Følg meg!

På jakt etter den perfekte risottoen i risåkeren

På lørdag var været perfekt til å dra til Vercelli som er et skattekammer av ris med alle sine risåkre. Og hva…

På jakt etter den perfekte risottoen i risåkeren

På lørdag var været perfekt til å dra til Vercelli som er et skattekammer av ris med alle sine risåkre. Og hva smaker vel bedre enn en perfekt risotto lagd på den tradisjonelle oppskriften som er…..

Ris, brune bønner fra Saluggia og salsiccia. Kanskje ikke akkurat en sommerlunsj, men med overskyet gråvær og kjøligere i luften gledet meg skikkelig til å sette meg til bords. Dette er en av de beste restaurantene i dette området, men ikke for det en av de dyreste! Det er vært et besøk, selv om det skulle bli omvei for deg. Du kommer ikke til å angre.

image

Med en gang du kommer inn av døren på denne restauranten skjønner du at du har kommet til det riktige stedet. Her blir risen behandlet med stolthet og hjertevarme. Det blir tryllet frem de mest utsøkte rettene fra kjøkkenet.

image

Blandt gamle vekter, hånddrevet skjæremaskiner og vinflasker triumferer risen i mange varianter. Datteren i huset kommer smilende imot oss for å vise vei inn til bordet vårt. Vi hadde bestilt på forhånd og det burde du også gjøre for å være på den sikre siden.

Alt er delikat her men ikke på en jålete måte, du er på landet midt i risåkrene. Her skal du nyte den kortreiste maten med ro. Dette er et av disse magiske stedene som tar deg med i en annen verden med engang du kommer over dørterterskelen. Alle problemene blir lagt igjen utenfor,  sånn som vi gjør med skoene våre i Norge når vi kommer hjem.

Vi blir servert husets aperitiff mens vi venter. Et lite glass kald Vermout, som også kommer fra dette området og noen munfuller med en kald delikat pastasalat, pastaen er laget av ris og servert med kapers, oliven og confit tomater.

image

Ingen dum idee å lage denne bloggen om mat og Italia tenker jeg mens vi sitter og nipper til vinen som Maurizio valgte. Det er han som er eksperten i vin sammtidig som han er oppmerksom på hva jeg liker. Ja av og til vet han bedre enn meg hva jeg liker, sånn går det etter at man har bodd og jobbet sammen i 30 år. Med denne bloggen har jeg god unnskyldning til å utforske nye og gamle steder, historier og oppskrifter. Takket være deg som leser, kan jeg med disse artiklene og oppskriftene dele med deg det som jeg «brenner» for. Men tilbake til denne utsøkte lunsjen, hvor var det jeg var?…….jo vi nippet til vinen mens vi knasker en grissini og en liten brødbit som vi valgte blant de forskjellige typene som de baker hver morgen.

image

Dette er en hvitvin «Erbaluce» fra Caluso. Og grissiniene var noen av de beste jeg har smakt. Er du klar for foretten? Både jeg og Maurizio valgte » Quattro in uno» som betyr «fire i en» det er fire forskjellige forretter som er typiske for Piemonte.

image

Vitello tonnato, på den gamledagse måten. Det vil si at kremen er uten majones. For majonesen, som selvsagt er hjemmelaget finner vi i «Insalata Russa» som er friske kokte grønnsaker skåret i små biter og blandet med majones og litt tunfisk lagt på toppen sammen med hardkokt egg. Vi fortsetter med en tartar av rått oksekjøtt som er hakket med kniv blandet med en god ekstrao jomfruolivenolje, litt sitron, salt og pepper. Til slutt er det grillet paprika ( du finner fremgangsmåten for å lage disse paprikaene i bloggen min under «Peperoni arrostiti» ) som er rullet rundt «Robiola» en myk kremost på en seng av «Riso venere» Riso Venere er en sort ris som man legger i bløt i vann, sånn som du gjør med erter. Og npr du koker den kan du kjenne duften av nystekt brød.

