Ostesmørbrød og klesvask i Lavagna

Virrvarr med ostesmørbrød, klesvask og byen Lavagna som ligger i Liguria

Ostesmørbrød og klesvask i Lavagna

En ny uke har startet……hva i helsike skal jeg lage til middag i dag siden jeg har……..

Storrengjøring også ? Jeg vet ikke hvordan du er når du har storrengjøringa, men når det gjelder meg selv……vel…er jeg må jo innrømme at jeg ikke akkurat er den hyggeligste personen npr jeg tar frem skurekluten, heller “lettere oppskjørta og sur”. Både Maurizio og Thomas går stille i dørene når jeg setter i gang. Det kommer ikke til å lukte annet enn zalo og klorin ute på kjøkkenet……de kan se laaaaaangt etter en hjemmelaget kjøttragú som fyller alle krinker og kroker med sine herlige dufter.

Men jeg lar dem ikke sulte for det…..noe til overs fra i går finner jeg vel…..Vel det er noen tørre harde rundstykker fra lørdag….og noen osterester i kjøleskapet finner jeg vel alltids? Abrakadabra….Simsalabim….

image

Handleliste for “Carolines ostesmørbrød”

  • Gammle rundstykker eller brødskiver
  • 1 Egg
  • Osterester
  • Parmesanost eller annen lagret ost, kan i nød bruke litt kavringstrø for at “massen” ikke blir for rennende.
  • Tabasco
  • Ekstrajomfruolivenolje

Sett stekeovnen på 180-190 C med over og undervarme. Del rundstykkene i to eller skjær skiver av det kjempegode brødet ditt….som har sett bedre dager! Legg det på en stekebrettet eller i en ildfastform med bakepapir under, da slipper du å kjempe med fastklistret ost når du vasker opp etterpå. Hell en dasj med olivenolje på toppen av brødet.

image

Riv osten på rivgjernet ditt, mine oster var ganske bløte denne gangen så jeg klarte ikke å rive de så veldig fint. Tilsett ett egg, parmasan eller litt kavringstrø og noen dråper Tabasco eller sort pepper, til du får en “ostemasse” som ikke er for rennende. Er den for rennende må du tilsette litt mere fin revet ost, Parmasan eller kavringstrø.

Husk at kavringstrøet vil svelle litt ut og gjøre “røren” fastere etterhvert. Derfor råder jeg deg til å tilsette litt, la det stå på kjøkkenbenken ti minutter før du eventuelt tilsetter mere.

Legg ostemassen på toppen av brødet og sett det inn i ovnen ca 15-20 minutter.

image

Du vil selv se at osten hever seg litt siden du har tilsatt et egg. “Ostesmørbrødet” ditt er ferdig når du synes at det ser ferdig ut !!!

image

Server med en salat. Jeg bruker alltid å blande salaten min med en dasj olivenolje og presset sitronsaft. Salter den like før jeg skal spise, den blir bløt og vassen hvis du salter den på forhånd !

Sånn nå hadde jeg god tid til klesvasken i tillegg…..det tar jo ikke lange tiden heller siden det bare er å stappe det inn i vaskemaskinen, velge vaskeprogram og trykke på noen knapper.

Værre var det før i tiden når man stod i bekker, elver og vann med vaskebaljene hvor man gnikket og gnugget til hendene ble like røde som solnedgangen.

image

Det ble ikke stort bedre for hendene da man flyttet inn til byene, selv om du slapp å vaske i bekker og elver. Man måtte fremdeles gnikke og gnu mens man sto på rad og rekke i hver sin “vaskekum” mens skravla gikk.

image

Det var her sentralbordet for jungeltelegrafen i Lavagna holdt til. Det var alltid noen nye oppskrifter som ble ivrig diskutert. Og var det noen som hadde noen tips om noe enkelt som man kunne lage av rester, ja da sto ørene på vift…..akkurat som de gjør når jeg lager ostesmørbrødet mitt.

Dette er hvir jeg bor, et lite smug i Lavagna som ligger i Liguria. Her kom alle kvinnfolka for å sette igang klesvasken på mandagene.  På den andre siden av “veien” i nummer 4 bodde kona til “vaskediriktøren” som alle vaktet seg for.

Hun visste alt som skjedde i Lavagna, ja noen ganger visste hun enda litt til!  Noe som skjer ganske ofte i små byer, det er baksiden av medaljen ved at alle kjenner alle. Siden hun bodde så nærme føk hun ned som førstemann for å vaske før hele hurven kom….da hadde hun allerde funnet seg orkesterplassen for ukens nyheter.

Var du på godfot med henne kunne det ha seg at du fikk overta plassen hennes hvis du snek en bit av søndagskaken som du hadde bakt i forklelommen hennes…..men alltid etter at hun hadde fått stillet sin nysgjerrighet av alt som hadde foregått i helgen.

image

Har du kikertmel liggende hjemme? Stikk innom en butikk og kjøp med deg minst 250 gr. For i morgen skal jeg forklare deg hvordan du forbreder “Panissa” …..som jeg lærte i Lavagna og som jeg serverte på restauranten min som aperitiff !

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Tanker om ditt og datt

Livet er ikke alltid en dans på roser.

Kylling med aceto balsamico , løk og oliven

Laaaaaang stekte kyllingelår og et glass Barbera, og vips så snakker du flytende italiensk

Artiskokker med kjøttkaker. Carciofi con polpette di carne

På denne tiden av året er disse herlige grønnsakene noe rimeligere. Derfor står det gjerne en artiskokkbukett på kjøkkenbordet til glede for Maurizio som elsker disse grønnsakene. Jeg elsker de litt mindre siden de stikker sammtidig som man blir misfarget på hendene når man renser dem….ja det ser faktisk ut som om man har røkt…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 thoughts on “Ostesmørbrød og klesvask i Lavagna”

  1. Pingback: «Pesto rosso» – Carolines Gourmet

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top