Følg meg!

Pan’dorini di Caroline, Carolines små italienske julekaker

I Norge har vi de syv slagene som fyller kakefatene mens her i Italia er det snakk om de to kakene som…

Pan’dorini di Caroline, Carolines små italienske julekaker

I Norge har vi de syv slagene som fyller kakefatene mens her i Italia er det snakk om de to kakene som heter Pandoro og Panettone.

Min egen versjon av disse to kakene er hverken den ene eller andre. Jeg tror faktisk at det er en herlig blanding av Norge og Italia…..litt sånn som meg….jeg føler meg hverken som norsk eller som italiensk. Og det er spesielt ved juletider og andre høytider at det blir et virrvarr av norske og italienske smaker på kjøkkenet mitt. Men alt dette «vaset» kan du lese om senere ….hvis du har tid og lyst da ! Vi starter med det som du trenger å handle inn til disse små kaketassene….eller til en stor hvis du heller vil det.

 

Handleliste:

 • 580 gr. Mel
 • 50 gr. Sukker
 • 50 gr. Lys sirup
 • 20 gr. Honning
 • 18 gr. Fersk Gjær
 • 210 gr. Smør
 • 60 gr. Melk
 • 1 tsk Salt
 • 3 Egg
 • 60 gr. Hakkete nøtter ( kan sløyfes )
 • Ca 200 gr. Melis
 • 1 Appelsin
 • Pynt

 

Det er ganske kronglete å lage disse kakene men både Maurizio, naboene våre og jeg synes at det er verdt strevet. Og er ikke været på sitt aller beste ( akkurat som det var da jeg bakte de ) så er det bare kos og glede å dulle med deigen dagen lang. Ja for det tar som sagt ganske lang tid å bake dem uten at det egentlig er noe vanskelig og vrient.

Smørblanding :

 • 210 gr.Smør
 • 20 gr. Honning
 • 1 tsk Salt

Deig 1 :

15 gr. Gjær
60 gr. Melk
50 gr. Hvetemel
1 ss Sukker (10 gr.)
1 Eggeplomme

Deig 2 :

3 gr. fersk Gjær
2 tsk. Melk
40 gr. Sukker
180 gr. Hvetemel
1 Egg
35 gr. “Smørblandingen”

Deig 3 :

2 Egg
50 gr. Lys Sirupp
Skall fra en appelsin
330 gr. Hvetemel
1/2 tsk. Salt

 

Begynn med å blande smørblandingen, ta smøret ut fra kjøleskapet slik at det blir mykt…..ikke varm det opp siden det skal være mykt men ikke mykt og rennende. Mens du lager og hever den første deigen vil smøret mykne av seg selv og da kan du blande det med miksmasteren din til det mykner….men ikke til det blir porøst og hvitt. Det skal bare bli blandet !

Lag den første deigen. Varm melken til den er fingervarm, rør ut gjæren i melken og tilsett sukker og mel. Dekk den med et kjøkkenhåndkle og la den heve 1 time på et sted uten trekk.

Tilsett ingredientene i deig 2 og bland den godt, da vil den se ut som denne…..håper jeg ! Dekk den til med kjøkkenhåndkle igjen og la den stå å heve 1 – 1 1/2 time.

Dekk den til med kjøkkenhåndkle igjen og la den stå å heve 1 – 1 1/2 time.

Nå tilsetter du alle ingrediente som er i deig 3 bortsett fra smørblandingen og starter kjøkkenmaskinen og lar eltekroken gå på lav hastighet i 10 minutter. Tilsett det bløte smøret og nøttene mens du fortsetter med eltingen til alt smøret er godt blandet i deigen ( ca. 3-4 minutter ) Da øker du hastigheten til middels i 5 minutter og går over på det raskeste i ca 5 minutter. Legg kjøkkenhåndkle over bollen og sett deigen til heving til den er dobbelt så stor, på et sted på kjøkkenet uten trekk ca. 1 1/2 time.

Jeg hakket opp pistasjnøtter, mandler, hasselnøtter og valnøtter i nøttemiksen min. Du kan selv velge hva du vil ha inni eller om du ikke vil ha noe som helst inni. De er ikke så veldig søte så hvis du foretrekker kan du bruke litt mere sukker enn det som står i oppskriften min.