Begynner du å få vann i munnen?

image

Inn kommer datteren trillende inn med en hel ost som er hult ut og hvor risottoen skal få sine siste rundinger. Mens den blir «mantecato» blir det sammtidig skrapt på kantene av osten for å få med noen «skiver» som er som fløyel i munnen.

image

Det er nesten unødvendig å komentere noe mere, jeg tror at bildene sier alt.

Jeg selv valgte «la Panissa» en risotto som er typisk for dette området. Risotto med brune bønner fra Saluggia ( disse bønnene holder formen under kokingen uten at de blir kokt i stykker) og » «Duja» en salami/pølse som blir produsert her og blir modnet under fett fra grisen. Ikke akkurat en slakende rett, men duuuuu hvor god, og siden været er grått og kjølig er det akkurat dette jeg hadde drømt om.

image

I og med at dette var lunsj og vi hadde tenkt å ta med Stella ( hunden vår) som satt og ventet på oss i bilen for å gå en laaaaang tur. Måtte vi nesten stoppe opp her. Men jeg anbefaler deg å fortsette lunsjen med hovedrett og dessert. Har du liten mage, del med hverandre forskjellige retter for å få smakt på alt, det er virkelig verdt det. Vi hoppet som sagt direkte til en kopp kaffe som vi fikk servert sammen med en liten kurv med forskjellige drops og gelefrukter.

image

Stella lå pent å ventet på oss i bilen, vi kan desverre ikke ta henne med inn noen steder siden hun er ganske redd, og som du vet er angrep det beste forsvar. Maurizio sier at han har lært henne opp slik at ingen kommer i nærheten av meg!!!  Men jeg vet bedre, hun er blitt mishandlet av mennesker og blitt angrepet og bitt tre ganger av hunder. Men historien hennes tar vi en annen gang. Takket være henne fikk vi oss en kjempefin tur i risåkrene hvor det er lett å finne den gyldne middelvei! Det er bare å stille seg i midten av alle disse rette vannkanalene som det er i åkrene.

image

 Som du sikkert vet vokser ris i vann og det er utrolig hva de klarte å finne opp i gamledager for å kontrollere vannmengdene som skulle til. De lagde små sluser som fremdeles blir brukt den dag i dag. I alle disse vannkanalene er det fult opp med frosker og ål. Som du kan være så heldig å finne på menyen til «Balin»

image

Visste du forresten at det fantes disse risåkrene i Italia? Da jeg var liten trodde jeg at all ris kom fra Kina, jeg ante ikke at det fantes i Italia. Disse risåkrene finner du rett bak restauranten, så ikke gå glipp av dem. Har du tatt et par glass med vin så trå forsiktig for det er lett å havne oppi en vannkanal. Men siden de ikke er så dype blir du i værste fall våt på bena og i beste fall finner du frosken som du kysset ved et uhell mens du ramlet på trynet midt i risen…..men som forvandlet seg til en prins!

Har du vært her til middag og du skal kjøre hjem? Kjør forsiktig siden noen av veiene er ganske smale og det er lett å havne i grøftene som det er langs veiene. Mange har havnet der, og værst er det når det er tåke, noe som det er ganske ofte i vintermånedene siden det er flatt her og masse vann. Dette er sikkert en viktig brikke innen matveien, for hva skal man gjøre om kvelden når det er surt, kaldt, fuktig og tett med tåke? Jo da koker og braser man, setter seg til bords for å nyyyyte de mest utrolige rettene som blir laget av kortreiste ingredienter.

image

Restauranten er stengt Søndag kveld og hele dagen på Mandager.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Torta di pesche e amaretti

Skulle det smake med en Fersken & Makronkake? Server den lunken med en iskremklatt til. Men det magiske med denne kaken er at den blir enda……..

Minestrone med pestosorbet

Grønnsakssuppen fra Genova på varme dager, med en sorbet av basilikum som avkjøler!

«Torta di mele» Eplekake

Ingredientene er de samme……mens fremgangsmåten, og sluttresultatet fikk til og med epletrærne til å bli skjelvende i……røttene

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 hendelser på “På jakt etter den perfekte risottoen i risåkeren”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen