaen.

Vegetarisk couscous.

Vi kan ikke reise fysisk, vi kan reise med fantasien rundt middagsbordet.

Risottokarbonader med grønne asparges

Restemiddagen ble Vegetariske karbonader.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 thoughts on “Pappa al pomodoro – italiensk tomatsuppe”

  1. Pingback: På «jakt i Torino | Carolines Gourmet «

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top