Del deigen opp i så mange små «boller» som du vil ha. Jeg delte mine opp og veide dem til alle var 100 gr. Brettet dem et par ganger og lot dem hvile på bordet under kjøkkenhåndkle i 20 minutter.

Rull dem lett til små boller og legg dem i pandorino former. Jeg vet ikke om du får tak i dem i Norge, det er som litt stive muffinsformer bare at de er mye høyere. Det er ingenting i veien for at du ikke kan bruke muffinsformer eller en kakeform men husk at de vokser seg ganske høye.

La de heve i ca. 3 timer under et kjøkkenhåndkle.

Skru på stekeovnen på 180 grader med over og undervarme men uten varmluft. Når stekeovnen er varm setter du inn brettet på nest nederste rille. Sett en stekeplate over slik at de ikke blir for brune på toppen men pass på at de har nok rom til å heve seg enda mere under stekingen. Stek dem i ca. 15-20 minutter til de er gyldne på toppen. Steketiden kommer helt ann på hvir store eller små «bollene» dine er.

Sett dem på en rist med kjøkkenhåndkle over slik at de blir myke på overflaten. Når de er avkjølte rører du ferskpresset appelsinsaft i melis og dekker «pan d’oriniene». Glasuren må være ganske tjukk og hvis du vil kan du pynte dem litt.

Legg dem i en plastikkpose når glasuren er stivnet for at de skal holde seg myke. De holder seg i et lar dager selv om de selvfølgelig er best den samme dagen eller dagen etter. Hvis du spiser dem når de fremdeles er lunkne kan det virke som om de fremdeles er litt rå inni.

Som sagt dette er hverken «Pandoro» eller «Panetone» men min egen vri for å ikke komplisere livet mitt mere nå som det er siste innspurt i julebaksten…..og selvsagt også for deg selv om du er nødt til å holde deg hjemme når du baker disse. Men som sagt det tar ikke så lang tid å bake dem det er bare det at det siden den skal heves såpass mange ganger blir det litt vrient å lage de hvis du ikke er hjemme. Bak dem på lørdag mens du pakker inn de siste pakkene dine da har du den siste adventsfrokosten til dagen etter i boks som selve julenissen frakter med sleden sin.

En riktig god Jul til deg fra meg.

P.S. Her i Italia feirer vi Julen den 25 desember. Da står jeg grytidlig opp, dekker på frokostbordet, setter over kaffen og når alt er klappert og klart går jeg og vekker Thomas og Maurizio som later som om de sover siden de vet hva som venter dem…..Julefrokost og alle pakkene som ligger under juletreet. Ja, for i Italia åpner man pakkene om morgen på første juledag. Til lunsj blir det servert en diger julelunsj akkurat som den som du spiser på julaften selv om smakene er anderledes. På julaften pleier man alltid å spise fisk og vi pleier å spise tørrfisk. Ikke lutefisk som mange i Norge bruker å gjøre med tørrfisk men kokt tørrfisk servert med kokte poteter, bladpersille, hvitløk, hakkete tomater og en ekstra god kaldpresset Jomfruolivenolje.

Skulle det bli noen til overs etter noen dager og du synes at de er litt tørre skjærer du dem opp i skiver, skrur på stekeovnen på 180 grader med over og undervarme og setter stekebrettet inn på nest nederste rille…..De blir forvandlet til de beste kavringene du noen gang har smakt. Når de er rykende varme heller jeg en god olivenolje på toppen og strør saltfkak på toppen og lar de få to minutter igjen for å kose seg inne i ovnen. Disse er perfekte akkurat som de er eller sammen med ost.

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Friuli og Trieste.

En perle for vinelskere med alle vingårdene som ligger på rekke og rad i utrolig vakker natur.

Confusione, Forvirret.

  Hvordan kan jeg oversette dette ordet til norsk ? Kaos….hmmm…kaos er for meg et litt negativt ord, mens confusione er litt «koseligere, høfligere og mindre direkte» sammtidig som det er fullt av….. følelser. Det italienske språket har sine egne ord til nesten alt. På norsk kan ett ord bety forskjellige ting, alt kommer ann på…

"Finocchi con Parmigiano"

Kokte grønnsaker er gørr, hyler ungene…….piff fenikkelen opp slik som min italienske svigemoren gjør, for at det….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Pan’dorini di Caroline, Carolines små italienske julekaker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen